fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdd9a89bb-fcaa-4c84-bd4b-8f94fca8c7a5-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki
  • Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy dokładnie przez 2 minuty
  • Formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej
  • Zagotowujemy rosół, dodajemy pozostałą marchew
  • Ostrożnie wrzucamy pulpety
  • Gotujemy 15 mi
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Podsmażamy w rondelku na tłuszczu 2-3 min
  • Dodajemy marchewkę z rosołu i estragon
  • Dolewamy szklankę rosołu
  • Miksujemy blenderem
  • Jeśli jest za gęste, dodajemy trochę rosołu, jak za rzadkie, chwilę gotujemy
  • Kalafiora i brokuła dzielimy na róże i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 8 min

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Możesz znaleźć informacje na ten temat w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W przepisie wieprzowinę możesz zastąpić mięsem z sarny, które ma podobny smak lub możesz sięgnąć po inne, powiązane przepisy powyżej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 marchewki (120 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
  • 1 l bulionu mięsnego
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • ½ brokuła (250 g)
  • ½ kalafiora (400 g)
  • ½ łyżeczki estragonu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Łyżka cedzakowa, Maszynka do mielenia mięsa, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serc wieprzowych

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…

WIĘCEJ >

Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce

Mięso myjemy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm Oprószamy ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową Smażymy na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia panierki kokosowej Kotlety zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem…

WIĘCEJ >

Sandacz z puree z kalafiora

Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >