fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka suszona z wędzoną papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c12-6

Szynka suszona z wędzoną papryką

Przygotowanie

  • Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego
  • Posypujemy solą z każdej strony
  • Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki
  • Wyjmujemy z lodówki
  • Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko, tyle tylko, żeby sól spłukać)
  • Kładziemy na papierowy ręcznik, dokładnie do sucha wycieramy mięso
  • Posypujemy pieprzem ziołowym i papryką wędzoną
  • Wkładamy w gazę, tak, żeby mięso było w pionie lub w siatkę wędliniarską
  • Wieszamy na haczyku lub na kiju umieszczonym między meblami
  • Suszymy minimum tydzień, im będzie dłużej, tym będzie smaczniejsza, po 2 tygodniach może już być bardzo twarda, ale nadal smaczna

Rady dietetyka

Podczas protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu, papryki, a także nie zaleca się dodawania pomidora, który służy tutaj jako ozdoba. Szynkę możesz natrzeć solą przed suszeniem zamiast dodatku pieprzu czy papryki. Możesz pokroić szynkę i zjeść ją z ulubionym warzywem, sałatką lub pieczywem, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Zalecana ilość spożytej szynki w 1 porcji to kwestia indywidualna.

Szynkę możesz spożyć z warzywami lub z chlebem. Wszystko zależy od diety jaką stosujesz. Zajrzyj w przepisy powiązane.

Uwagi

Szynkę przygotuj wcześniej – może długo leżeć w przewiewnym miejscu. Jeśli nie dysponujesz odpowiednią ilością czasu, możesz kupić gotową szynkę. Jeśli chcesz wykorzystać przepis w późniejszym czasie – dodaj go do ulubionych. Znajdziesz go później w zakładce Jadłospisy – Ulubione.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 1 kg surowej szynki
  • 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej (ok. 48 g)
  • 3 łyżki papryki wędzonej (ok.30 g)
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego (ok. 20 g)

Potrzebny sprzęt

Gaza, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 2
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowa szarpana wieprzowina

Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >