fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c309ec283-6e5f-4235-85dd-c83e119ebc01-1

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

Przygotowanie

Kapusta:

  • Zaczynamy od wstawienia kapusty
  • Najpierw wykładamy po trochu na desce i kroimy nożem żeby nie było długich „nici”
  • Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, żeby poziom wody był cm wyżej niż kapusta
  • Dodajemy liście laurowe i ziele i zaczynamy gotować (bez przykrycia!)
  • Obieramy cebulę, kroimy w kostkę
  • Przesmażamy cebulę na patelni na 2 łyżkach tłuszczu przez 3 min i dodajemy do kapusty
  • Kapustę gotujemy na średnim ogniu 90 min 

Roladki:

  • Sarninę mielimy w maszynce na standardowym sitku
  • Do zmielonej sarniny dodajemy 150 g ugotowanej wcześniej kapusty
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Dzielimy na 4 części
  • Rozbijamy po kolei każdy plaster schabu (jak najcieniej się da)
  • Lekko solimy i pieprzymy mięso
  • Nakładamy na środek każdego schabu farsz i zakładamy boki a środek rolujemy jak dywan – powstaje roladka
  • Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy resztę smalcu, przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy na 60 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Pamiętaj, że przed wyborem danego przepisu, należy wcześniej upewnić się, czy jest on dla nas odpowiedni.

Uwagi

Pozostałą kapustę nakładamy później na talerz.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kapusta

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Roladki

  • 2 plastry schabu (każdy po 140 g)
  • 150 g sarniny (łopatki, karkówki, czy gulaszowego mięsa)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę (…)

WIĘCEJ >

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po (…)

WIĘCEJ >

Golonka z dzika w kapuście duszonej

Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i (…)

WIĘCEJ >

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl