fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki bananowe z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c689a9ffb-caeb-4f6a-93ff-e7c9f645293e-1

Placki bananowe z owocami

Przygotowanie

  • Banany obieramy, łamiemy w małe kawałki i wkładamy do naczynia w którym będziemy miksować
  • Dodajemy jajko, mleko kokosowe
  • Miksujemy
  • Dodajemy sok z cytryny
  • Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mąkę kokosową
  • Jeśli ciasto jest gęste po 3 łyżkach, to więcej nie dodajemy (mąki kokosowe są nierówne i różnie chłoną wodę)
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu
  • Nakładamy łyżką ciasto – jedna łyżka, to jeden placuszek
  • Smażmy po 3-4 min z każdej strony na małym ogniu
  • Gdy widzimy, że patelnia robi się sucha, dodajemy więcej tłuszczu
  • Usmażone placuszki przekładamy na talerz
  • Posypujemy owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Placki możesz również przyrządzić z sosem malinowym – spójrz do powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 banany (240 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 3-4 łyżki mąki kokosowej (48 g)
  • sok z ¼ cytryny (40 ml)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee (60 g)
  • 5-6 truskawek (70 g)
  • 1 garść borówek (50 g)
  • 1 garść jeżyn (65 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.

WIĘCEJ >

Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki

Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki,…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Smoothie miseczkowe „Słony karmel”

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczki i ozdabiamy wedle uznania np. orzechami, gorzką czekoladą.

WIĘCEJ >