fbpx
logo
Szukaj
open close

Aromatyczny pilaw z migdałami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cca7b1b95-9c15-4971-8276-a59f63f5028e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Aromatyczny pilaw z migdałami

Przygotowanie

  • Cebulę z imbirem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy imbir, przyprawy (kurkumę, cynamon i kolendrę) oraz płatki migdałowe i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz ryż, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut
  • Ściągamy pokrywkę, dokładnie mieszamy ryż i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (pod przykryciem)
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (natką)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (600 ml)
  • Ryż basmati (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Migdał (35 g)
  • Orzech nerkowca (35 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (3 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia. Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni. Zdejmujemy…

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >

Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem

Udka obieramy ze skóry i przenosimy do miski Czosnek obieramy i dodajemy do miski z udkami Do miski z udkami dodajemy tłuszcz, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy (liście laurowe) i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >