Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej
Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia.
- Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy.
- Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok z cytryny dokładnie mieszamy.
- Dodajemy soli i pieprzu do smaku nie zapominając, że ser także doda słoności.
- Sałatkę podajemy z pokrojonym serem sałatkowym.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego obecnego planu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Wypróbuj inną sałatkę z wykorzystaniem kaszy jaglanej, którą znajdziesz w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 1 szklanka kaszy jaglanej (180 g)
- 1 pomidor (170 g)
- ½ czerwonej papryki (115 g)
- 1 ogórek gruntowy (35 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sok z ½ małej cytryny (40 g)
- ½ opakowania sera feta (100 g)
- ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)
- ½ garści świeżej mięty (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mus orzechowo – gruszkowy
Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…
WIĘCEJ >Sernik mango na zimno bez nabiału
Masa serowa: Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie i zostawić do namoczenia na 10 minut. (Jeśli używamy żelatyny w proszku należy ją zalać 6 łyżkami zimnej wody i również zostawić do namoczenia na 10 minut)….
WIĘCEJ >Gulasz wołowy z dynią
Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się) Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia Zmniejszamy ogień…
WIĘCEJ >Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili
Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…
WIĘCEJ >