Risotto z grzybami
Risotto z grzybami
Przygotowanie
- Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej)
- Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia
- Dodajemy grzyby, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do wyparowania wody
- Ryż gotujemy w osobnym garnku zgodnie z etykietą
- Dodajemy trochę soli w trakcie
- Gotowy ryż dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków
- Nerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem
- Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców
- Mieszamy wszystko do połączenia składników
- Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dodajemy wodę pozostałą z grzybów
- Risotto przekładamy na talerz i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi
Rady dietetyka
Osoby z alergią na drożdże powinny pominąć płatki drożdżowe w tym przepisie.
Uwagi
Zamiast gotować ryż w garnku, możemy wsypać go na patelnię i podlewać bulionem lub wodą z grzybów. Ugotowanie go w osobnym garnku jest szybsze i wygodniejsze. Ważne, by ryż pozostawał al dente.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Autor
Lista składników
- 1 cebula (100 g)
- 20 g suszonych podgrzybków
- 4 łyżki ryżu basmati/jaśminowego (60 g)
- 40 g surowych nerkowców
- ½ szklanki wody (125 ml)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych* (20 g)
- ½ łyżeczki czosnku w proszku (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1–2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą
Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę Świeże oregano siekamy nożem…
WIĘCEJ >Duszony indyk
Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….
WIĘCEJ >Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami
Mięso lekko solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…
WIĘCEJ >