fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki jabłkowe z sosem malinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz2-4-6

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Przygotowanie

Placki:

  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Do startego jabłka dodać jajko
  • Rozmieszać rózgą lub mikserem
  • Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy placuszki po 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Placki przekładamy na talerz i polewamy sosem

Sos malinowy:

  • Maliny wrzucamy do garnka
  • Dodajemy wino i miód
  • Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut

Rady dietetyka

Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Jeśli pojawi się po niej uczucie zmęczenia, to znak że możesz mieć problemy z gospodarką glukozowo-insulinową. Zastanów się nad zmianą diety na paleo lub ketogeniczną.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach możesz znaleźć nasze inne propozycje zdrowych placuszków.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

Placki

  • 1 jabłko (ok. 200 g)
  • 1 jajko roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżka mąki jaglanej (10 g)
  • 1 łyżka mąki gryczanej (10 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego/smalcu (25 g)

Sos malinowy

  • 70 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 20 ml czerwonego, półwytrawnego wina

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >

Maliny

Maliny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Leczo AIP

Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż i później na grube plastry. Cebulę kroimy w dużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Smażymy 3-5 minut. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy kolejne…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…

WIĘCEJ >