fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placuszki kasztanowe z truskawkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca94fa4a0-5299-45cd-8ada-7a4cf9b01810
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Przygotowanie

  • Najpierw przygotowujemy ciasto na placki
  • Przesiewamy mąkę przez sitko
  • Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem
  • Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto
  • Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej wykorzystać plasterki ze środkowej części owoców
  • Natłuszczamy kółka w patelni do naleśników (lub zwykłej patelni) i rozgrzewamy ją
  • Do kółek wkładać po jednym plasterku truskawki, po czym zalewamy wszystkie porcją ciasta
  • Smażymy przez chwilę i odwracamy na drugą stronę

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przygotowania placuszków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 jajka kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 7 łyżek mąki kasztanowej (84 g)
  • 1 garść dużych truskawek (70 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowy do smażenia (50 g)
  • Woda gazowana

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….

WIĘCEJ >

Sałatka makaronowa z ogórkiem

Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty. Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę. Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…

WIĘCEJ >

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.

WIĘCEJ >