fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz14-4-6

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Przygotowanie

Sałata

  • Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
  • Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę
  • Polewamy sosem
  • Na wierzch kładziemy plastry szynki
  • Polewamy sosem

Placki

  • Obieramy batata
  • Ścieramy na tarce na grubych oczkach
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy widelcem (a najlepiej rózgą)
  • Dodajemy mąkę kokosową i lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Nabieramy łyżką ciasto i kładziemy na patelnię lekko dociskając i formując mały placek
  • Smażymy 3-4 min z każdej strony na średnim ogniu

Rady dietetyka

Zamiast batatów możesz wykorzystać cukinię. Batat to nie to samo co ziemniak. Ziemniak może być problematyczny dla osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne.

Zamiast smalcu gęsiego możesz użyć oleju kokosowego.

Uwagi

Przepis na własną wędlinę znajdziesz w przepisie powiązanym. Pamiętaj by sprawdzić składniki i ocenić je pod kątem swojej diety.

Przepis na sos vinaigrette i inne placki znajdziesz w przepisach powiązanych. Smacznego!

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 batat (ok. 250 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (20 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (50 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (ok. 70 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 2 plastry szynki wieprzowej, wędzonej (ok. 50 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…

WIĘCEJ >

Brzydka pasta z soczewicy

Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym pomidorze. Mieszamy soczewicę wraz z cebulą i przyprawami oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Można do…

WIĘCEJ >

Pasta z zielonego groszku i pesto

Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.

WIĘCEJ >

Zupa rybna

Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…

WIĘCEJ >