fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sernik mango na zimno bez nabiału

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84de6b6b-5324-40e7-96e7-822c278c75cc-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sernik mango na zimno bez nabiału

Przygotowanie

Masa serowa:

  • Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie i zostawić do namoczenia na 10 minut. (Jeśli używamy żelatyny w proszku należy ją zalać 6 łyżkami zimnej wody i również zostawić do namoczenia na 10 minut).
  • Z puszki wyjąć tylko twardy tłuszcz kokosowy i przełożyć go do kielicha blendera. Wodę, która oddzieliła się na dnie puszki odlać (można wykorzystać np. do smoothie).
  • Mango obrać ze skórki, a następnie nożem wykroić miąższ, żeby pozbyć się pestki i przełożyć owoc do blendera.
  • Zblendować śmietankę kokosową i mango na wysokich obrotach do uzyskania idealnie gładkiej masy.
  • Żelatyna po 10 minutach namaczania powinna być już miękka. Jeśli wyczuwalne są jakieś twarde części, to należy upewnić się, że jest dobrze zanurzona w wodzie i poczekać, aż zmięknie w całości.
  • Przełożyć listki żelatyny do rondelka i dodać 6 łyżek wody od namaczania żelatyny. Podgrzewać żelatynę bardzo wolno, cały czas mieszając, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. (Jeśli używamy żelatyny w proszku, należy przełożyć napęczniałą żelatynę do rondelka i podgrzewać bardzo wolno do całkowitego rozpuszczenia, cały czas delikatnie mieszając).
  • Przelać żelatynę do masy z kokosa i mango i ponownie zblendować całość przez około pół minuty.
  • Masa serowa jest gotowa i można ją przelać do tortownicy.
  • Odstawić tortownicę do lodówki na około dwie godziny, aż masa trochę się zetnie i będzie można wylać na nią galaretkę. Masa z żelatyną w proszku może tężeć trochę dłużej.

Galaretka:

  • Po godzinie zacząć przygotowanie galaretki.
  • Żelatynę w proszku zalać 6 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Rozmrożone wiśnie zblendować na wysokich obrotach razem z wodą i cukrem kokosowym.
  • Przełożyć wszystko do rondelka i dodać napęczniałą żelatynę.
  • Delikatnie podgrzać całość i mieszać cały czas łyżką.
  • Na powierzchni może tworzyć się piania, jeśli będziemy wykonywać zbyt szybkie ruchy. Unikamy tego, gdyż piana może się zważyć i galaretka się rozdzieli podczas schładzania. Dlatego trzeba mieszać bardzo delikatnie, a na końcu jakąkolwiek pianę zebrać łyżką i odłożyć do filiżanki lub zjeść na bieżąco.
  • Kiedy żelatyna się rozpuści, odstawić rondel z ognia i poczekać, aż jego zawartość chwilę przestygnie.
  • Następnie przelać galaretkę na stężałą masę z kokosa i mango i schłodzić w lodówce, aż do całkowitego stężenia sernika.
  • Najlepiej przygotować sernik dzień wcześniej i schłodzić przez całą noc w lodówce. Wtedy mam gwarancję, że jest dobrze ścięty.

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 200-250 g.

Uwagi

Masy z mango nie należy zbyt długo miksować. Gdy się za bardzo nagrzeje – mango nabierze niedobrego posmaku.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 puszka śmietanki kokosowej (400 ml)
  • 1 dojrzałe, miękkie mango (280 g)
  • 6 listków żelatyny lub 1 łyżka żelatyny w proszku (9 g)
  • 1 opakowanie mrożonych wiśni (300 g)
  • 150 ml zimnej wody
  • 1 łyżka żelatyny w proszku (9 g)
  • 2 łyżki cukru kokosowego (24 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Rondel, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet kokosowy z rydzami

Rydze:   Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Dip ze świeżymi ziołami

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Kombucha

Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę Zalewamy herbatę wrzątkiem Dodajemy cukier i mieszamy Czekamy aż ostygnie Dodajemy grzybka z płynem Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę żeby gaza nie spadła Wkładamy słoik do szafki,…

WIĘCEJ >