Placki z cukinii
Placki z cukinii
Przygotowanie
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski
- Dodać jajko, trochę soli i pieprzu
- Rozmieszać rózgą
- Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać
- Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać
- Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami tłuszczu
- Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placuszki po 3 min z każdej strony
- Jeśli placki wchłoną nam tłuszcz to dokładamy jeszcze trochę
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Mąka gryczana (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Polędwiczka na sałatce z kalarepy
Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, następnie grillujemy, kroimy w cienkie plastry. Kalarepę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy pokrojone na połówki oliwki, posiekaną nać pietruszki, cebulę, skrapiamy octem,…
WIĘCEJ >Śledzie marynowane – samodzielnie robione
Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…
WIĘCEJ >Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów
Ozorki: Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej Lekko…
WIĘCEJ >Tęczowa sałatka
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…
WIĘCEJ >