Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)
Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)
Przygotowanie
Placki z cukinii:
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski
- Dodać jajko, trochę soli i pieprzu
- Rozmieszać rózgą
- Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać
- Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać
- Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami tłuszczu
- Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placuszki po 3 min z każdej strony
Sos pomidorowo-paprykowy:
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
- Paprykę kroimy w paseczki
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
- Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
- Dodajemy pomidory
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 10 min
- Doprawiamy do smaku
- Placki układamy na talerzu i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Placki z cukinii
- Cukinia zielona (300 g)
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos pomidorowo-paprykowy
- Pomidor (świeży) (340 g)
- Bulion jarski (250 ml)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety z boczniaków
Grzyby myjemy pod bieżącą zimną wodą, rozkładamy na ręcznikach papierowych i pozwalamy, aby obciekły i wyschły Od strony blaszek oprószamy je solą i pieprzem Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem szczypty soli i pieprzu Grzyby obtaczamy…
WIĘCEJ >Woda kokosowa i miąższ – młody kokos
Możesz kupić młodego kokosa, wypij wodę i zjedz miąższ Możesz kupić wodę kokosową w butelce, zwróć uwagę na etykietę
WIĘCEJ >Shake z kaki
Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera kielichowego Dodać wodę kokosową Wycisnąć sok z cytryny, dodać do blendera Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >