fbpx
logo
Szukaj
open close

Mini ratatuj (ratatouille)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbd17d3b9-84fd-4cfb-bf88-545a59ca6704
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mini ratatuj (ratatouille)

Przygotowanie

  • Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm)
  • W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek
  • Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista
  • Dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy około 5 minut
  • Następnie wrzucamy pokrojoną cukinie, rodzynki oraz przecier pomidorowy
  • Doprawić lekko solą i pieprzem
  • Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut do czasu, aż cukinia będzie miękka, ale nadal jędrna
  • Jeśli ratatuj zrobi się zbyt rzadkie należy zdjąć pokrywkę i dusić do czasu odparowania nadmiaru sosu
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej, jako małą przekąskę lub jako dodatek do dań obiadowych

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W zależności od ilości i gęstości dodawanego przecieru, może okazać się, że trzeba będzie dodatkowo dolać trochę gorącej wody. Warzywa powinny być w ¾ zanurzone w sosie.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Przecier pomidorowy (50 g)
  • Rodzynki (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krem z jarmużu

Jarmuż umieszczamy w garnku Dodajemy dwie szklanki wody Podgrzewamy Dusimy przez 10 minut Dodajemy przyprawy, ser i masło i gotujemy przez kolejne 10 minut Gorącą zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i podajemy 

WIĘCEJ >

Chleb pytlowy z dobrej piekarni – kanapki

Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść

WIĘCEJ >

Shake pomarańczowo – imbirowy

Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki Imbir obrać i posiekać nożem Oba składniki wrzucić do blendera kielichowego Zalać wodą kokosową Dodać miód Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Kisiel z siemienia lnianego

Truskawki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji W garnuszku stawiamy na gazie szklankę wody i wrzucamy do niej siemię lniane Gotujemy to razem od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut…

WIĘCEJ >