fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdff07bff-8ebd-4b9a-95f4-aa70bb77268f

Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)

Przygotowanie

  • Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski
  • Dodać jajko
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Rozmieszać rózgą
  • Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać
  • Rozgrzać na patelni tłuszcz
  • Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy na rozgrzany tłuszcz po jednej łyżce – jeden placek
  • Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony
  • Mix sałat układamy na talerzu
  • Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do sałaty
  • Dodajemy ogórka
  • Polewamy sosem
  • Obok sałaty układamy placki 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się placki z batatów z różnymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 batat (ok. 230 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 3 plastry ogórka (15 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette kolendrowy (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane owoce na oleju kokosowym

Kroimy ananasa w plastry i obieramy ze skórki i wycinamy zdrewniałe „oczko” z środka  Gruszkę kroimy w plastry  Jabłko kroimy w plastry  Usuwamy pestki i gniazda nasienne  Mango obieramy i kroimy w plastry (mango nie…

WIĘCEJ >

Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami

Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Wkładamy na 10 min do lodówki Jak się robi lekko gęste, ale jeszcze jest…

WIĘCEJ >

Sałatka z mango, granatem i awokado

Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…

WIĘCEJ >

Szparagi smażone na boczku

Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać i osuszyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na pół. Na wytopiony boczek wrzucić szparagi. Smażyć ok…

WIĘCEJ >