fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mini ratatuj (ratatouille)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbd17d3b9-84fd-4cfb-bf88-545a59ca6704
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mini ratatuj (ratatouille)

Przygotowanie

  • Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm)
  • W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek
  • Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista
  • Dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy około 5 minut
  • Następnie wrzucamy pokrojoną cukinie, rodzynki oraz przecier pomidorowy
  • Doprawić lekko solą i pieprzem
  • Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut do czasu, aż cukinia będzie miękka, ale nadal jędrna
  • Jeśli ratatuj zrobi się zbyt rzadkie należy zdjąć pokrywkę i dusić do czasu odparowania nadmiaru sosu
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej, jako małą przekąskę lub jako dodatek do dań obiadowych

Rady dietetyka

Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej, jako małą przekąskę lub jako dodatek do dań obiadowych.

Uwagi

W zależności od ilości i gęstości dodawanego przecieru, może okazać się, że trzeba będzie dodatkowo dolać trochę gorącej wody. Warzywa powinny być w ¾ zanurzone w sosie.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 średnie, młode cukinie (600 g)
  • 1 średnia papryka czerwona (230 g)
  • 1 średnia cebula (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (50 g lub więcej)
  • 2 łyżki rodzynek (30 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brownie pomidorowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…

WIĘCEJ >

Chleb z plantanów

Plantany należy obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Całość zmiksować bardzo dokładnie na gładką masę. Przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Piec do lekkiego przyrumienienia około…

WIĘCEJ >

Szybka sałatka z rukolą

Ogórka kroimy w plasterki Do ogórka dodajemy pomidorki, rukolę i garść pestek dyni Polewamy sosem vinaigrette, mieszamy

WIĘCEJ >

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…

WIĘCEJ >