Placuszki bez glutenu, bez jaj
Placuszki bez glutenu, bez jaj
Przygotowanie
- Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego)
- Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty
- Najlepiej usmażyć jednego próbnego placuszka, jeśli przywiera do patelni to znaczy, że ciasto jest za rzadkie, gdy wychodzą za twarde to dolać trochę wody.
- Otrzymujemy 5-6 małych placuszków
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.
Uwagi
Zainspiruj się innymi pomysłami na placuszki, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 7 łyżek mąki kasztanowej (84 g)
- 5 łyżek mąki kokosowej (60 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
- Opcjonalnie: 1 szczypta cynamonu (1 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, doprawiamy i zalewamy pomidorami. Dolewamy tyle wody by przykryła warzywa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (30-40 min.)
WIĘCEJ >Bananowe kokosanki
Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…
WIĘCEJ >Krem szparagowy (wegański / wegetariański)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >