fbpx
logo
Szukaj
open close

Sernik mango na zimno bez nabiału

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84de6b6b-5324-40e7-96e7-822c278c75cc-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sernik mango na zimno bez nabiału

Przygotowanie

Masa serowa:

  • Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie i zostawić do namoczenia na 10 minut. (Jeśli używamy żelatyny w proszku należy ją zalać 6 łyżkami zimnej wody i również zostawić do namoczenia na 10 minut).
  • Z puszki wyjąć tylko twardy tłuszcz kokosowy i przełożyć go do kielicha blendera. Wodę, która oddzieliła się na dnie puszki odlać (można wykorzystać np. do smoothie).
  • Mango obrać ze skórki, a następnie nożem wykroić miąższ, żeby pozbyć się pestki i przełożyć owoc do blendera.
  • Zblendować śmietankę kokosową i mango na wysokich obrotach do uzyskania idealnie gładkiej masy.
  • Żelatyna po 10 minutach namaczania powinna być już miękka. Jeśli wyczuwalne są jakieś twarde części, to należy upewnić się, że jest dobrze zanurzona w wodzie i poczekać, aż zmięknie w całości.
  • Przełożyć listki żelatyny do rondelka i dodać 6 łyżek wody od namaczania żelatyny. Podgrzewać żelatynę bardzo wolno, cały czas mieszając, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. (Jeśli używamy żelatyny w proszku, należy przełożyć napęczniałą żelatynę do rondelka i podgrzewać bardzo wolno do całkowitego rozpuszczenia, cały czas delikatnie mieszając).
  • Przelać żelatynę do masy z kokosa i mango i ponownie zblendować całość przez około pół minuty.
  • Masa serowa jest gotowa i można ją przelać do tortownicy.
  • Odstawić tortownicę do lodówki na około dwie godziny, aż masa trochę się zetnie i będzie można wylać na nią galaretkę. Masa z żelatyną w proszku może tężeć trochę dłużej.

Galaretka:

  • Po godzinie zacząć przygotowanie galaretki.
  • Żelatynę w proszku zalać 6 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Rozmrożone wiśnie zblendować na wysokich obrotach razem z wodą i cukrem kokosowym.
  • Przełożyć wszystko do rondelka i dodać napęczniałą żelatynę.
  • Delikatnie podgrzać całość i mieszać cały czas łyżką.
  • Na powierzchni może tworzyć się piania, jeśli będziemy wykonywać zbyt szybkie ruchy. Unikamy tego, gdyż piana może się zważyć i galaretka się rozdzieli podczas schładzania. Dlatego trzeba mieszać bardzo delikatnie, a na końcu jakąkolwiek pianę zebrać łyżką i odłożyć do filiżanki lub zjeść na bieżąco.
  • Kiedy żelatyna się rozpuści, odstawić rondel z ognia i poczekać, aż jego zawartość chwilę przestygnie.
  • Następnie przelać galaretkę na stężałą masę z kokosa i mango i schłodzić w lodówce, aż do całkowitego stężenia sernika.
  • Najlepiej przygotować sernik dzień wcześniej i schłodzić przez całą noc w lodówce. Wtedy mam gwarancję, że jest dobrze ścięty.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Masy z mango nie należy zbyt długo miksować. Gdy się za bardzo nagrzeje – mango nabierze niedobrego posmaku.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Masa serowa

  • Śmietanka kokosowa (400 g)
  • Mango (280 g)
  • Woda (90 ml)
  • Żelatyna w proszku (10 g)

Galaretka

  • Wiśnia (świeża) (300 g)
  • Woda (150 ml)
  • Cukier kokosowy (24 g)
  • Żelatyna w proszku (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Rondel, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >

Wołowina azjatycka

Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut….

WIĘCEJ >

Koktajl z owoców tropikalnych z dodatkiem wątróbki

Pomarańczę obieramy i dzielimy na kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Banana obieramy i dorzucamy do blendera Dodajemy wątrobę Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund 

WIĘCEJ >

Smoothie jagodowo – bananowe

Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji

WIĘCEJ >