fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c82d126-0515-4e2b-a935-fa868281c7c5-1

Risotto z grzybami

Przygotowanie

  • Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej)
  • Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia
  • Dodajemy grzyby, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do wyparowania wody
  • Ryż gotujemy w osobnym garnku zgodnie z etykietą
  • Dodajemy trochę soli w trakcie
  • Gotowy ryż dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków
  • Nerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców
  • Mieszamy wszystko do połączenia składników
  • Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dodajemy wodę pozostałą z grzybów
  • Risotto przekładamy na talerz i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi

Rady dietetyka

Osoby z alergią na drożdże powinny pominąć płatki drożdżowe w tym przepisie.

Uwagi

Zamiast gotować ryż w garnku, możemy wsypać go na patelnię i podlewać bulionem lub wodą z grzybów. Ugotowanie go w osobnym garnku jest szybsze i wygodniejsze. Ważne, by ryż pozostawał al dente.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Monika Regiec ( blog: BodyClean.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 cebula (100 g)
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 4 łyżki ryżu basmati/jaśminowego (60 g)
  • 40 g surowych nerkowców
  • ½ szklanki wody (125 ml)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych* (20 g)
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1–2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa grzybowa z mlekiem kokosowym

Grzyby oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej grzyby Gotujemy przez chwilę grzyby Po kilku minutach dolewamy mleko i wsypujemy przyprawy Gotujemy jeszcze przez około 20 minut mieszając co jakiś…

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponką i cukinią

Cukinię kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z wodą – gotujemy do miękkości Paprykę kroimy w kostkę Do miski wsypujemy roszponkę, paprykę i ugotowaną cukinię Posypujemy startym serem, polewamy oliwą i sokiem z cytryny…

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Szparagi duszone z pieczarkami

Szparagi obrać, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min, wyjąć na sito Pieczarki pokroić w cząstki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić cebulę…

WIĘCEJ >