fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka suszona z wędzoną papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c12-6

Szynka suszona z wędzoną papryką

Przygotowanie

  • Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego
  • Posypujemy solą z każdej strony
  • Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki
  • Wyjmujemy z lodówki
  • Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko, tyle tylko, żeby sól spłukać)
  • Kładziemy na papierowy ręcznik, dokładnie do sucha wycieramy mięso
  • Posypujemy pieprzem ziołowym i papryką wędzoną
  • Wkładamy w gazę, tak, żeby mięso było w pionie lub w siatkę wędliniarską
  • Wieszamy na haczyku lub na kiju umieszczonym między meblami
  • Suszymy minimum tydzień, im będzie dłużej, tym będzie smaczniejsza, po 2 tygodniach może już być bardzo twarda, ale nadal smaczna

Rady dietetyka

Podczas protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu, papryki, a także nie zaleca się dodawania pomidora, który służy tutaj jako ozdoba. Szynkę możesz natrzeć solą przed suszeniem zamiast dodatku pieprzu czy papryki. Możesz pokroić szynkę i zjeść ją z ulubionym warzywem, sałatką lub pieczywem, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Zalecana ilość spożytej szynki w 1 porcji to kwestia indywidualna.

Szynkę możesz spożyć z warzywami lub z chlebem. Wszystko zależy od diety jaką stosujesz. Zajrzyj w przepisy powiązane.

Uwagi

Szynkę przygotuj wcześniej – może długo leżeć w przewiewnym miejscu. Jeśli nie dysponujesz odpowiednią ilością czasu, możesz kupić gotową szynkę. Jeśli chcesz wykorzystać przepis w późniejszym czasie – dodaj go do ulubionych. Znajdziesz go później w zakładce Jadłospisy – Ulubione.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 1 kg surowej szynki
  • 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej (ok. 48 g)
  • 3 łyżki papryki wędzonej (ok.30 g)
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego (ok. 20 g)

Potrzebny sprzęt

Gaza, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 2
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki owsiane zagotowujemy krótko w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….

WIĘCEJ >

Jajecznica z brokułem i grzybami

W garnku gotujemy brokuły we wrzącej wodzie bez przykrycia – ok. 10 minut. W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię dodajemy tłuszcz i pokrojone na drobne kawałki pieczarki Wbijamy jajka i mieszamy do uzyskania lekkiego…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >