fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto z cukinią i groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c07d02933-ab38-4a50-8d00-d85d2a944a8d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Risotto z cukinią i groszkiem

Przygotowanie

  • Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej)
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia
  • Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii
  • Dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy
  • Ryż gotujemy w osobnym garnku, zgodnie z etykietą, dodając trochę soli w trakcie
  • Gotowy ryż dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków
  • Nerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców
  • Mieszamy wszystko do połączenia składników
  • Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dodajemy wodę pozostałą z grzybów
  • Risotto przekładamy na talerz i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi

Rady dietetyka

*Osoby z alergią na drożdże powinny ominąć płatki drożdżowe w tym przepisie.

Uwagi

Zamiast gotować ryż w garnku, możemy wsypać go na patelnię i podlewać bulionem lub wodą. Ugotowanie go w osobnym garnku jest szybsze i wygodniejsze. Ważne, by ryż pozostawał al dente.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 cebula (100 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 150 g groszku (ze słoika lub mrożony)
  • 4 łyżki ryżu basmati/jaśminowego (60 g)
  • 40 g surowych nerkowców
  • ½ szklanki wody (125 ml)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych* (20 g)
  • 1 szczypta czosnku w proszku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Gulasz:         Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…

WIĘCEJ >

Sojowe kotlety mielone

Kotlety sojowe moczymy w bulionie warzywnym lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 5-6 minut, aż nie będzie twardych części. Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, a następnie odciskamy nadmiar płynu. Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek…

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kaczki z szparagami

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…

WIĘCEJ >