fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz14-4-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Przygotowanie

Sałata

  • Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
  • Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę
  • Polewamy sosem
  • Na wierzch kładziemy plastry szynki
  • Polewamy sosem

Placki

  • Obieramy batata
  • Ścieramy na tarce na grubych oczkach
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy widelcem (a najlepiej rózgą)
  • Dodajemy mąkę kokosową i lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Nabieramy łyżką ciasto i kładziemy na patelnię lekko dociskając i formując mały placek
  • Smażymy 3-4 min z każdej strony na średnim ogniu

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepisy na inne warzywne placki oraz na sosy vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Sałata

  • Awokado (70 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (40 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Rukola (20 g)

Placki

  • Batat (230 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z mango, granatem i awokado

Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…

WIĘCEJ >

Omlet po japońsku

Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni. Drugą warstwę jajka…

WIĘCEJ >

Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…

WIĘCEJ >

Twarożek z owocami

Do miski wkładamy twaróg i posypujemy owocami

WIĘCEJ >