fbpx
logo
Szukaj
open close

Placki jabłkowe z sosem malinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz2-4-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Przygotowanie

Placki:

  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Do startego jabłka dodać jajko
  • Rozmieszać rózgą lub mikserem
  • Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy placuszki po 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Placki przekładamy na talerz i polewamy sosem

Sos malinowy:

  • Maliny wrzucamy do garnka
  • Dodajemy wino i miód
  • Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut

Rady dietetyka

Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Jeśli pojawi się po niej uczucie zmęczenia, to znak że możesz mieć problemy z gospodarką glukozowo-insulinową. Zastanów się nad zmianą diety na paleo lub ketogeniczną.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zdrowych placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

Placki

  • Jabłko (180 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka gryczana (15 g)
  • Smalec wieprzowy (12 g)
  • Mąka jaglana (10 g)

Sos owocowy

  • Malina (70 g)
  • Wino czerwone półwytrawne (20 ml)
  • Miód lipowy (12 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Garnek, Garnek - mały, Mikser, Miska, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…

WIĘCEJ >

Jarmuż duszony z wędzonką

Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…

WIĘCEJ >

Jajecznica z ziołami i oliwkami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Oliwki kroimy w plastry i dodajemy do jaj Zieleninę siekamy, dodajemy do jaj i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę…

WIĘCEJ >

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…

WIĘCEJ >