fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdd9a89bb-fcaa-4c84-bd4b-8f94fca8c7a5-1

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki
  • Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy dokładnie przez 2 minuty
  • Formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej
  • Zagotowujemy rosół, dodajemy pozostałą marchew
  • Ostrożnie wrzucamy pulpety
  • Gotujemy 15 mi
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Podsmażamy w rondelku na tłuszczu 2-3 min
  • Dodajemy marchewkę z rosołu i estragon
  • Dolewamy szklankę rosołu
  • Miksujemy blenderem
  • Jeśli jest za gęste, dodajemy trochę rosołu, jak za rzadkie, chwilę gotujemy
  • Kalafiora i brokuła dzielimy na róże i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 8 min

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Możesz znaleźć informacje na ten temat w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W przepisie wieprzowinę możesz zastąpić mięsem z sarny, które ma podobny smak lub możesz sięgnąć po inne, powiązane przepisy powyżej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 marchewki (120 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
  • 1 l bulionu mięsnego
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • ½ brokuła (250 g)
  • ½ kalafiora (400 g)
  • ½ łyżeczki estragonu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Łyżka cedzakowa, Maszynka do mielenia mięsa, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z włoszczyzną i chorizo

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo. W tym czasie można przygotować żeberka (umyć i (…)

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) (…)

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  (…)

WIĘCEJ >

Rozgrzewająca wołowina

Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl