fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c309ec283-6e5f-4235-85dd-c83e119ebc01-1

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

Przygotowanie

Kapusta:

  • Zaczynamy od wstawienia kapusty
  • Najpierw wykładamy po trochu na desce i kroimy nożem żeby nie było długich „nici”
  • Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, żeby poziom wody był cm wyżej niż kapusta
  • Dodajemy liście laurowe i ziele i zaczynamy gotować (bez przykrycia!)
  • Obieramy cebulę, kroimy w kostkę
  • Przesmażamy cebulę na patelni na 2 łyżkach tłuszczu przez 3 min i dodajemy do kapusty
  • Kapustę gotujemy na średnim ogniu 90 min 

Roladki:

  • Sarninę mielimy w maszynce na standardowym sitku
  • Do zmielonej sarniny dodajemy 150 g ugotowanej wcześniej kapusty
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Dzielimy na 4 części
  • Rozbijamy po kolei każdy plaster schabu (jak najcieniej się da)
  • Lekko solimy i pieprzymy mięso
  • Nakładamy na środek każdego schabu farsz i zakładamy boki a środek rolujemy jak dywan – powstaje roladka
  • Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy resztę smalcu, przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy na 60 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Pamiętaj, że przed wyborem danego przepisu, należy wcześniej upewnić się, czy jest on dla nas odpowiedni.

Uwagi

Pozostałą kapustę nakładamy później na talerz.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kapusta

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Roladki

  • 2 plastry schabu (każdy po 140 g)
  • 150 g sarniny (łopatki, karkówki, czy gulaszowego mięsa)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony makaron imbirowo- czosnkowy

Makaron ryżowy przygotowujemy tak jak na opakowaniu. Cebulę i imbir drobno siekamy. Marchewkę myjemy i obieramy. Używając obieraczki, tworzymy z marchewki cienkie plastry przypominające makaron. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę, imbir oraz…

WIĘCEJ >

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy wątróbkę Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Wątróbkę delikatnie położyć…

WIĘCEJ >

Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym

Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…

WIĘCEJ >

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

Grasica z kurkami: Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do…

WIĘCEJ >