Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym
Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym
Przygotowanie
Placki z cukinii:
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski
- Dodać jajko, trochę soli i pieprzu
- Rozmieszać rózgą
- Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać
- Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać
- Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami tłuszczu
- Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placuszki po 3 min z każdej strony
Sos pomidorowo-paprykowy:
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
- Paprykę kroimy w paseczki
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
- Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
- Dodajemy pomidory
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 10 min
- Doprawiamy do smaku
- Placki układamy na talerzu i polewamy sosem
Rady dietetyka
Dopasuj składniki tej potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia – informacje zawarte w powyższych piktogramach umożliwią Ci dokonanie odpowiedniego wyboru.
Uwagi
Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by poznać nasze propozycje na przyrządzenie placków z cukinii na kilka sposobów.
Autor
Lista składników
- 1 cukinia zielona (ok. 300 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (ok. 25 g)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- 2 pomidory (340 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na każdą połówkę dajemy łyżeczkę miodu Ser kroimy/kruszymy i nakładamy na cykorię Wkładamy do piekarnika i…
WIĘCEJ >Sałatka śledziowo – buraczkowa
Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…
WIĘCEJ >Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)
Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym
Cebulę i czosnek obrać Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy szpinak, mieszamy Dusimy 2 min Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy Każdy…
WIĘCEJ >