fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mini ratatuj (ratatouille)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbd17d3b9-84fd-4cfb-bf88-545a59ca6704
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mini ratatuj (ratatouille)

Przygotowanie

  • Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm)
  • W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek
  • Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista
  • Dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy około 5 minut
  • Następnie wrzucamy pokrojoną cukinie, rodzynki oraz przecier pomidorowy
  • Doprawić lekko solą i pieprzem
  • Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut do czasu, aż cukinia będzie miękka, ale nadal jędrna
  • Jeśli ratatuj zrobi się zbyt rzadkie należy zdjąć pokrywkę i dusić do czasu odparowania nadmiaru sosu
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej, jako małą przekąskę lub jako dodatek do dań obiadowych

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W zależności od ilości i gęstości dodawanego przecieru, może okazać się, że trzeba będzie dodatkowo dolać trochę gorącej wody. Warzywa powinny być w ¾ zanurzone w sosie.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Przecier pomidorowy (50 g)
  • Rodzynki (30 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frytki z batatów w boczku

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia.  Pieczemy do miękkości- 20-25…

WIĘCEJ >

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut) Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie Gdy ostygnie, kroimy dynię…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Pasta musztardowa z białej fasoli

Fasolę, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek miksujemy na gładką pastę. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

WIĘCEJ >