fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz24-1-4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki z cukinii

Przygotowanie

  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski
  • Dodać jajko, trochę soli i pieprzu
  • Rozmieszać rózgą
  • Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać
  • Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać
  • Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami tłuszczu
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placuszki po 3 min z każdej strony
  • Jeśli placki wchłoną nam tłuszcz to dokładamy jeszcze trochę

Rady dietetyka

Cukinię możesz zastąpić batatem lub marchewką – przepisy znajdziesz powyżej.

Uwagi

Propozycje naszych warzywnych placków szukaj w podpiętych, powiązanych przepisach.

Sprawdź, czy przepis odpowiada Twojej diecie(informacje w piktogramach).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cukinia zielona (ok. 300 g)
  • 2 łyżki mąki gryczanej (30 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jagodowy pudding z tapioki

Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka. Dodać stevię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Większą część jagód zmiksować, pozostawić kilka do ozdoby. Ostudzoną tapiokę przełożyć do słoiczka,…

WIĘCEJ >

Szparagi duszone z pieczarkami

Szparagi obrać, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min, wyjąć na sito Pieczarki pokroić w cząstki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić cebulę…

WIĘCEJ >

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej,…

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >