fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki jabłkowe z sosem malinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz2-4-6

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Przygotowanie

Placki:

  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Do startego jabłka dodać jajko
  • Rozmieszać rózgą lub mikserem
  • Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy placuszki po 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Placki przekładamy na talerz i polewamy sosem

Sos malinowy:

  • Maliny wrzucamy do garnka
  • Dodajemy wino i miód
  • Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut

Rady dietetyka

Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Jeśli pojawi się po niej uczucie zmęczenia, to znak że możesz mieć problemy z gospodarką glukozowo-insulinową. Zastanów się nad zmianą diety na paleo lub ketogeniczną.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach możesz znaleźć nasze inne propozycje zdrowych placuszków.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

Placki

  • 1 jabłko (ok. 200 g)
  • 1 jajko roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżka mąki jaglanej (10 g)
  • 1 łyżka mąki gryczanej (10 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego/smalcu (25 g)

Sos malinowy

  • 70 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 20 ml czerwonego, półwytrawnego wina

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem cukiniowy

Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę W garnku rozgrzewamy masło…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) kokosowo – bananowy z ananasem

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ, żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę, żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…

WIĘCEJ >

Shake z kiwi, jabłka i pietruszki

Kiwi obrać i wrzucić do blendera Jabłko obrać i wrzucić do blendera Dodać miód Dodać pietruszkę Wlać wodę Miksować 15 sekund

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >