fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sernik mango na zimno bez nabiału

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84de6b6b-5324-40e7-96e7-822c278c75cc-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sernik mango na zimno bez nabiału

Przygotowanie

Masa serowa:

  • Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie i zostawić do namoczenia na 10 minut. (Jeśli używamy żelatyny w proszku należy ją zalać 6 łyżkami zimnej wody i również zostawić do namoczenia na 10 minut).
  • Z puszki wyjąć tylko twardy tłuszcz kokosowy i przełożyć go do kielicha blendera. Wodę, która oddzieliła się na dnie puszki odlać (można wykorzystać np. do smoothie).
  • Mango obrać ze skórki, a następnie nożem wykroić miąższ, żeby pozbyć się pestki i przełożyć owoc do blendera.
  • Zblendować śmietankę kokosową i mango na wysokich obrotach do uzyskania idealnie gładkiej masy.
  • Żelatyna po 10 minutach namaczania powinna być już miękka. Jeśli wyczuwalne są jakieś twarde części, to należy upewnić się, że jest dobrze zanurzona w wodzie i poczekać, aż zmięknie w całości.
  • Przełożyć listki żelatyny do rondelka i dodać 6 łyżek wody od namaczania żelatyny. Podgrzewać żelatynę bardzo wolno, cały czas mieszając, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. (Jeśli używamy żelatyny w proszku, należy przełożyć napęczniałą żelatynę do rondelka i podgrzewać bardzo wolno do całkowitego rozpuszczenia, cały czas delikatnie mieszając).
  • Przelać żelatynę do masy z kokosa i mango i ponownie zblendować całość przez około pół minuty.
  • Masa serowa jest gotowa i można ją przelać do tortownicy.
  • Odstawić tortownicę do lodówki na około dwie godziny, aż masa trochę się zetnie i będzie można wylać na nią galaretkę. Masa z żelatyną w proszku może tężeć trochę dłużej.

Galaretka:

  • Po godzinie zacząć przygotowanie galaretki.
  • Żelatynę w proszku zalać 6 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Rozmrożone wiśnie zblendować na wysokich obrotach razem z wodą i cukrem kokosowym.
  • Przełożyć wszystko do rondelka i dodać napęczniałą żelatynę.
  • Delikatnie podgrzać całość i mieszać cały czas łyżką.
  • Na powierzchni może tworzyć się piania, jeśli będziemy wykonywać zbyt szybkie ruchy. Unikamy tego, gdyż piana może się zważyć i galaretka się rozdzieli podczas schładzania. Dlatego trzeba mieszać bardzo delikatnie, a na końcu jakąkolwiek pianę zebrać łyżką i odłożyć do filiżanki lub zjeść na bieżąco.
  • Kiedy żelatyna się rozpuści, odstawić rondel z ognia i poczekać, aż jego zawartość chwilę przestygnie.
  • Następnie przelać galaretkę na stężałą masę z kokosa i mango i schłodzić w lodówce, aż do całkowitego stężenia sernika.
  • Najlepiej przygotować sernik dzień wcześniej i schłodzić przez całą noc w lodówce. Wtedy mam gwarancję, że jest dobrze ścięty.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Masy z mango nie należy zbyt długo miksować. Gdy się za bardzo nagrzeje – mango nabierze niedobrego posmaku.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Masa serowa

  • Śmietanka kokosowa (400 g)
  • Mango (280 g)
  • Woda (90 ml)
  • Żelatyna w proszku (10 g)

Galaretka

  • Wiśnia (świeża) (300 g)
  • Woda (150 ml)
  • Cukier kokosowy (24 g)
  • Żelatyna w proszku (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Rondel, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Potrawka z indykiem i jarmużem

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Jarmuż rwiemy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, czosnek oraz przyprawy…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

Schab faszerowany: Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min…

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy

Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki Wrzucić do jakieś miski, dodać kakao i zmiksować blenderem na gładką masę Najlepiej zrobić mus od razu z kilku jabłek i bananów, kilka dni spokojnie w lodówce…

WIĘCEJ >