fbpx
logo
Szukaj
open close

Risotto z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c82d126-0515-4e2b-a935-fa868281c7c5-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Risotto z grzybami

Przygotowanie

  • Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej)
  • Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia
  • Dodajemy grzyby, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do wyparowania wody
  • Ryż gotujemy w osobnym garnku zgodnie z etykietą
  • Dodajemy trochę soli w trakcie
  • Gotowy ryż dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków
  • Nerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców
  • Mieszamy wszystko do połączenia składników
  • Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dodajemy wodę pozostałą z grzybów
  • Risotto przekładamy na talerz i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Monika Regiec ( blog: BodyClean.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (60 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Orzech nerkowca (40 g)
  • Płatki drożdżowe (20 g)
  • Podgrzybek suszony (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Risotto z sosem Bolognese

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kalafiora ścieramy (…)

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia (…)

WIĘCEJ >