fbpx
logo
Szukaj
open close

Szynka suszona z wędzoną papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c12-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szynka suszona z wędzoną papryką

Przygotowanie

  • Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego
  • Posypujemy solą z każdej strony
  • Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki
  • Wyjmujemy z lodówki
  • Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko, tyle tylko, żeby sól spłukać)
  • Kładziemy na papierowy ręcznik, dokładnie do sucha wycieramy mięso
  • Posypujemy pieprzem ziołowym i papryką wędzoną
  • Wkładamy w gazę, tak, żeby mięso było w pionie lub w siatkę wędliniarską
  • Wieszamy na haczyku lub na kiju umieszczonym między meblami
  • Suszymy minimum tydzień, im będzie dłużej, tym będzie smaczniejsza, po 2 tygodniach może już być bardzo twarda, ale nadal smaczna

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu oraz papryki. Możesz pokroić szynkę w plastry i zjeść ją z ulubionym warzywem, sałatką lub pieczywem, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Zalecana ilość spożytej szynki w 1 porcji to kwestia indywidualna (np. 4 plastry).

Uwagi

Po 2 tygodniach szynka może być już bardzo twarda, lecz nadal smaczna. Aby szynka w procesie suszenia nie pokryła się pleśnią, należy suszyć ją w przewiewnym miejscu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 10
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Wieprzowina szynka (surowa) (1000 g)
  • Sól kamienna (40 g)
  • Papryka wędzona mielona (proszek) (24 g)
  • Pieprz ziołowy (4 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Gaza, Lodówka, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Siatka wędliniarska

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jaja sadzone na smalcu gęsim z rukolą

Na patelni rozpuszczamy smalec Wybijamy jajka Smażymy do ścięcia białka Dodajemy rukolę

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Oliwkowe tagliatelle

Masło rozgrzewamy na patelni Za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy umytą cukinię, na tyle ile to możliwe, tworząc „tagliatelle” Makaron kładziemy na patelnię i podsmażamy Po kilku minutach dodajemy oliwki Pod koniec smażenia wbijamy na…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy nasionami słonecznika i podajemy

WIĘCEJ >