Risotto z cukinią i groszkiem
Risotto z cukinią i groszkiem
Przygotowanie
- Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej)
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia
- Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii
- Dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy
- Ryż gotujemy w osobnym garnku, zgodnie z etykietą, dodając trochę soli w trakcie
- Gotowy ryż dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków
- Nerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem
- Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców
- Mieszamy wszystko do połączenia składników
- Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dodajemy wodę pozostałą z grzybów
- Risotto przekładamy na talerz i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz przepis na przyrządzenie risotto z grzybami.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Groszek zielony (150 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Ryż basmati (60 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Orzech nerkowca (40 g)
- Płatki drożdżowe (20 g)
- Sok z cytryny (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Flaczki z boczniaków
Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi…
WIĘCEJ >Chleb ze smalcem i skwarkami
Kroimy kromki chleba Smarujemy smalcem Posypujemy skwarkami Lekko solimy i pieprzymy
WIĘCEJ >Budyń kasztanowo – kokosowy
Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozmieszaną z mlekiem mąkę…
WIĘCEJ >Kokosowa karkówka z warzywami
Karkówkę kroimy w kostkę, a warzywa w paski Zalewamy marynatą z mleka kokosowego, kolendry, kardamonu i soli Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc) Rozgrzewamy patelnię Smażymy mięso z warzywami…
WIĘCEJ >