fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz12-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki z batatów

Przygotowanie

  • Batata obieramy
  • Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach
  • Dodajemy jajko i szczyptę soli
  • Mieszamy
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz
  • Smażymy po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu

Rady dietetyka

Placki będą w smaku nieco słodkie, ale świetnie zastępują ziemniaka, którego nie zawsze można jeść, szczególnie gdy cierpi się na choroby autoagresywne.

Zamiast oleju kokosowego możesz użyć smalcu gęsiego.

Uwagi

Można zamiast batatów wykorzystać cukinię.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 batat (ok. 250 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Muffiny jajeczne

obieramy warzywa marchew i pietruszkę trzemy na tarce, seler kroimy w drobne półksiężyce cebulę i czosnek kromy w kostkę na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem podsmażamy 2-3 min dodajemy starte warzywa i…

WIĘCEJ >

Sałatka makaronowa z ogórkiem

Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty. Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę. Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy dwa podłużne walce Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku…

WIĘCEJ >

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.

WIĘCEJ >