Risotto z cukinią i groszkiem
Risotto z cukinią i groszkiem
Przygotowanie
- Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej)
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia
- Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii
- Dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy
- Ryż gotujemy w osobnym garnku, zgodnie z etykietą, dodając trochę soli w trakcie
- Gotowy ryż dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków
- Nerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem
- Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców
- Mieszamy wszystko do połączenia składników
- Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dodajemy wodę pozostałą z grzybów
- Risotto przekładamy na talerz i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz przepis na przyrządzenie risotto z grzybami.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Groszek zielony (150 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Ryż basmati (60 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Orzech nerkowca (40 g)
- Płatki drożdżowe (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pieczona rzodkiew
Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki. Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem. Przyprawiamy…
WIĘCEJ >Tofu z chilli i orzeszkami
Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”. Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty…
WIĘCEJ >Sałatka dyniowa ze schabem
Pomidor kroimy w cząstki Ogórka kroimy w półksiężyce Dynię kładziemy na talerzu Obok układamy pomidora, ogórka i liście sałaty Na wierzchu kładziemy plastry wędliny Polewamy sosem
WIĘCEJ >Brokułowo-paprykowa sałatka
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w paski Cykorię rozdzielamy na liście Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem
WIĘCEJ >