fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz12-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki z batatów

Przygotowanie

  • Batata obieramy
  • Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach
  • Dodajemy jajko i szczyptę soli
  • Mieszamy
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz
  • Smażymy po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu

Rady dietetyka

Placki będą w smaku nieco słodkie, ale świetnie zastępują ziemniaka, którego nie zawsze można jeść, szczególnie gdy cierpi się na choroby autoagresywne.

Zamiast oleju kokosowego możesz użyć smalcu gęsiego.

Uwagi

Można zamiast batatów wykorzystać cukinię.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 batat (ok. 250 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z jogurtem i z jagodami

Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Po ostudzeniu dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…

WIĘCEJ >

Komosanka z owocami i bakaliami

Komosę ryżową gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część komosy, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Następnie blendujemy wszystko na gładką masę Całość przelewamy do miseczki, następnie…

WIĘCEJ >

Klopsiki z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Do garnka wlewamy wodę na wysokość 3-4 cm, dodajemy sól, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy uformowane kulki z mięsa o średnicy ok. 4…

WIĘCEJ >