fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2ba89406-83ec-4338-902f-9a26396a64cb-1

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

Przygotowanie

  • Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski
  • Dodać jajko
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Rozmieszać rózgą
  • Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać
  • Rozgrzać na patelni tłuszcz
  • Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy na rozgrzany tłuszcz po jednej łyżce – jeden placek
  • Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony
  • Mix sałat układamy na talerzu
  • Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do sałaty
  • Dodajemy ogórka
  • Polewamy sosem
  • Dodajemy łososia
  • Obok sałaty układamy placki 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie równie smacznych placków z batatów – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 batat (ok. 230 g)
  • 1 jajo kurze całe roz. M (51 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 2 garście mixu sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 3 plastry ogórka (15 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 1 porcja wędzonego łososia (100 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette kolendrowego (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Tarta drobiowa

Ciasto kruche: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Omlet z brokułem

Jajka wybijamy do głębokiego talerza lub miski Solimy Mocno mieszamy widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Na gorącą patelnię wylewamy masę jajeczną Zmniejszamy…

WIĘCEJ >