fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki marchewkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc23fe307-a14b-4ff0-904a-d3c24af0558a

Placki marchewkowe

Przygotowanie

  • Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy).
  • Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski.
  • Dodajemy resztę składników i mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy małe placki i smażymy po kilka minut z dwóch stron. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • Usmażone placki są lekko wilgotne w środku, więc wkładamy je na 15 minut do piekarnika (w tym czasie możemy smażyć kolejne partie i układać w naczyniu żaroodpornym, tak aby po upieczeniu pierwszej partii, móc od razu wstawić kolejną).

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych znajdują się inne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 marchewek (600 g)
  • 10 jajek kurzych roz. M (ok. 510 g)
  • 2 łyżki papryki czerwone (460 g)
  • 1 łyżka kurkumy (8 g)
  • 1 łyżka kminy rzymskiego (8 g)
  • 4 łyżki mąki lnianej / lnu odtłuszczonego (40 g)
  • 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >

Omlet po japońsku

Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni. Drugą warstwę jajka…

WIĘCEJ >

Potrawka z chorizo

Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach Chorizo kroimy w plastry i wkładamy do misy wolnowaru wraz z włoszczyzną Dodajemy pół szklanki wody Ustawiamy wolnowar na Low (1) i wolnowarzymy przez co najmniej 5 godz….

WIĘCEJ >

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >