fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażony ryż z krewetkami i jajkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c687676db-56e5-4994-926c-92987877518b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażony ryż z krewetkami i jajkiem

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Z grochu odcinamy końcówki
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Chili kroimy w wąskie paski (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Jaja wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej słonecznikowy)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy groch i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Imbir obieramy, drobno siekamy i dorzucamy na patelnię
  • Na patelnię dorzucamy chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy krewetki, ryż oraz tłuszcz (olej sezamowy), mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Wlewamy jajka i smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając (smażymy do momentu, aż jajka się zetną)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z innymi dodatkami.

Do ryżu możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. groszek zielony lub marchewkę.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (350 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Groch cukrowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Chili (20 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (3 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…

WIĘCEJ >

Ciasto pomarańczowe z makiem

Orzechy wsypujemy do blendera i dokładnie mielimy Pomarańczę wkładamy do rondla, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut Następnie ściągamy rondel z kuchenki, wylewamy wodę, zalewamy…

WIĘCEJ >

Szparagi smażone na boczku

Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać i osuszyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na pół. Na wytopiony boczek wrzucić szparagi. Smażyć ok…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 7

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >