fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Aromatyczny pilaw z migdałami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cca7b1b95-9c15-4971-8276-a59f63f5028e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Aromatyczny pilaw z migdałami

Przygotowanie

  • Cebulę z imbirem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy imbir, przyprawy (kurkumę, cynamon i kolendrę) oraz płatki migdałowe i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz ryż, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut
  • Ściągamy pokrywkę, dokładnie mieszamy ryż i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (pod przykryciem)
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (natką)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (600 ml)
  • Ryż basmati (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Migdał (35 g)
  • Orzech nerkowca (35 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (3 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w…

WIĘCEJ >

Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki

Polędwiczki wieprzowe Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C Cebulę obieramy i kroimy w talarki Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż stanie się szklista) Następnie…

WIĘCEJ >

Sałatka z wołowiną i pesto

Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Do blendera dodajemy zieleninę (bazylię) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość blendujemy tak, aby…

WIĘCEJ >

Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie  Migdały…

WIĘCEJ >