fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz5-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym

Przygotowanie

Placki z cukinii:

  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski
  • Dodać jajko, trochę soli i pieprzu
  • Rozmieszać rózgą
  • Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać
  • Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać
  • Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami tłuszczu
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placuszki po 3 min z każdej strony

Sos pomidorowo-paprykowy:

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy pomidory
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 10 min
  • Doprawiamy do smaku
  • Placki układamy na talerzu i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tej potrawy odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, aby poznać nasze inne propozycje przyrządzenia placków z cukinii.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Placki z cukinii

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos pomidorowo-paprykowy

  • Pomidor (świeży) (340 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Risotto bez ryżu

Kalafior lekko podgotowujemy, a później podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż wyparuje woda i zacznie się rumienić. Dodajemy resztę pokrojonych surowych warzyw. Całość dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >

Krem z dyni z okrasą z boczku

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Por kroimy w plastry Boczek kroimy w drobną kostkę W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z kurczakiem

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Praliny kokosowe

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Masę przelwamy do kilku szklanek, do każdej dodając inny składnik, w zależności od smaku/ koloru jaki chcemy uzyskać (masę możemy próbować w…

WIĘCEJ >