fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki marchewkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc23fe307-a14b-4ff0-904a-d3c24af0558a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki marchewkowe

Przygotowanie

  • Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy).
  • Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski.
  • Dodajemy resztę składników i mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy małe placki i smażymy po kilka minut z dwóch stron. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • Usmażone placki są lekko wilgotne w środku, więc wkładamy je na 15 minut do piekarnika (w tym czasie możemy smażyć kolejne partie i układać w naczyniu żaroodpornym, tak aby po upieczeniu pierwszej partii, móc od razu wstawić kolejną).

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych placków warzywnych.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (świeża) (600 g)
  • Jajo kurze rozm. M (510 g)
  • Papryka czerwona (460 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Len odtłuszczony (40 g)
  • Kmin rzymski (4 g)
  • Kurkuma mielona (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Naczynie żaroodporne, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…

WIĘCEJ >

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Brukselka duszona z wędzonką

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Zimne nóżki

Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować Co jakiś…

WIĘCEJ >