fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz14-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Przygotowanie

Sałata

  • Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
  • Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę
  • Polewamy sosem
  • Na wierzch kładziemy plastry szynki
  • Polewamy sosem

Placki

  • Obieramy batata
  • Ścieramy na tarce na grubych oczkach
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy widelcem (a najlepiej rózgą)
  • Dodajemy mąkę kokosową i lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Nabieramy łyżką ciasto i kładziemy na patelnię lekko dociskając i formując mały placek
  • Smażymy 3-4 min z każdej strony na średnim ogniu

Rady dietetyka

Zamiast batatów możesz wykorzystać cukinię. Batat to nie to samo co ziemniak. Ziemniak może być problematyczny dla osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne.

Zamiast smalcu gęsiego możesz użyć oleju kokosowego.

Uwagi

Przepis na własną wędlinę znajdziesz w przepisie powiązanym. Pamiętaj by sprawdzić składniki i ocenić je pod kątem swojej diety.

Przepis na sos vinaigrette i inne placki znajdziesz w przepisach powiązanych. Smacznego!

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 batat (ok. 250 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 65 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (20 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (50 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (ok. 70 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 2 plastry szynki wieprzowej, wędzonej (ok. 50 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z jabłkiem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Jabłko kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i ogonek Kroimy jabłko w kostkę i dorzucamy do cebuli…

WIĘCEJ >

Muffiny jajeczne

obieramy warzywa marchew i pietruszkę trzemy na tarce, seler kroimy w drobne półksiężyce cebulę i czosnek kromy w kostkę na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem podsmażamy 2-3 min dodajemy starte warzywa i…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa 2

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut

WIĘCEJ >