fbpx
logo
Szukaj
open close

Puszysty pilaw ryżowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16da44eb-ae41-4e77-8551-54c71f0d9a96
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Puszysty pilaw ryżowy

Przygotowanie

  • Makaron spaghetti łamiemy na kawałki o długości ok. 2-3 cm
  • Seler kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy
  • W rondlu roztapiamy tłuszcz
  • Wsypujemy ryż oraz makaron i podsmażamy na złotawy kolor, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy seler, marchew oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Cały czas mieszając stopniowo dolewamy bulion, dodajemy połowę cebuli ze szczypiorkiem, skórkę cytrynową oraz przyprawy (sól, pieprz i liść laurowy) i całość zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn)
  • Z rondla wyciągamy liść laurowy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową cebuli ze szczypiorkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ryżem.

Do tego dania możesz opcjonalnie dodać zielony groszek lub zamienić go z selerem naciowym.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Marchew (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Seler naciowy (100 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
  • Makaron Spaghetti (75 g)
  • Masło (50 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – bakaliowy miś

Na talerz kładziemy kromkę chleba i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Kalmary nadziewane ziołami i serem z sosem pomidorowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z mozzarellą Kalmary oczyszczamy Pomidory kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Drobiowe kotleciki z buraczkami

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Mięso mielimy na standardowym sitku maszynki do miski Dodajemy przecier z przyprawami i dokładnie mieszamy Z…

WIĘCEJ >

Mrożony jogurt z marakują

Marakuje kroimy na pół i wydrążamy miąższ do miski Formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą, zostawiając dużo zwisającej folii na brzegi Do miski wlewamy jogurt, wsypujemy cukier puder i ucieramy do momentu, aż cukier się…

WIĘCEJ >