Risotto z sosem Bolognese
Risotto z sosem Bolognese
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Kalafiora ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
- Dodajemy mięso oraz przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut
- W tym czasie pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
- Następnie przenosimy pomidory do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję
- „Masę” pomidorową wlewamy na patelnię, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
- Risotto nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia risotto.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (250 ml)
- Pomidor (170 g)
- Kalafior (150 g)
- Wołowina mięso mielone (130 g)
- Cebula (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Indyk curry z pieczoną marchewką
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…
WIĘCEJ >Wolnowarzone żeberka
Żeberka wkładamy do wolnowaru i dolewamy wody do ich wysokości. Dodajemy przyprawy i ustawiamy na tryb LOW na 7 godzin lub całą noc. Po upływie czasu wolnowarzenia, dzielimy żeberka na porcje. Przy podaniu, posypujemy mięso…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi
Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy orzechami włoskimi
WIĘCEJ >Wieprzowina po indyjsku
W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…
WIĘCEJ >