fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placuszki bez glutenu, bez jaj

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0a46aa50-15d7-46cf-b9b9-cb801c2f6df9
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placuszki bez glutenu, bez jaj

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego)
  • Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty
  • Najlepiej usmażyć jednego próbnego placuszka, jeśli przywiera do patelni to znaczy, że ciasto jest za rzadkie, gdy wychodzą za twarde to dolać trochę wody.
  • Otrzymujemy 5-6 małych placuszków

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.

Uwagi

Zainspiruj się innymi pomysłami na placuszki, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 7 łyżek mąki kasztanowej (84 g)
  • 5 łyżek mąki kokosowej (60 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • Opcjonalnie: 1 szczypta cynamonu (1 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, doprawiamy i zalewamy pomidorami. Dolewamy tyle wody by przykryła warzywa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (30-40 min.)

WIĘCEJ >

Bananowe kokosanki

Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (wegański / wegetariański)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >