Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)
Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)
Przygotowanie
- Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski
- Dodać jajko
- Lekko posolić i popieprzyć
- Rozmieszać rózgą
- Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać
- Rozgrzać na patelni tłuszcz
- Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy na rozgrzany tłuszcz po jednej łyżce – jeden placek
- Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony
- Mix sałat układamy na talerzu
- Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do sałaty
- Dodajemy ogórka
- Polewamy sosem
- Obok sałaty układamy placki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia placków z batatów.
Autor
Lista składników
- Batat (230 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Sałata rzymska (70 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Sos vinaigrette kolendrowy (40 ml)
- Sałata roszponka (25 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Rukola (20 g)
- Ogórek długi (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów
Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…
WIĘCEJ >Czekoladowa komosanka
Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…
WIĘCEJ >Jaja poszetowe na puree z dyni
Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Puree z dyni: Z…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-gruszkowa
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >