fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smażony ryż z krewetkami i jajkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-210
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Smażony ryż z krewetkami i jajkiem

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Z grochu odcinamy końcówki
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Chili kroimy w wąskie paski (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Jaja wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej słonecznikowy)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy groch i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Imbir obieramy, drobno siekamy i dorzucamy na patelnię
  • Na patelnię dorzucamy chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy krewetki, ryż oraz tłuszcz (olej sezamowy), mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Wlewamy jajka i smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając (smażymy do momentu, aż jajka się zetną)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z innymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (350 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Groch cukrowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Chili (20 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (3 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paprykarz szczeciński z chlebem

Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…

WIĘCEJ >

Wegetariański rosół

Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Sałatka z jajem, szynką parmeńską i awokado

Awokado obieramy i kroimy w paski Rzodkiewkę kroimy w plastry Wszystkie warzywa oraz szynkę układamy na talerzu, tak jak na załączonym obrazku Całość polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli…

WIĘCEJ >