fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto z cukinią i groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c07d02933-ab38-4a50-8d00-d85d2a944a8d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Risotto z cukinią i groszkiem

Przygotowanie

  • Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej)
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia
  • Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii
  • Dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy
  • Ryż gotujemy w osobnym garnku, zgodnie z etykietą, dodając trochę soli w trakcie
  • Gotowy ryż dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków
  • Nerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców
  • Mieszamy wszystko do połączenia składników
  • Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dodajemy wodę pozostałą z grzybów
  • Risotto przekładamy na talerz i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz przepis na przyrządzenie risotto z grzybami.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Ryż basmati (60 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Orzech nerkowca (40 g)
  • Płatki drożdżowe (20 g)
  • Sok z cytryny (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym, owocami, orzechami i miętą

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy owocami, orzechami oraz…

WIĘCEJ >

Jednoporcjowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…

WIĘCEJ >

Placki jabłkowe

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodajemy jajka i mąkę, a następnie mieszamy mikserem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnię i smażymy placuszki po około…

WIĘCEJ >

Wolnowarzony schab z warzywami

Marchew kroimy w plastry, a paprykę w kostkę.  Na dno wolnowaru wlewamy odrobinę wody, układamy kawałki mięsa, a na wierzch pokrojone warzywa, olej i przyprawy. Wolnowarzymy w trybie Low (1) przez około 4 h lub…

WIĘCEJ >