Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami
Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami
Przygotowanie
- Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki
- Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy dokładnie przez 2 minuty
- Formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej
- Zagotowujemy rosół, dodajemy pozostałą marchew
- Ostrożnie wrzucamy pulpety
- Gotujemy 15 mi
- Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Podsmażamy w rondelku na tłuszczu 2-3 min
- Dodajemy marchewkę z rosołu i estragon
- Dolewamy szklankę rosołu
- Miksujemy blenderem
- Jeśli jest za gęste, dodajemy trochę rosołu, jak za rzadkie, chwilę gotujemy
- Kalafiora i brokuła dzielimy na róże i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 8 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Możesz znaleźć informacje na ten temat w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W przepisie wieprzowinę możesz zastąpić mięsem z sarny, które ma podobny smak lub możesz sięgnąć po inne, powiązane przepisy powyżej.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 2 marchewki (120 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
- 1 l bulionu mięsnego
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- ½ brokuła (250 g)
- ½ kalafiora (400 g)
- ½ łyżeczki estragonu (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z serc wieprzowych
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…
WIĘCEJ >Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce
Mięso myjemy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm Oprószamy ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową Smażymy na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia panierki kokosowej Kotlety zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem…
WIĘCEJ >Sandacz z puree z kalafiora
Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >