fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki jabłkowe z sosem malinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz2-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Przygotowanie

Placki:

  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Do startego jabłka dodać jajko
  • Rozmieszać rózgą lub mikserem
  • Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy placuszki po 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Placki przekładamy na talerz i polewamy sosem

Sos malinowy:

  • Maliny wrzucamy do garnka
  • Dodajemy wino i miód
  • Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut

Rady dietetyka

Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Jeśli pojawi się po niej uczucie zmęczenia, to znak że możesz mieć problemy z gospodarką glukozowo-insulinową. Zastanów się nad zmianą diety na paleo lub ketogeniczną.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach możesz znaleźć nasze inne propozycje zdrowych placuszków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

Placki

  • 1 jabłko (ok. 200 g)
  • 1 jajko roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżka mąki jaglanej (10 g)
  • 1 łyżka mąki gryczanej (10 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego/smalcu (25 g)

Sos malinowy

  • 70 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 20 ml czerwonego, półwytrawnego wina

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Topinambur pieczony z warzywami

Topinambur obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Naczynie żaroodporne smarujemy naturalnym olejem kokosowym Przekładamy do niego topinambur, dodajemy warzywa, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, sól, rozmaryn…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z krewetkami i z chilli

Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…

WIĘCEJ >

Stek z tuńczyka z marchewką i nori

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…

WIĘCEJ >