Placki jabłkowe z sosem malinowym
Placki jabłkowe z sosem malinowym
Przygotowanie
Placki:
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Do startego jabłka dodać jajko
- Rozmieszać rózgą lub mikserem
- Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy placuszki po 4 min z każdej strony na średnim ogniu
- Placki przekładamy na talerz i polewamy sosem
Sos malinowy:
- Maliny wrzucamy do garnka
- Dodajemy wino i miód
- Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut
Rady dietetyka
Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Jeśli pojawi się po niej uczucie zmęczenia, to znak że możesz mieć problemy z gospodarką glukozowo-insulinową. Zastanów się nad zmianą diety na paleo lub ketogeniczną.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach możesz znaleźć nasze inne propozycje zdrowych placuszków.
Autor
Lista składników
Placki
- 1 jabłko (ok. 200 g)
- 1 jajko roz. M (ok. 51 g)
- 1 łyżka mąki jaglanej (10 g)
- 1 łyżka mąki gryczanej (10 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego/smalcu (25 g)
Sos malinowy
- 70 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- 20 ml czerwonego, półwytrawnego wina
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Topinambur pieczony z warzywami
Topinambur obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Naczynie żaroodporne smarujemy naturalnym olejem kokosowym Przekładamy do niego topinambur, dodajemy warzywa, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, sól, rozmaryn…
WIĘCEJ >Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem
Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Sałatka z krewetkami i z chilli
Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…
WIĘCEJ >Stek z tuńczyka z marchewką i nori
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…
WIĘCEJ >