Risotto z cukinią i groszkiem
Risotto z cukinią i groszkiem
Przygotowanie
- Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej)
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia
- Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii
- Dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy
- Ryż gotujemy w osobnym garnku, zgodnie z etykietą, dodając trochę soli w trakcie
- Gotowy ryż dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków
- Nerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem
- Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców
- Mieszamy wszystko do połączenia składników
- Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dodajemy wodę pozostałą z grzybów
- Risotto przekładamy na talerz i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi
Rady dietetyka
*Osoby z alergią na drożdże powinny ominąć płatki drożdżowe w tym przepisie.
Uwagi
Zamiast gotować ryż w garnku, możemy wsypać go na patelnię i podlewać bulionem lub wodą. Ugotowanie go w osobnym garnku jest szybsze i wygodniejsze. Ważne, by ryż pozostawał al dente.
Autor
Lista składników
- 1 cebula (100 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 150 g groszku (ze słoika lub mrożony)
- 4 łyżki ryżu basmati/jaśminowego (60 g)
- 40 g surowych nerkowców
- ½ szklanki wody (125 ml)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych* (20 g)
- 1 szczypta czosnku w proszku (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili
Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…
WIĘCEJ >Pieczone warzywa
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki Patisona obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Marchew obieramy i kroimy w plastry Obieramy czosnek Warzywa układamy na blaszce do pieczenia Lekko solimy i pieprzymy Pieczemy w 200…
WIĘCEJ >Żeberka z wolnowaru
Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić. Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3…
WIĘCEJ >Szparagi grillowane z warzywami
Cykorię kroimy wzdłuż na pół Marchew obieramy i kroimy w ukośne długie plastry Cukinię kroimy w krążki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa Smażymy po 2-3 min z każdej strony Lekko solimy i pieprzymy
WIĘCEJ >