fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz14-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Przygotowanie

Sałata

  • Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
  • Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę
  • Polewamy sosem
  • Na wierzch kładziemy plastry szynki
  • Polewamy sosem

Placki

  • Obieramy batata
  • Ścieramy na tarce na grubych oczkach
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy widelcem (a najlepiej rózgą)
  • Dodajemy mąkę kokosową i lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Nabieramy łyżką ciasto i kładziemy na patelnię lekko dociskając i formując mały placek
  • Smażymy 3-4 min z każdej strony na średnim ogniu

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepisy na inne warzywne placki oraz na sosy vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Sałata

  • Awokado (70 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (40 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Rukola (20 g)

Placki

  • Batat (230 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gyros z kurczaka z warzywami

Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa Posolić i popieprzyć Wymieszać i odstawić chociaż…

WIĘCEJ >

Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone (zmielony drób) wkładamy do miski i dodajemy zawartość…

WIĘCEJ >

Krem cukiniowy

Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę W garnku rozgrzewamy masło…

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >