Placuszki bez glutenu, bez jaj
Placuszki bez glutenu, bez jaj
Przygotowanie
- Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego)
- Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty
- Najlepiej usmażyć jednego próbnego placuszka, jeśli przywiera do patelni to znaczy, że ciasto jest za rzadkie, gdy wychodzą za twarde to dolać trochę wody.
- Otrzymujemy 5-6 małych placuszków
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Woda (100 ml)
- Mąka kasztanowa (84 g)
- Mąka kokosowa (60 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Cynamon mielony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami
Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką i czekamy z dwie minuty Następnie dolewamy olej kokosowy Miksujemy blenderem na jednolita masę Dodajemy wiórki kokosowe i…
WIĘCEJ >Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami
Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Gofry jaglane z amarantusem
Amarantusa gotujemy we wrzątku przez 15-20 minut Mieszamy go z mąką jaglaną Dodajemy sól, rozpuszczony olej i tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietamy, blendujemy Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy nasionami słonecznika i podajemy
WIĘCEJ >