fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placuszki bez glutenu, bez jaj

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0a46aa50-15d7-46cf-b9b9-cb801c2f6df9
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placuszki bez glutenu, bez jaj

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego)
  • Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty
  • Najlepiej usmażyć jednego próbnego placuszka, jeśli przywiera do patelni to znaczy, że ciasto jest za rzadkie, gdy wychodzą za twarde to dolać trochę wody.
  • Otrzymujemy 5-6 małych placuszków

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.

Uwagi

Zainspiruj się innymi pomysłami na placuszki, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 7 łyżek mąki kasztanowej (84 g)
  • 5 łyżek mąki kokosowej (60 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • Opcjonalnie: 1 szczypta cynamonu (1 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa pieczone a’la grillowane

Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je. Posolone warzywa polewamy…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (na wywarze kostnym)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z warzywami – orientalnie

Komosę gotujemy zgodnie z etykietą Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe Cukinię kroimy w…

WIĘCEJ >

Rolada z kapusty włoskiej

Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…

WIĘCEJ >