fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz24-1-4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki z cukinii

Przygotowanie

  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski
  • Dodać jajko, trochę soli i pieprzu
  • Rozmieszać rózgą
  • Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać
  • Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać
  • Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami tłuszczu
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placuszki po 3 min z każdej strony
  • Jeśli placki wchłoną nam tłuszcz to dokładamy jeszcze trochę

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Mąka gryczana (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…

WIĘCEJ >

Szparagi grillowane z warzywami

Cykorię kroimy wzdłuż na pół Marchew obieramy i kroimy w ukośne długie plastry Cukinię kroimy w krążki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa Smażymy po 2-3 min z każdej strony Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >