fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki bananowe z sosem malinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-4-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placki bananowe z sosem malinowym

Przygotowanie

Placki bananowe

  • Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki
  • Dodać jajko
  • Miksować przez 15 sekund blenderem
  • Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej łyżki
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię, 1 łyżka to jeden placek
  • Smażymy na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz

Sos malinowy

  • Do małego garnka wkładamy maliny, dajemy 2 łyżki zimnej wody z kranu
  • Wstawiamy na kuchenkę na mały ogień i grzejemy 5 minut aż maliny puszczą sok
  • Miksujemy blenderem
  • Polewamy placki sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Taki placki mogą stanowić formę II śniadania, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje przyrządzenia tego typu słodkich placków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

Placki bananowe

  • Banan (świeży) (120 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Mąka kokosowa (36 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)

Sos owocowy

  • Malina (świeża) (60 g)
  • Woda (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowana pierś z kaczki z szparagami

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej,…

WIĘCEJ >

Kopytka żytnie z makiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w…

WIĘCEJ >