fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c38d30864-6e03-47d4-a146-eef371842762

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką

Przygotowanie

  • Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach
  • Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy
  • Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę
  • Mielimy też obraną połówkę marchewki, pietruszki i obrany czosnek
  • Solimy i pieprzymy
  • Mieszamy dokładnie masę mieloną i formujemy 6-7 kulek
  • W garnuszku zagotowujemy rosół
  • Na wrzątek wkładamy kulki mięsne i wrzucamy pokrojone warzywa
  • Gotujemy 20 minut
  • Wyjmujemy mięso, a wywar z warzywami miksujemy

Sałatka:

  • Sałatę rwiemy na drobne kawałki
  • Ogórka i rzodkiewki kroimy w plastry lub pół-plastry
  • Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy oliwą

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw. Więcej na ten temat można przeczytać w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajduje się inny, równie smaczny pomysł na pulpety z sarniny.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g sarniny
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Sałatka

  • 2 liście sałaty lodowej (80 g)
  • ½ ogórka zielonego (90 g)
  • 2 – 3 rzodkiewki (45 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z ośmiornicy

Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki w sosie cytrynowym

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę. Kaczkę…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonym boczkiem i słonecznikiem

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry boczku, by stały się chrupkie W misce umieszczamy jarmuż, szpinak, pomidory przekrojone w połówki i boczek Posypujemy sałatkę nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki W miseczce mieszamy składniki na sos:…

WIĘCEJ >

Comber z królika pieczony z warzywami

Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (buraki osobno, żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw). Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzewamy olej…

WIĘCEJ >