fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2ba89406-83ec-4338-902f-9a26396a64cb-1

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

Przygotowanie

  • Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski
  • Dodać jajko
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Rozmieszać rózgą
  • Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać
  • Rozgrzać na patelni tłuszcz
  • Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy na rozgrzany tłuszcz po jednej łyżce – jeden placek
  • Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony
  • Mix sałat układamy na talerzu
  • Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do sałaty
  • Dodajemy ogórka
  • Polewamy sosem
  • Dodajemy łososia
  • Obok sałaty układamy placki 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie równie smacznych placków z batatów – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 batat (ok. 230 g)
  • 1 jajo kurze całe roz. M (51 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 2 garście mixu sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 3 plastry ogórka (15 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 1 porcja wędzonego łososia (100 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette kolendrowego (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.

WIĘCEJ >

Gofry marchewkowe

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Marchewkę ścieramy na tarce, wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na kilka minut. Wyciskamy marchewkę dłońmi z nadmiaru wody, dodajemy jajka, przyprawy, mąkę i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej…

WIĘCEJ >

Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie

Grzyby: Sowy oczyszczamy Jajko wybijamy do głębokiego talerza Solimy, pieprzymy Roztrzepujemy jajka widelcem lub rózgą W drugi głęboki talerz wsypujemy wiórki kokosowe Wkładamy grzyby w jajko, obracamy i przekładamy w wiórki kokosowe i obracamy Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Pieczona sałata rzymska z karkówką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Sałatę rzymską kroimy na pół, obtaczamy w przyprawach i oleju kokosowym. Na pozostałym oleju podsmażamy przez minutę mięso, następnie dodajemy mleko kokosowe, te same przyprawy i chwilę dusimy. W naczyniu…

WIĘCEJ >