fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c38d30864-6e03-47d4-a146-eef371842762
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką

Przygotowanie

  • Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach
  • Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy
  • Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę
  • Mielimy też obraną połówkę marchewki, pietruszki i obrany czosnek
  • Solimy i pieprzymy
  • Mieszamy dokładnie masę mieloną i formujemy 6-7 kulek
  • W garnuszku zagotowujemy rosół
  • Na wrzątek wkładamy kulki mięsne i wrzucamy pokrojone warzywa
  • Gotujemy 20 minut
  • Wyjmujemy mięso, a wywar z warzywami miksujemy

Sałatka:

  • Sałatę rwiemy na drobne kawałki
  • Ogórka i rzodkiewki kroimy w plastry lub pół-plastry
  • Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy oliwą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Pulpety z sarny

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Sarnina łopatka (200 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata lodowa (160 g)
  • Ogórek długi (90 g)
  • Rzodkiewka (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut) Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie Gdy ostygnie, kroimy dynię…

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >

Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w…

WIĘCEJ >

Śniadaniowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Jajko roztrzepujemy z oliwą z oliwek Pokrojoną paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie dodajemy kawałki ryby (upewniając się, że nie mają ości) i zalewamy masą jajeczną Pieczemy przez…

WIĘCEJ >