fbpx
Szukaj
open close

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c309ec283-6e5f-4235-85dd-c83e119ebc01-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

Przygotowanie

Kapusta:

  • Zaczynamy od wstawienia kapusty
  • Najpierw wykładamy po trochu na desce i kroimy nożem żeby nie było długich „nici”
  • Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, żeby poziom wody był cm wyżej niż kapusta
  • Dodajemy liście laurowe i ziele i zaczynamy gotować (bez przykrycia!)
  • Obieramy cebulę, kroimy w kostkę
  • Przesmażamy cebulę na patelni na 2 łyżkach tłuszczu przez 3 min i dodajemy do kapusty
  • Kapustę gotujemy na średnim ogniu 90 min 

Roladki:

  • Sarninę mielimy w maszynce na standardowym sitku
  • Do zmielonej sarniny dodajemy 150 g ugotowanej wcześniej kapusty
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Dzielimy na 4 części
  • Rozbijamy po kolei każdy plaster schabu (jak najcieniej się da)
  • Lekko solimy i pieprzymy mięso
  • Nakładamy na środek każdego schabu farsz i zakładamy boki a środek rolujemy jak dywan – powstaje roladka
  • Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy resztę smalcu, przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy na 60 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Kapusta

  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Roladki

  • Wieprzowina schab (surowy) (305 g)
  • Sarnina karkówka (150 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na (…)

WIĘCEJ >