fbpx
logo
Szukaj
open close

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ca2bada-1533-4638-a31e-a72f7d3ed4d6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Przygotowanie

Placki z cukinii:

  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski
  • Dodać jajko, trochę soli i pieprzu
  • Rozmieszać rózgą
  • Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać
  • Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać
  • Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami tłuszczu
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placuszki po 3 min z każdej strony

Sos pomidorowo-paprykowy:

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy pomidory
  • Zalewamy bulionem
  • Gotujemy 10 min
  • Doprawiamy do smaku
  • Placki układamy na talerzu i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Placki z cukinii

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos pomidorowo-paprykowy

  • Pomidor (340 g)
  • Bulion kostny (250 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Poziomki

Poziomki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…

WIĘCEJ >

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >