fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka suszona z wędzoną papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c12-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szynka suszona z wędzoną papryką

Przygotowanie

  • Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego
  • Posypujemy solą z każdej strony
  • Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki
  • Wyjmujemy z lodówki
  • Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko, tyle tylko, żeby sól spłukać)
  • Kładziemy na papierowy ręcznik, dokładnie do sucha wycieramy mięso
  • Posypujemy pieprzem ziołowym i papryką wędzoną
  • Wkładamy w gazę, tak, żeby mięso było w pionie lub w siatkę wędliniarską
  • Wieszamy na haczyku lub na kiju umieszczonym między meblami
  • Suszymy minimum tydzień, im będzie dłużej, tym będzie smaczniejsza, po 2 tygodniach może już być bardzo twarda, ale nadal smaczna

Rady dietetyka

Podczas protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu, papryki, a także nie zaleca się dodawania pomidora, który służy tutaj jako ozdoba. Szynkę możesz natrzeć solą przed suszeniem zamiast dodatku pieprzu czy papryki. Możesz pokroić szynkę i zjeść ją z ulubionym warzywem, sałatką lub pieczywem, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Zalecana ilość spożytej szynki w 1 porcji to kwestia indywidualna.

Szynkę możesz spożyć z warzywami lub z chlebem. Wszystko zależy od diety jaką stosujesz. Zajrzyj w przepisy powiązane.

Uwagi

Szynkę przygotuj wcześniej – może długo leżeć w przewiewnym miejscu. Jeśli nie dysponujesz odpowiednią ilością czasu, możesz kupić gotową szynkę. Jeśli chcesz wykorzystać przepis w późniejszym czasie – dodaj go do ulubionych. Znajdziesz go później w zakładce Jadłospisy – Ulubione.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 1 kg surowej szynki
  • 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej (ok. 48 g)
  • 3 łyżki papryki wędzonej (ok.30 g)
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego (ok. 20 g)

Potrzebny sprzęt

Gaza, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczane ciasto szpinakowe

Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Sałatka z suszonymi pomidorami

Pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzątku. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty wraz z sokiem z cytryny, oliwą, kiełkami i sezamem. Gdy pomidory nasiąkną kroimy je na mniejsze części i dorzucamy do…

WIĘCEJ >

Mus bananowy z sosem malinowym

Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu Dododajemy nasiona chia Wyciskamy sok z cytryny Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Sos malinowy: Maliny wkładamy do garnuszka Podgrzewamy aż się rozpuszczą i…

WIĘCEJ >

Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie  Migdały…

WIĘCEJ >