fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Prosty pasztet

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c049b57c0-204a-4e4e-be31-c033e289470f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Prosty pasztet

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy temp. 170 st C
  • Czosnek obieramy
  • Obieramy mięso z kości
  • Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa
  • Do zmielonej masy dodajemy trochę soli i pieprzu
  • Dodajemy majeranek
  • Mieszamy bardzo dokładnie
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozkładamy masę mięsno-warzywną
  • Wkładamy do piekarnia na 40 minut
  • Po tym czasie uchylamy na kilka sekund drzwiczki i zwiększamy temp do 200 st C
  • Pieczemy jeszcze jakieś 20 minut, co jakiś czas sprawdzamy patyczkiem (kiedy pasztet jest gotowy to patyczek jest suchy)
  • Wyjmujemy pasztet z pieca i czekamy, żeby ostygł

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia pasztetu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Wołowina antrykot (500 g)
  • Seler korzeń (170 g)
  • Marchew (świeża) (135 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Czosnek (świeży) (45 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól himalajska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Szparagi z jajkiem w koszulce

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej, osolonej wodzie Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >