fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mini ratatuj (ratatouille)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbd17d3b9-84fd-4cfb-bf88-545a59ca6704

Mini ratatuj (ratatouille)

Przygotowanie

  • Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm)
  • W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek
  • Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista
  • Dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy około 5 minut
  • Następnie wrzucamy pokrojoną cukinie, rodzynki oraz przecier pomidorowy
  • Doprawić lekko solą i pieprzem
  • Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut do czasu, aż cukinia będzie miękka, ale nadal jędrna
  • Jeśli ratatuj zrobi się zbyt rzadkie należy zdjąć pokrywkę i dusić do czasu odparowania nadmiaru sosu
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej, jako małą przekąskę lub jako dodatek do dań obiadowych

Rady dietetyka

Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej, jako małą przekąskę lub jako dodatek do dań obiadowych.

Uwagi

W zależności od ilości i gęstości dodawanego przecieru, może okazać się, że trzeba będzie dodatkowo dolać trochę gorącej wody. Warzywa powinny być w ¾ zanurzone w sosie.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 średnie, młode cukinie (600 g)
  • 1 średnia papryka czerwona (230 g)
  • 1 średnia cebula (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (50 g lub więcej)
  • 2 łyżki rodzynek (30 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Nóż, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni

WIĘCEJ >

Fritatta owocowa

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…

WIĘCEJ >

Omlet ze szparagami

Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Po ostudzeniu dodajemy starte na tarce jabłko Posypujemy cynamonem i kakao Podajemy

WIĘCEJ >