fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz5-4-2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Przygotowanie

Placki z cukinii:

  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski
  • Dodać jajko, trochę soli i pieprzu
  • Rozmieszać rózgą
  • Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać
  • Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać
  • Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami tłuszczu
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placuszki po 3 min z każdej strony

Sos pomidorowo-paprykowy:

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy pomidory
  • Zalewamy bulionem
  • Gotujemy 10 min
  • Doprawiamy do smaku
  • Placki układamy na talerzu i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Placki z cukinii

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos pomidorowo-paprykowy

  • Pomidor (świeży) (340 g)
  • Bulion kostny (250 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa gulaszowa z dynią

Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…

WIĘCEJ >

Kaszotto grzybowe z pieczarkami

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą Wypłukaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą Kaszę gotujemy na półtwardo (przez około 10 minut lub wg wskazań na opakowaniu kaszy), a następnie ją odcedzamy Grzyby oczyszczamy i…

WIĘCEJ >

Jaja z kiszoną kapustą

Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami

WIĘCEJ >

Gryczanka

Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całej wody Następnie wlewamy mleko i mieszamy

WIĘCEJ >