fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z płatkami kokosa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c25f7fbf8-99fa-414c-aafb-3c04f376ba25-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z płatkami kokosa

Przygotowanie

Spód:

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem
  • Odstawiamy na 10 min
  • Miksujemy blenderem
  • Mieszamy z wiórkami i tłuszczem
  • Powinna nam wyjść taka klejąca masa
  • Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić)
  • Nakładamy ciasto do foremek
  • Foremki wkładamy do zamrażarki

Masa serowa:

  • Nerkowce musimy namoczyć w zimnej wodzie na min. 8 godz.
  • Odcedzamy orzechy z wody
  • Do odcedzonych orzechów dodajemy sok z cytryny
  • Dodajemy miód
  • Miksujemy blenderem na gładką masę

Mini serniczki:

  • Wyjmujemy foremki z zamrażarki
  • Nakładamy równo porcje masy „serowej” do każdej foremki
  • Wkładamy na 30 min do zamrażarki
  • Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie wyjmujemy z foremek mufinkowych
  • Dekorujemy malinami, jeżynami i płatkami kokosowymi

Rady dietetyka

1 porcja to 1 serniczek.

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Powyżej znajduje się podobny na przyrządzenia mini serniczków – koniecznie go wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • 1 szklanka wiórków kokosowych (ok.100 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • 5 sztuk suszonych daktyli (25 g)
  • 40 ml wrzątku

Masa serowa

  • 200 g nerkowców
  • Sok wyciśnięty z ½ cytryny (40 ml)
  • 1 łyżka miodu (25 g)

Dekoracja

  • 1 garść malin (70 g)
  • 1 garść jeżyn (65 g)
  • 1 garść płatków kokosowych (15 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka na muffiny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Mięso lekko solimy i pieprzymy  Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…

WIĘCEJ >

Maniok z czerwoną cebulą

Maniok obieramy i kroimy w dużą kostkę Myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (woda powinna całkowicie przykrywać kawałki manioka przez cały czas gotowania, lecz nie można jej dolewać w trakcie) Gotujemy…

WIĘCEJ >

Muffiny jajeczne

obieramy warzywa marchew i pietruszkę trzemy na tarce, seler kroimy w drobne półksiężyce cebulę i czosnek kromy w kostkę na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem podsmażamy 2-3 min dodajemy starte warzywa i…

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…

WIĘCEJ >