fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka suszona z wędzoną papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c12-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szynka suszona z wędzoną papryką

Przygotowanie

  • Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego
  • Posypujemy solą z każdej strony
  • Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki
  • Wyjmujemy z lodówki
  • Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko, tyle tylko, żeby sól spłukać)
  • Kładziemy na papierowy ręcznik, dokładnie do sucha wycieramy mięso
  • Posypujemy pieprzem ziołowym i papryką wędzoną
  • Wkładamy w gazę, tak, żeby mięso było w pionie lub w siatkę wędliniarską
  • Wieszamy na haczyku lub na kiju umieszczonym między meblami
  • Suszymy minimum tydzień, im będzie dłużej, tym będzie smaczniejsza, po 2 tygodniach może już być bardzo twarda, ale nadal smaczna

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu oraz papryki. Możesz pokroić szynkę w plastry i zjeść ją z ulubionym warzywem, sałatką lub pieczywem, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Zalecana ilość spożytej szynki w 1 porcji to kwestia indywidualna (np. 4 plastry).

Uwagi

Po 2 tygodniach szynka może być już bardzo twarda, lecz nadal smaczna. Aby szynka w procesie suszenia nie pokryła się pleśnią, należy suszyć ją w przewiewnym miejscu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 10
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Szynka wieprzowa (1000 g)
  • Sól kamienna (40 g)
  • Papryka wędzona mielona (24 g)
  • Pieprz ziołowy (4 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Gaza, Lodówka, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Siatka wędliniarska

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Miętowa sałata z ryżem z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp., Miksujemy 5-8 sekund Wsypujemy do miski Marchew obieramy i trzemy na tarce na cienkich oczkach,…

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowo – bananowe

Wszystko miksujemy (oprócz oleju) Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy Wylewamy placki dowolnej wielkości Smażymy po kilka minut z każdej strony

WIĘCEJ >

Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami

Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować  Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką i czekamy z dwie minuty Następnie dolewamy olej kokosowy Miksujemy blenderem na jednolita masę Dodajemy wiórki kokosowe i…

WIĘCEJ >