Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado
Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado
Przygotowanie
Sałata
- Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę
- Pomidorki przekrawamy na połówki
- Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
- Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę
- Polewamy sosem
- Na wierzch kładziemy plastry szynki
- Polewamy sosem
Placki
- Obieramy batata
- Ścieramy na tarce na grubych oczkach
- Dodajemy jajko
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy widelcem (a najlepiej rózgą)
- Dodajemy mąkę kokosową i lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Nabieramy łyżką ciasto i kładziemy na patelnię lekko dociskając i formując mały placek
- Smażymy 3-4 min z każdej strony na średnim ogniu
Rady dietetyka
Zamiast batatów możesz wykorzystać cukinię. Batat to nie to samo co ziemniak. Ziemniak może być problematyczny dla osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne.
Zamiast smalcu gęsiego możesz użyć oleju kokosowego.
Uwagi
Przepis na własną wędlinę znajdziesz w przepisie powiązanym. Pamiętaj by sprawdzić składniki i ocenić je pod kątem swojej diety.
Przepis na sos vinaigrette i inne placki znajdziesz w przepisach powiązanych. Smacznego!
Autor
Lista składników
- 1 batat (ok. 250 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (20 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (50 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (ok. 70 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
- ½ awokado (70 g)
- 2 plastry szynki wieprzowej, wędzonej (ok. 50 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Goleń (pręga) wołowa z warzywami pieczona
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Pręgę z warzywami kładziemy w naczyniu żaroodpornym Solimy, pieprzymy, dodajemy liścia i ziela Mieszamy Przykrywamy pokrywką Wkładamy do piekarnika 170 st. C na 3 godziny Co godzinę otwieramy piekarnik,…
WIĘCEJ >Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką
Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)
Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…
WIĘCEJ >Kokosowa tapioka z papają
Tapiokę zalać mlekiem kokosowym wymieszanego z wodą. Doprowadzić do wrzenia, a potem na bardzo małym ogniu gotować jakieś 10-12 minut. Kulki tapioki muszą się zrobić zupełnie szkliste, przezroczyste. Jeszcze ciepłą przełożyć do miseczek, a na…
WIĘCEJ >