fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2ba89406-83ec-4338-902f-9a26396a64cb-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

Przygotowanie

  • Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski
  • Dodać jajko
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Rozmieszać rózgą
  • Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać
  • Rozgrzać na patelni tłuszcz
  • Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy na rozgrzany tłuszcz po jednej łyżce – jeden placek
  • Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony
  • Mix sałat układamy na talerzu
  • Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do sałaty
  • Dodajemy ogórka
  • Polewamy sosem
  • Dodajemy łososia
  • Obok sałaty układamy placki 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie równie smacznych placków z batatów – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 batat (ok. 230 g)
  • 1 jajo kurze całe roz. M (51 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 2 garście mixu sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 3 plastry ogórka (15 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 1 porcja wędzonego łososia (100 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette kolendrowego (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczarki faszerowane mięsem z indyka

Piekarnik ustawiamy na 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Z pieczarek usuwamy nóżki i drobno kroimy. Kapelusze układamy w naczyniu żaroodpornym górą do dołu. Siekamy cebulę i natkę pietruszki, a następnie…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…

WIĘCEJ >

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >