fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka suszona z wędzoną papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c12-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szynka suszona z wędzoną papryką

Przygotowanie

  • Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego
  • Posypujemy solą z każdej strony
  • Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki
  • Wyjmujemy z lodówki
  • Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko, tyle tylko, żeby sól spłukać)
  • Kładziemy na papierowy ręcznik, dokładnie do sucha wycieramy mięso
  • Posypujemy pieprzem ziołowym i papryką wędzoną
  • Wkładamy w gazę, tak, żeby mięso było w pionie lub w siatkę wędliniarską
  • Wieszamy na haczyku lub na kiju umieszczonym między meblami
  • Suszymy minimum tydzień, im będzie dłużej, tym będzie smaczniejsza, po 2 tygodniach może już być bardzo twarda, ale nadal smaczna

Rady dietetyka

Podczas protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu, papryki, a także nie zaleca się dodawania pomidora, który służy tutaj jako ozdoba. Szynkę możesz natrzeć solą przed suszeniem zamiast dodatku pieprzu czy papryki. Możesz pokroić szynkę i zjeść ją z ulubionym warzywem, sałatką lub pieczywem, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Zalecana ilość spożytej szynki w 1 porcji to kwestia indywidualna.

Szynkę możesz spożyć z warzywami lub z chlebem. Wszystko zależy od diety jaką stosujesz. Zajrzyj w przepisy powiązane.

Uwagi

Szynkę przygotuj wcześniej – może długo leżeć w przewiewnym miejscu. Jeśli nie dysponujesz odpowiednią ilością czasu, możesz kupić gotową szynkę. Jeśli chcesz wykorzystać przepis w późniejszym czasie – dodaj go do ulubionych. Znajdziesz go później w zakładce Jadłospisy – Ulubione.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 1 kg surowej szynki
  • 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej (ok. 48 g)
  • 3 łyżki papryki wędzonej (ok.30 g)
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego (ok. 20 g)

Potrzebny sprzęt

Gaza, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…

WIĘCEJ >

Sałatka z bakłażana z oliwkami

Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wrzucamy kostki bakłażana, polewamy 4 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy Wstawiamy do piekarnika i pieczemy…

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Następnego dnia podpiekamy cebule Warzywa obieramy i kroimy Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk…

WIĘCEJ >