Szynka suszona z wędzoną papryką
Szynka suszona z wędzoną papryką
Przygotowanie
- Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego
- Posypujemy solą z każdej strony
- Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki
- Wyjmujemy z lodówki
- Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko, tyle tylko, żeby sól spłukać)
- Kładziemy na papierowy ręcznik, dokładnie do sucha wycieramy mięso
- Posypujemy pieprzem ziołowym i papryką wędzoną
- Wkładamy w gazę, tak, żeby mięso było w pionie lub w siatkę wędliniarską
- Wieszamy na haczyku lub na kiju umieszczonym między meblami
- Suszymy minimum tydzień, im będzie dłużej, tym będzie smaczniejsza, po 2 tygodniach może już być bardzo twarda, ale nadal smaczna
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu oraz papryki. Możesz pokroić szynkę w plastry i zjeść ją z ulubionym warzywem, sałatką lub pieczywem, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.
Zalecana ilość spożytej szynki w 1 porcji to kwestia indywidualna (np. 4 plastry).
Uwagi
Po 2 tygodniach szynka może być już bardzo twarda, lecz nadal smaczna. Aby szynka w procesie suszenia nie pokryła się pleśnią, należy suszyć ją w przewiewnym miejscu.
Autor
Lista składników
- Szynka wieprzowa (1000 g)
- Sól kamienna (40 g)
- Papryka wędzona mielona (24 g)
- Pieprz ziołowy (4 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Miętowa sałata z ryżem z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp., Miksujemy 5-8 sekund Wsypujemy do miski Marchew obieramy i trzemy na tarce na cienkich oczkach,…
WIĘCEJ >Wiosenna zapiekanka warzywna
Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….
WIĘCEJ >Placuszki kasztanowo – bananowe
Wszystko miksujemy (oprócz oleju) Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy Wylewamy placki dowolnej wielkości Smażymy po kilka minut z każdej strony
WIĘCEJ >Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami
Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką i czekamy z dwie minuty Następnie dolewamy olej kokosowy Miksujemy blenderem na jednolita masę Dodajemy wiórki kokosowe i…
WIĘCEJ >