Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Przygotowanie
- Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach
- Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy
- Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę
- Mielimy też obraną połówkę marchewki, pietruszki i obrany czosnek
- Solimy i pieprzymy
- Mieszamy dokładnie masę mieloną i formujemy 6-7 kulek
- W garnuszku zagotowujemy rosół
- Na wrzątek wkładamy kulki mięsne i wrzucamy pokrojone warzywa
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, zasmażamy na łyżce tłuszczu i dodajemy do garnka
- Gotujemy 20 minut
- Wyjmujemy mięso, a wywar z warzywami miksujemy
- Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu
- Cukinię kroimy w plastry
- Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
- Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię
- Lekko solimy i pieprzymy
- Smażymy po 3 minuty z każdej strony
- Na talerzu układamy warzywa, obok mięso i polewamy sosem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy spożywać pieprzu czarnego. Dopasuj wszystkie przepisu do sposobu żywienia, który aktualnie prowadzisz – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne inspiracje z wykorzystaniem pulpetów – koniecznie wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 200 g sarniny
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka w korzeniu (80 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ⅓ cukinii (100 g)
- ½ kalarepy (ok. 85 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Burger wieprzowy z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Jarmuż duszony z wędzonką
Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…
WIĘCEJ >Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami
Mięso lekko solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…
WIĘCEJ >Sałatka dyniowa z łososiem i awokado
Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem
WIĘCEJ >