fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c309ec283-6e5f-4235-85dd-c83e119ebc01-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

Przygotowanie

Kapusta:

  • Zaczynamy od wstawienia kapusty
  • Najpierw wykładamy po trochu na desce i kroimy nożem żeby nie było długich „nici”
  • Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, żeby poziom wody był cm wyżej niż kapusta
  • Dodajemy liście laurowe i ziele i zaczynamy gotować (bez przykrycia!)
  • Obieramy cebulę, kroimy w kostkę
  • Przesmażamy cebulę na patelni na 2 łyżkach tłuszczu przez 3 min i dodajemy do kapusty
  • Kapustę gotujemy na średnim ogniu 90 min 

Roladki:

  • Sarninę mielimy w maszynce na standardowym sitku
  • Do zmielonej sarniny dodajemy 150 g ugotowanej wcześniej kapusty
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Dzielimy na 4 części
  • Rozbijamy po kolei każdy plaster schabu (jak najcieniej się da)
  • Lekko solimy i pieprzymy mięso
  • Nakładamy na środek każdego schabu farsz i zakładamy boki a środek rolujemy jak dywan – powstaje roladka
  • Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy resztę smalcu, przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy na 60 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Pamiętaj, że przed wyborem danego przepisu, należy wcześniej upewnić się, czy jest on dla nas odpowiedni.

Uwagi

Pozostałą kapustę nakładamy później na talerz.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kapusta

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Roladki

  • 2 plastry schabu (każdy po 140 g)
  • 150 g sarniny (łopatki, karkówki, czy gulaszowego mięsa)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kluski śląskie z okrasą

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka Wyrabiamy rękami…

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek szynki układamy rybę i zwijamy w rulon Układamy w naczyniu żaroodpornym Pieczemy 12 min w…

WIĘCEJ >

Sałatka dyniowa z łososiem i awokado

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem 

WIĘCEJ >