fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placuszki kasztanowe z truskawkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca94fa4a0-5299-45cd-8ada-7a4cf9b01810
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Przygotowanie

  • Najpierw przygotowujemy ciasto na placki
  • Przesiewamy mąkę przez sitko
  • Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem
  • Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto
  • Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej wykorzystać plasterki ze środkowej części owoców
  • Natłuszczamy kółka w patelni do naleśników (lub zwykłej patelni) i rozgrzewamy ją
  • Do kółek wkładać po jednym plasterku truskawki, po czym zalewamy wszystkie porcją ciasta
  • Smażymy przez chwilę i odwracamy na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Mąka kasztanowa (84 g)
  • Truskawka (świeża) (70 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Woda (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krucha tarta z rabarbarem

Ciasto kruche Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec Dodajemy jajka i mąkę gryczaną Dodajemy słodzidło Mieszamy rękami do uzyskania jednolitej masy Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 kulki ciasta…

WIĘCEJ >

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy naszą masę mieloną Dzielimy na 4 części…

WIĘCEJ >

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.

WIĘCEJ >