fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki marchewkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc23fe307-a14b-4ff0-904a-d3c24af0558a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki marchewkowe

Przygotowanie

  • Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy).
  • Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski.
  • Dodajemy resztę składników i mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy małe placki i smażymy po kilka minut z dwóch stron. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • Usmażone placki są lekko wilgotne w środku, więc wkładamy je na 15 minut do piekarnika (w tym czasie możemy smażyć kolejne partie i układać w naczyniu żaroodpornym, tak aby po upieczeniu pierwszej partii, móc od razu wstawić kolejną).

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych znajdują się inne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 marchewek (600 g)
  • 10 jajek kurzych roz. M (ok. 510 g)
  • 2 łyżki papryki czerwone (460 g)
  • 1 łyżka kurkumy (8 g)
  • 1 łyżka kminy rzymskiego (8 g)
  • 4 łyżki mąki lnianej / lnu odtłuszczonego (40 g)
  • 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowana dynia z kiełbasą

Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy kiełbasy, smażymy po 5 min z każdej strony na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kozi mieszamy z mlekiem kokosowym, octem i przyprawami Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a sałatę targamy na mniejsze kawałki Warzywa układamy w misce Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >

Roladki łososiowo-tuńczykowe

W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

WIĘCEJ >

Jajecznica z żółtek na cukinii

Cukinię i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy…

WIĘCEJ >