Sałatka ze szpinakiem i z dynią
Sałatka ze szpinakiem i z dynią
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia
- Dynię kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wykładamy na blachę i pieczemy około 20–25 minut
- Fetę kroimy w kostkę
- Umieszczamy w misce szpinak, dynię, fetę, pestki dyni – mieszamy
- Skrapiamy oliwą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swojej codziennej diecie – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W powiązanych przepisach znajdziesz pomysły na inne sałatki, które są równie smaczne.
Autor
Lista składników
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 szklanka upieczonej dyni (200 g)
- 4 łyżki pestek dyni (40 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- ¼ sera feta (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem
Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone składniki Posypujemy krążkami cebuli Polewamy sosem
WIĘCEJ >Purée z marchewki
Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…
WIĘCEJ >Makaron z cukinii w pomidorowym sosie
Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…
WIĘCEJ >