fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb02b6aae-ca60-4379-951b-466300ab3f3f-1

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

Przygotowanie

  • Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach
  • Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy
  • Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę
  • Mielimy też obraną połówkę marchewki, pietruszki i obrany czosnek
  • Solimy i pieprzymy
  • Mieszamy dokładnie masę mieloną i formujemy 6-7 kulek
  • W garnuszku zagotowujemy rosół
  • Na wrzątek wkładamy kulki mięsne i wrzucamy pokrojone warzywa
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, zasmażamy na łyżce tłuszczu i dodajemy do garnka
  • Gotujemy 20 minut
  • Wyjmujemy mięso, a wywar z warzywami miksujemy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
  • Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Na talerzu układamy warzywa, obok mięso i polewamy sosem

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy spożywać pieprzu czarnego. Dopasuj wszystkie przepisu do sposobu żywienia, który aktualnie prowadzisz – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne inspiracje z wykorzystaniem pulpetów – koniecznie wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g sarniny
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka w korzeniu (80 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ⅓ cukinii (100 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia grillowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Twarożek z nerkowców w wersji słodkiej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać sokiem z cytryny, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze…

WIĘCEJ >

Dżem z dyni z masłem kokosowym

Dżem z dyni: Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon gotujemy na małym ogniu przez 30 min…

WIĘCEJ >

Kokosanki z kaszy jaglanej

Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy…

WIĘCEJ >

Łosoś w rozmarynie i pomarańczach

Filety opłuczemy Na patelni rozpuszczamy olej na średniej mocy. Filety z łososia smażymy z każdej strony 4-5 minut, Na tej samej patelni dusimy czosnek w sokach z cytryny i pomarańczy. Dodajemy przyprawy. Dusimy 2-3 minuty….

WIĘCEJ >