Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)
Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)
Przygotowanie
- Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski
- Dodać jajko
- Lekko posolić i popieprzyć
- Rozmieszać rózgą
- Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać
- Rozgrzać na patelni tłuszcz
- Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy na rozgrzany tłuszcz po jednej łyżce – jeden placek
- Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony
- Mix sałat układamy na talerzu
- Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do sałaty
- Dodajemy ogórka
- Polewamy sosem
- Obok sałaty układamy placki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się placki z batatów z różnymi dodatkami.
Autor
Lista składników
- 1 batat (ok. 230 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- 3 plastry ogórka (15 g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette kolendrowy (30 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jabłkowe szczęki
Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.
WIĘCEJ >Ryżanka ze słonecznikiem
Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść pestek słonecznika Dla smaku można…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz w ziołowym pesto
Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy cząstkami pomidorów bez skórki i zdrewniałych części Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do…
WIĘCEJ >Udka curry
Rozgrzewamy na patelni masło, dorzucamy przyprawę curry, mięso i pokrojoną w słupki paprykę. Co jakiś czas obracamy udka i paprykę, a po 10 minutach przekładamy zawartość patelni do wolnowaru. Zalewamy mięso i warzywa wodą w…
WIĘCEJ >