fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cec8ad5c5-619f-4803-a9ad-c8495a4f5abb-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą

Przygotowanie

Spód:

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem
  • Odstawiamy na 10 min
  • Miksujemy blenderem
  • Mieszamy z wiórkami i tłuszczem
  • Powinna nam wyjść taka klejąca masa
  • Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić)
  • Nakładamy ciasto do foremek
  • Foremki wkładamy do zamrażarki

Masa serowa:

  • Nerkowce musimy namoczyć w zimnej wodzie na min. 8 godz.
  • Odcedzamy orzechy z wody
  • Do odcedzonych orzechów dodajemy sok z cytryny
  • Dodajemy miód
  • Miksujemy blenderem na gładką masę

Mini serniczki:

  • Wyjmujemy foremki z zamrażarki
  • Nakładamy równo porcje masy „serowej” do każdej foremki
  • Wkładamy na 30 min do zamrażarki
  • Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie wyjmujemy z foremek mufinkowych
  • Dekorujemy malinami, jeżynami i czekoladą 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inną propozycję na przyrządzenie mini serniczków z nerkowców.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Woda (50 ml)
  • Daktyl (25 g)

Masa serowa

  • Orzech nerkowca (200 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Sok z cytryny (20 g)

Mini serniczki

  • Malina (świeża) (70 g)
  • Jeżyna (świeża) (65 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (25 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka na muffiny, Miska, Sitko, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sorbet z mango

Mango obieramy, kroimy w kawałki i przenosimy do miski Miskę wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i czekamy ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż,…

WIĘCEJ >

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…

WIĘCEJ >