Szynka suszona z wędzoną papryką
Szynka suszona z wędzoną papryką
Przygotowanie
- Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego
- Posypujemy solą z każdej strony
- Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki
- Wyjmujemy z lodówki
- Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko, tyle tylko, żeby sól spłukać)
- Kładziemy na papierowy ręcznik, dokładnie do sucha wycieramy mięso
- Posypujemy pieprzem ziołowym i papryką wędzoną
- Wkładamy w gazę, tak, żeby mięso było w pionie lub w siatkę wędliniarską
- Wieszamy na haczyku lub na kiju umieszczonym między meblami
- Suszymy minimum tydzień, im będzie dłużej, tym będzie smaczniejsza, po 2 tygodniach może już być bardzo twarda, ale nadal smaczna
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu oraz papryki. Możesz pokroić szynkę w plastry i zjeść ją z ulubionym warzywem, sałatką lub pieczywem, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.
Zalecana ilość spożytej szynki w 1 porcji to kwestia indywidualna (np. 4 plastry).
Uwagi
Po 2 tygodniach szynka może być już bardzo twarda, lecz nadal smaczna. Aby szynka w procesie suszenia nie pokryła się pleśnią, należy suszyć ją w przewiewnym miejscu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina szynka (surowa) (1000 g)
- Sól kamienna (40 g)
- Papryka wędzona mielona (proszek) (24 g)
- Pieprz ziołowy (4 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jaja sadzone na smalcu gęsim z rukolą
Na patelni rozpuszczamy smalec Wybijamy jajka Smażymy do ścięcia białka Dodajemy rukolę
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Oliwkowe tagliatelle
Masło rozgrzewamy na patelni Za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy umytą cukinię, na tyle ile to możliwe, tworząc „tagliatelle” Makaron kładziemy na patelnię i podsmażamy Po kilku minutach dodajemy oliwki Pod koniec smażenia wbijamy na…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy nasionami słonecznika i podajemy
WIĘCEJ >