fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Plantanowe placki z karobem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc49afa5a-571e-43ea-8b87-42d622295ff3-1

Plantanowe placki z karobem

Przygotowanie

  • Plantany obieramy ze skórki.
  • Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki na średnim ogniu. Ciasto jest zwarte i należy je rozprowadzać na patelni za pomocą silikonowej łopatki. Smażymy placek około półtorej minuty z każdej strony. Podajemy z owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Rady dietetyka

Z podanej ilości wychodzi około 10 placków, a jedna porcja to 5.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje na placki z bananów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 małe zielone plantany (400 g)
  • 5 łyżek karobu (60 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 2 łyżki gazowanej wody mineralnej (20 ml)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2,5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Łopatka silikonowa, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Barszcz biały na ogórczance

Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej…

WIĘCEJ >

Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów

Włączamy piekarnik na 170 stopni Kurczaka posolić i popieprzyć Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm Na boczku kładziemy pokrojone warzywa Na…

WIĘCEJ >

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…

WIĘCEJ >