fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Aromatyczny pilaw z migdałami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-284
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Aromatyczny pilaw z migdałami

Przygotowanie

  • Cebulę z imbirem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy imbir, przyprawy (kurkumę, cynamon i kolendrę) oraz płatki migdałowe i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz ryż, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut
  • Ściągamy pokrywkę, dokładnie mieszamy ryż i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (pod przykryciem)
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (natką)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (600 ml)
  • Ryż basmati (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Płatki migdałowe (70 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (3 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – sówka

Z kanapki wycinamy kawałki na kształt sówki Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury Wszystkie składniki układamy na…

WIĘCEJ >

Jaja, bekon, tosty

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy boczek i smażymy do momentu, aż stanie się chrupiący Obok boczku wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Kromki chleba wkładamy do rozgrzanego tostera…

WIĘCEJ >

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…

WIĘCEJ >