fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki bananowe z sosem malinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki bananowe z sosem malinowym

Przygotowanie

Placki bananowe

  • Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki
  • Dodać jajko
  • Miksować przez 15 sekund blenderem
  • Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej łyżki
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię, 1 łyżka to jeden placek
  • Smażymy na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz

Sos malinowy

  • Do małego garnka wkładamy maliny, dajemy 2 łyżki zimnej wody z kranu
  • Wstawiamy na kuchenkę na mały ogień i grzejemy 5 minut aż maliny puszczą sok
  • Miksujemy blenderem
  • Polewamy placki sosem

Rady dietetyka

Sos możesz przygotować z dowolnego rodzaju owoców.

Dopasuj wszystkie składniki przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Taki placki mogą stanowić formę II śniadania, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje przyrządzenia tego typu słodkich placuszków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 banan (120 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 3 łyżki mąki kokosowej (ok. 40 g)
  • ½ szklanki malin (60 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowa tapioka z papają

Tapiokę zalać mlekiem kokosowym wymieszanego z wodą. Doprowadzić do wrzenia, a potem na bardzo małym ogniu gotować jakieś 10-12 minut. Kulki tapioki muszą się zrobić zupełnie szkliste, przezroczyste. Jeszcze ciepłą przełożyć do miseczek, a na…

WIĘCEJ >

Paprykarz szczeciński z chlebem

Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…

WIĘCEJ >

Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >