fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Prosty pasztet

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c049b57c0-204a-4e4e-be31-c033e289470f

Prosty pasztet

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy temp. 170 st C
  • Czosnek obieramy
  • Obieramy mięso z kości
  • Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa
  • Do zmielonej masy dodajemy trochę soli i pieprzu
  • Dodajemy majeranek
  • Mieszamy bardzo dokładnie
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozkładamy masę mięsno-warzywną
  • Wkładamy do piekarnia na 40 minut
  • Po tym czasie uchylamy na kilka sekund drzwiczki i zwiększamy temp do 200 st C
  • Pieczemy jeszcze jakieś 20 minut, co jakiś czas sprawdzamy patyczkiem (kiedy pasztet jest gotowy to patyczek jest suchy)
  • Wyjmujemy pasztet z pieca i czekamy, żeby ostygł

Rady dietetyka

Na protokole autoimmunologicznym nie należy używać pieprzu

Uwagi

Najlepiej wykorzystać mięso oraz warzywa, z których ugotowaliśmy rosół.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g mięsa wołowego (najlepiej z rosołu)
  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 korzeń selera wielkości pięści (ok. 170 g)
  • 1 cebula (200 g)
  • 1 główka czosnku (45 g)
  • Sól himalajska (3 g)
  • Pieprz (1 g)
  • 1 łyżka majeranku (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Papier do pieczenia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet ze szpinakiem

Cebulę i czosnek drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem Szpinak kroimy na drobne kawałki Jajka mieszamy ze szpinakiem (można też całość zmiksować blenderem) Jajeczną masę wlewamy na patelnię…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem Sałatę poszarpać/porwać rękami Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi Paprykę pokroić w kostkę Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki Rzodkiewki umyć…

WIĘCEJ >

Gryczane ciasto szpinakowe

Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym

Cebulę i czosnek obrać Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy szpinak, mieszamy Dusimy 2 min Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy Każdy…

WIĘCEJ >