fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Plantanowe placki z karobem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc49afa5a-571e-43ea-8b87-42d622295ff3-1

Plantanowe placki z karobem

Przygotowanie

  • Plantany obieramy ze skórki.
  • Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki na średnim ogniu. Ciasto jest zwarte i należy je rozprowadzać na patelni za pomocą silikonowej łopatki. Smażymy placek około półtorej minuty z każdej strony. Podajemy z owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Rady dietetyka

Z podanej ilości wychodzi około 10 placków, a jedna porcja to 5.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje na placki z bananów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 małe zielone plantany (400 g)
  • 5 łyżek karobu (60 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 2 łyżki gazowanej wody mineralnej (20 ml)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2,5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Łopatka silikonowa, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…

WIĘCEJ >

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…

WIĘCEJ >

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >