Placki z cukinii
Placki z cukinii
Przygotowanie
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski
- Dodać jajko, trochę soli i pieprzu
- Rozmieszać rózgą
- Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać
- Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać
- Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami tłuszczu
- Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placuszki po 3 min z każdej strony
- Jeśli placki wchłoną nam tłuszcz to dokładamy jeszcze trochę
Rady dietetyka
Cukinię możesz zastąpić batatem lub marchewką – przepisy znajdziesz powyżej.
Uwagi
Propozycje naszych warzywnych placków szukaj w podpiętych, powiązanych przepisach.
Sprawdź, czy przepis odpowiada Twojej diecie(informacje w piktogramach).
Autor
Lista składników
- 1 cukinia zielona (ok. 300 g)
- 2 łyżki mąki gryczanej (30 g)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jagodowy pudding z tapioki
Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka. Dodać stevię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Większą część jagód zmiksować, pozostawić kilka do ozdoby. Ostudzoną tapiokę przełożyć do słoiczka,…
WIĘCEJ >Szparagi duszone z pieczarkami
Szparagi obrać, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min, wyjąć na sito Pieczarki pokroić w cząstki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić cebulę…
WIĘCEJ >Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie
Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej,…
WIĘCEJ >