fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki bananowe z sosem malinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-4-3

Placki bananowe z sosem malinowym

Przygotowanie

Placki bananowe

  • Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki
  • Dodać jajko
  • Miksować przez 15 sekund blenderem
  • Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej łyżki
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię, 1 łyżka to jeden placek
  • Smażymy na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz

Sos malinowy

  • Do małego garnka wkładamy maliny, dajemy 2 łyżki zimnej wody z kranu
  • Wstawiamy na kuchenkę na mały ogień i grzejemy 5 minut aż maliny puszczą sok
  • Miksujemy blenderem
  • Polewamy placki sosem

Rady dietetyka

Sos możesz przygotować z dowolnego rodzaju owoców.

Dopasuj wszystkie składniki przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Taki placki mogą stanowić formę II śniadania, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje przyrządzenia tego typu słodkich placuszków.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 banan (120 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 3 łyżki mąki kokosowej (ok. 40 g)
  • ½ szklanki malin (60 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Puree z batata

Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z pomidorów i papryki

Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu….

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z łososiem

Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy, pomidorki kroimy na pół, a łososia – w paski. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy wg uznania.

WIĘCEJ >

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry

WIĘCEJ >