fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smażony ryż z krewetkami i jajkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c687676db-56e5-4994-926c-92987877518b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Smażony ryż z krewetkami i jajkiem

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Z grochu odcinamy końcówki
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Chili kroimy w wąskie paski (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Jaja wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej słonecznikowy)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy groch i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Imbir obieramy, drobno siekamy i dorzucamy na patelnię
  • Na patelnię dorzucamy chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy krewetki, ryż oraz tłuszcz (olej sezamowy), mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Wlewamy jajka i smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając (smażymy do momentu, aż jajka się zetną)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z innymi dodatkami.

Do ryżu możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. groszek zielony lub marchewkę.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (350 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Groch cukrowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Chili (20 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (3 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2…

WIĘCEJ >

Grzyby z patelni

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy na pół Shiitake i boczniaki kroimy w plastry Do miski wlewamy bulion, sos ostrygowy oraz sos sojowy i mieszamy Na patelni…

WIĘCEJ >

Pudding waniliowo-pomarańczowy

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Kokilki smarujemy tłuszczem W rondlu zagotowujemy wodę Na wrzątek wrzucamy ryż i gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając Po tym czasie ryż odsączamy i…

WIĘCEJ >

Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…

WIĘCEJ >