fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto z cukinią i groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c07d02933-ab38-4a50-8d00-d85d2a944a8d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Risotto z cukinią i groszkiem

Przygotowanie

  • Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej)
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia
  • Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii
  • Dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy
  • Ryż gotujemy w osobnym garnku, zgodnie z etykietą, dodając trochę soli w trakcie
  • Gotowy ryż dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków
  • Nerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców
  • Mieszamy wszystko do połączenia składników
  • Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dodajemy wodę pozostałą z grzybów
  • Risotto przekładamy na talerz i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi

Rady dietetyka

*Osoby z alergią na drożdże powinny ominąć płatki drożdżowe w tym przepisie.

Uwagi

Zamiast gotować ryż w garnku, możemy wsypać go na patelnię i podlewać bulionem lub wodą. Ugotowanie go w osobnym garnku jest szybsze i wygodniejsze. Ważne, by ryż pozostawał al dente.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 cebula (100 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 150 g groszku (ze słoika lub mrożony)
  • 4 łyżki ryżu basmati/jaśminowego (60 g)
  • 40 g surowych nerkowców
  • ½ szklanki wody (125 ml)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych* (20 g)
  • 1 szczypta czosnku w proszku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa

Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki Patisona obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Marchew obieramy i kroimy w plastry Obieramy czosnek Warzywa układamy na blaszce do pieczenia Lekko solimy i pieprzymy Pieczemy w 200…

WIĘCEJ >

Żeberka z wolnowaru

Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić. Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3…

WIĘCEJ >

Szparagi grillowane z warzywami

Cykorię kroimy wzdłuż na pół Marchew obieramy i kroimy w ukośne długie plastry Cukinię kroimy w krążki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa Smażymy po 2-3 min z każdej strony Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >