Sernik mango na zimno bez nabiału
Sernik mango na zimno bez nabiału
Przygotowanie
Masa serowa:
- Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie i zostawić do namoczenia na 10 minut. (Jeśli używamy żelatyny w proszku należy ją zalać 6 łyżkami zimnej wody i również zostawić do namoczenia na 10 minut).
- Z puszki wyjąć tylko twardy tłuszcz kokosowy i przełożyć go do kielicha blendera. Wodę, która oddzieliła się na dnie puszki odlać (można wykorzystać np. do smoothie).
- Mango obrać ze skórki, a następnie nożem wykroić miąższ, żeby pozbyć się pestki i przełożyć owoc do blendera.
- Zblendować śmietankę kokosową i mango na wysokich obrotach do uzyskania idealnie gładkiej masy.
- Żelatyna po 10 minutach namaczania powinna być już miękka. Jeśli wyczuwalne są jakieś twarde części, to należy upewnić się, że jest dobrze zanurzona w wodzie i poczekać, aż zmięknie w całości.
- Przełożyć listki żelatyny do rondelka i dodać 6 łyżek wody od namaczania żelatyny. Podgrzewać żelatynę bardzo wolno, cały czas mieszając, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. (Jeśli używamy żelatyny w proszku, należy przełożyć napęczniałą żelatynę do rondelka i podgrzewać bardzo wolno do całkowitego rozpuszczenia, cały czas delikatnie mieszając).
- Przelać żelatynę do masy z kokosa i mango i ponownie zblendować całość przez około pół minuty.
- Masa serowa jest gotowa i można ją przelać do tortownicy.
- Odstawić tortownicę do lodówki na około dwie godziny, aż masa trochę się zetnie i będzie można wylać na nią galaretkę. Masa z żelatyną w proszku może tężeć trochę dłużej.
Galaretka:
- Po godzinie zacząć przygotowanie galaretki.
- Żelatynę w proszku zalać 6 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
- Rozmrożone wiśnie zblendować na wysokich obrotach razem z wodą i cukrem kokosowym.
- Przełożyć wszystko do rondelka i dodać napęczniałą żelatynę.
- Delikatnie podgrzać całość i mieszać cały czas łyżką.
- Na powierzchni może tworzyć się piania, jeśli będziemy wykonywać zbyt szybkie ruchy. Unikamy tego, gdyż piana może się zważyć i galaretka się rozdzieli podczas schładzania. Dlatego trzeba mieszać bardzo delikatnie, a na końcu jakąkolwiek pianę zebrać łyżką i odłożyć do filiżanki lub zjeść na bieżąco.
- Kiedy żelatyna się rozpuści, odstawić rondel z ognia i poczekać, aż jego zawartość chwilę przestygnie.
- Następnie przelać galaretkę na stężałą masę z kokosa i mango i schłodzić w lodówce, aż do całkowitego stężenia sernika.
- Najlepiej przygotować sernik dzień wcześniej i schłodzić przez całą noc w lodówce. Wtedy mam gwarancję, że jest dobrze ścięty.
Rady dietetyka
1 kawałek ciasta to około 200-250 g.
Uwagi
Masy z mango nie należy zbyt długo miksować. Gdy się za bardzo nagrzeje – mango nabierze niedobrego posmaku.
Autor
Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni
Lista składników
- 1 puszka śmietanki kokosowej (400 ml)
- 1 dojrzałe, miękkie mango (280 g)
- 6 listków żelatyny lub 1 łyżka żelatyny w proszku (9 g)
- 1 opakowanie mrożonych wiśni (300 g)
- 150 ml zimnej wody
- 1 łyżka żelatyny w proszku (9 g)
- 2 łyżki cukru kokosowego (24 g)
Potrzebny sprzęt
Blender kielichowy, Rondel, Tortownica - średnica 22 cm
Podobne tematy
Omlet kokosowy z rydzami
Rydze: Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę…
WIĘCEJ >Sałatka z kaszy jaglanej
Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >