Placuszki bananowe z komosy ryżowej
Placuszki bananowe z komosy ryżowej
Przygotowanie
- Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem
- Odstawiamy na 30 minut
- Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy
- Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę
- Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny
- Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok z cytryny i miód
- Miksujemy
- Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem kokosowym
- Wylewamy ciasto na patelnię, tworząc malutkie placuszki
- Smażymy do zarumienienia z dwóch stron
- Możemy podać z musem owocowym
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne placuszki – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- ½ szklanki komosy ryżowej białej (90 g)
- 1 banan (120 g)
- 4 łyżki mleka kokosowego (40 ml)
- ½ łyżeczki cynamonu w proszku (2 g)
- ½ łyżeczki kardamonu (2 g)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (2 g)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2,5 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 1 łyżka miodu (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z serca wołowego, z warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…
WIĘCEJ >Pulpeciki z sarny w warzywach
Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…
WIĘCEJ >Krem szparagowy
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej
Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…
WIĘCEJ >