Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Przygotowanie
- Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach
- Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy
- Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę
- Mielimy też obraną połówkę marchewki, pietruszki i obrany czosnek
- Solimy i pieprzymy
- Mieszamy dokładnie masę mieloną i formujemy 6-7 kulek
- W garnuszku zagotowujemy rosół
- Na wrzątek wkładamy kulki mięsne i wrzucamy pokrojone warzywa
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, zasmażamy na łyżce tłuszczu i dodajemy do garnka
- Gotujemy 20 minut
- Wyjmujemy mięso, a wywar z warzywami miksujemy
- Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu
- Cukinię kroimy w plastry
- Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
- Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię
- Lekko solimy i pieprzymy
- Smażymy po 3 minuty z każdej strony
- Na talerzu układamy warzywa, obok mięso i polewamy sosem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy spożywać pieprzu czarnego. Dopasuj wszystkie przepisu do sposobu żywienia, który aktualnie prowadzisz – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne inspiracje z wykorzystaniem pulpetów – koniecznie wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 200 g sarniny
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka w korzeniu (80 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ⅓ cukinii (100 g)
- ½ kalarepy (ok. 85 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa pomidorowa z jajkiem
Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)
WIĘCEJ >Twarożek ze słonecznika
Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…
WIĘCEJ >Gęś z wolnowaru
Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…
WIĘCEJ >Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym
Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy
WIĘCEJ >