fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placuszki kasztanowe z truskawkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca94fa4a0-5299-45cd-8ada-7a4cf9b01810

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Przygotowanie

  • Najpierw przygotowujemy ciasto na placki
  • Przesiewamy mąkę przez sitko
  • Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem
  • Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto
  • Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej wykorzystać plasterki ze środkowej części owoców
  • Natłuszczamy kółka w patelni do naleśników (lub zwykłej patelni) i rozgrzewamy ją
  • Do kółek wkładać po jednym plasterku truskawki, po czym zalewamy wszystkie porcją ciasta
  • Smażymy przez chwilę i odwracamy na drugą stronę

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przygotowania placuszków.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 jajka kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 7 łyżek mąki kasztanowej (84 g)
  • 1 garść dużych truskawek (70 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowy do smażenia (50 g)
  • Woda gazowana

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia, Rózga kuchenna, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gołąbki warzywne – wegańskie

Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…

WIĘCEJ >

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…

WIĘCEJ >

Dip ziołowy

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy Dodajemy koperek, szczypiorek i miętę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny Blendujemy na gładki dip Doprawiamy solą

WIĘCEJ >

Frittata grzybowa

Pieczarki kroimy w plastry Boczniaki kroimy w paski Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi Następnie kroimy por w półksiężyce Czosnek kroimy w plastry Włączamy piekarnik na 180 stopni…

WIĘCEJ >