Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym
Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym
Przygotowanie
- Owoce kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy olej
- Podsmażamy owoce 3-4 min
- Dodajemy ryż
- Lekko solimy
Rady dietetyka
Wierzch potrawy możesz posypać, np. orzechami włoskimi, które są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Więcej na ten temat możesz poczytać w naszym artykule w aplikacji: „Orzechy-które są dla nas najlepsze i jak je jeść.”
Uwagi
Możesz wykorzystać dowolne owoce do przyrządzenia tego przepisu.
Autor
Lista składników
- 1 szklanka ugotowanego ryżu basmati (140 g)
- 2 plastry świeżego ananasa (160 g)
- ½ gruszki (65 g)
- ½ jabłka (90 g)
- ¼ mango (70 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem
Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Rozgrzewająca wołowina
Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do wywaru dodajemy mieloną wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę i łączymy z wołowiną. Całość gotujemy aż…
WIĘCEJ >Szaszłyki z kurczaka, pieczarek i ananasa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu Pierś z kurczaka i ananasa kroimy w dużą kostkę Pieczarki kroimy w pół W rondelku rozpuszczamy miód i zdejmujemy z ognia…
WIĘCEJ >Pasta brokułowo – kokosowa
Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można dodać natkę pietruszki, koperek itp.
WIĘCEJ >