Ratatouille
Ratatouille
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C
- Myjemy warzywa i kroimy w plasterki
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową
- Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie
- Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy oliwą z oliwek
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W powiązanych przepisach znajduje się mini ratatuj – koniecznie wypróbuj to.
Autor
Lista składników
- 2 szklanki passaty pomidorowej (400 g)
- 1 bakłażan (240 g)
- 1 kabaczek (240 g)
- 1 cukinia zielona (300 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano (4 g)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (4 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik czereśniowy
Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy do miseczki i wlewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści Rozrobioną skrobie wlewamy…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią
Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii
WIĘCEJ >Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni Lekko…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z sosem bolognese
Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >