Risotto z cukinią i groszkiem
Risotto z cukinią i groszkiem
Przygotowanie
- Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej)
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia
- Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii
- Dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy
- Ryż gotujemy w osobnym garnku, zgodnie z etykietą, dodając trochę soli w trakcie
- Gotowy ryż dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków
- Nerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem
- Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców
- Mieszamy wszystko do połączenia składników
- Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dodajemy wodę pozostałą z grzybów
- Risotto przekładamy na talerz i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi
Rady dietetyka
*Osoby z alergią na drożdże powinny ominąć płatki drożdżowe w tym przepisie.
Uwagi
Zamiast gotować ryż w garnku, możemy wsypać go na patelnię i podlewać bulionem lub wodą. Ugotowanie go w osobnym garnku jest szybsze i wygodniejsze. Ważne, by ryż pozostawał al dente.
Autor
Lista składników
- 1 cebula (100 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 150 g groszku (ze słoika lub mrożony)
- 4 łyżki ryżu basmati/jaśminowego (60 g)
- 40 g surowych nerkowców
- ½ szklanki wody (125 ml)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych* (20 g)
- 1 szczypta czosnku w proszku (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym
Gulasz: Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…
WIĘCEJ >Sojowe kotlety mielone
Kotlety sojowe moczymy w bulionie warzywnym lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 5-6 minut, aż nie będzie twardych części. Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, a następnie odciskamy nadmiar płynu. Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek…
WIĘCEJ >Chłodnik kokosowy
Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…
WIĘCEJ >Grillowana pierś z kaczki z szparagami
Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…
WIĘCEJ >