fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz12-4-6

Placki z batatów

Przygotowanie

  • Batata obieramy
  • Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach
  • Dodajemy jajko i szczyptę soli
  • Mieszamy
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz
  • Smażymy po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu

Rady dietetyka

Placki będą w smaku nieco słodkie, ale świetnie zastępują ziemniaka, którego nie zawsze można jeść, szczególnie gdy cierpi się na choroby autoagresywne.

Zamiast oleju kokosowego możesz użyć smalcu gęsiego.

Uwagi

Można zamiast batatów wykorzystać cukinię.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 batat (ok. 250 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowa szarpana wieprzowina

Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.

WIĘCEJ >

Comber z królika pieczony z warzywami

Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (buraki osobno, żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw). Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzewamy olej…

WIĘCEJ >

Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym

Ciasto: Pieczemy 3 takie same ciasta, czyli składniki dzielimy na 3 części Mandarynki gotujemy przez 8 min i zalewamy zimną wodą Do blendera wrzucamy jajka, miód i miksujemy Dodajemy sodę i po kolei mandarynki Cały…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z sarną

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >