fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki bananowe z sosem malinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-4-3

Placki bananowe z sosem malinowym

Przygotowanie

Placki bananowe

  • Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki
  • Dodać jajko
  • Miksować przez 15 sekund blenderem
  • Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej łyżki
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię, 1 łyżka to jeden placek
  • Smażymy na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz

Sos malinowy

  • Do małego garnka wkładamy maliny, dajemy 2 łyżki zimnej wody z kranu
  • Wstawiamy na kuchenkę na mały ogień i grzejemy 5 minut aż maliny puszczą sok
  • Miksujemy blenderem
  • Polewamy placki sosem

Rady dietetyka

Sos możesz przygotować z dowolnego rodzaju owoców.

Dopasuj wszystkie składniki przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Taki placki mogą stanowić formę II śniadania, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje przyrządzenia tego typu słodkich placuszków.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 banan (120 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 3 łyżki mąki kokosowej (ok. 40 g)
  • ½ szklanki malin (60 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Świąteczny tort marchewkowy

Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Do rondla…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu Pieczemy około 90 minut Po tym czasie przekładamy dynię do…

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z boczkiem

Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypalił. Miskę stawiamy na wadze i przeciskamy do…

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…

WIĘCEJ >