Placki jabłkowe z sosem malinowym
Placki jabłkowe z sosem malinowym
Przygotowanie
Placki:
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Do startego jabłka dodać jajko
- Rozmieszać rózgą lub mikserem
- Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy placuszki po 4 min z każdej strony na średnim ogniu
- Placki przekładamy na talerz i polewamy sosem
Sos malinowy:
- Maliny wrzucamy do garnka
- Dodajemy wino i miód
- Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut
Rady dietetyka
Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Jeśli pojawi się po niej uczucie zmęczenia, to znak że możesz mieć problemy z gospodarką glukozowo-insulinową. Zastanów się nad zmianą diety na paleo lub ketogeniczną.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zdrowych placków.
Autor
Lista składników
Placki
- Jabłko (180 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Mąka gryczana (15 g)
- Smalec wieprzowy (12 g)
- Mąka jaglana (10 g)
Sos owocowy
- Malina (70 g)
- Wino czerwone półwytrawne (20 ml)
- Miód lipowy (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków
Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…
WIĘCEJ >Jarmuż duszony z wędzonką
Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…
WIĘCEJ >Jajecznica z ziołami i oliwkami
Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Oliwki kroimy w plastry i dodajemy do jaj Zieleninę siekamy, dodajemy do jaj i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę…
WIĘCEJ >Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna
Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…
WIĘCEJ >