Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)
Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)
Przygotowanie
Placki z cukinii:
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski
- Dodać jajko, trochę soli i pieprzu
- Rozmieszać rózgą
- Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać
- Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać
- Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami tłuszczu
- Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placuszki po 3 min z każdej strony
Sos pomidorowo-paprykowy:
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
- Paprykę kroimy w paseczki
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
- Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
- Dodajemy pomidory
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 10 min
- Doprawiamy do smaku
- Placki układamy na talerzu i polewamy sosem
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Wykorzystaj wcześniej przygotowany bulion kostny (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 1 cukinia zielona (300 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- 2 pomidory (340 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 szklanka bulionu kostnego (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (45 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z roszponką i cukinią
Cukinię kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z wodą – gotujemy do miękkości Paprykę kroimy w kostkę Do miski wsypujemy roszponkę, paprykę i ugotowaną cukinię Posypujemy startym serem, polewamy oliwą i sokiem z cytryny…
WIĘCEJ >Kapusta z grzybami
Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…
WIĘCEJ >Zielone smoothie mocy
Pomarańcze obieramy na cząstki i usuwamy pestki. Wraz z bananami i szpinakiem blendujemy wszystko na gładki koktajl.
WIĘCEJ >Pieczony dorsz w ziołowym pesto
Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy cząstkami pomidorów bez skórki i zdrewniałych części Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do…
WIĘCEJ >