fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki marchewkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc23fe307-a14b-4ff0-904a-d3c24af0558a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki marchewkowe

Przygotowanie

  • Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy).
  • Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski.
  • Dodajemy resztę składników i mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy małe placki i smażymy po kilka minut z dwóch stron. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • Usmażone placki są lekko wilgotne w środku, więc wkładamy je na 15 minut do piekarnika (w tym czasie możemy smażyć kolejne partie i układać w naczyniu żaroodpornym, tak aby po upieczeniu pierwszej partii, móc od razu wstawić kolejną).

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych znajdują się inne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 marchewek (600 g)
  • 10 jajek kurzych roz. M (ok. 510 g)
  • 2 łyżki papryki czerwone (460 g)
  • 1 łyżka kurkumy (8 g)
  • 1 łyżka kminy rzymskiego (8 g)
  • 4 łyżki mąki lnianej / lnu odtłuszczonego (40 g)
  • 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowa gryczanka

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na…

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem

Indyka mieszamy z koncentratem pomidorowym, oregano i solą. Grillujemy bez tłuszczu ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Sałatę mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i obranym na ‘makaron warzywny’ ogórkiem (można również pokroić w zwykłe…

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…

WIĘCEJ >