fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c82d126-0515-4e2b-a935-fa868281c7c5-1

Risotto z grzybami

Przygotowanie

  • Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej)
  • Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia
  • Dodajemy grzyby, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do wyparowania wody
  • Ryż gotujemy w osobnym garnku zgodnie z etykietą
  • Dodajemy trochę soli w trakcie
  • Gotowy ryż dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków
  • Nerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców
  • Mieszamy wszystko do połączenia składników
  • Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dodajemy wodę pozostałą z grzybów
  • Risotto przekładamy na talerz i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi

Rady dietetyka

Osoby z alergią na drożdże powinny pominąć płatki drożdżowe w tym przepisie.

Uwagi

Zamiast gotować ryż w garnku, możemy wsypać go na patelnię i podlewać bulionem lub wodą z grzybów. Ugotowanie go w osobnym garnku jest szybsze i wygodniejsze. Ważne, by ryż pozostawał al dente.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Monika Regiec ( blog: BodyClean.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 cebula (100 g)
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 4 łyżki ryżu basmati/jaśminowego (60 g)
  • 40 g surowych nerkowców
  • ½ szklanki wody (125 ml)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych* (20 g)
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1–2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zasmażana fasolka

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską

Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…

WIĘCEJ >

Kulki wołowe

Dwie 2 pieczarki pozbawiamy ogonków Drobno siekamy ogonki, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku Formujemy masę przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy jednocześnie kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy na talerzu Przekładamy…

WIĘCEJ >