fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażony ryż z krewetkami i jajkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c687676db-56e5-4994-926c-92987877518b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażony ryż z krewetkami i jajkiem

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Z grochu odcinamy końcówki
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Chili kroimy w wąskie paski (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Jaja wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej słonecznikowy)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy groch i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Imbir obieramy, drobno siekamy i dorzucamy na patelnię
  • Na patelnię dorzucamy chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy krewetki, ryż oraz tłuszcz (olej sezamowy), mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Wlewamy jajka i smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając (smażymy do momentu, aż jajka się zetną)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z innymi dodatkami.

Do ryżu możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. groszek zielony lub marchewkę.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (350 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Groch cukrowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Chili (20 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (3 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ryż z cielęciną i bananem

Ananasa obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę, przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy Ryż gotujemy wg (…)

WIĘCEJ >

Dziki ryż z chili con carne

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 (…)

WIĘCEJ >

Ryż z dorszem na parze

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym (…)

WIĘCEJ >

Kleisty ryż z mango

Ryż należy przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta. Ryż przełożyć do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować (…)

WIĘCEJ >

Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym

Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy

WIĘCEJ >