Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą
Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą
Przygotowanie
Spód:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem
- Odstawiamy na 10 min
- Miksujemy blenderem
- Mieszamy z wiórkami i tłuszczem
- Powinna nam wyjść taka klejąca masa
- Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić)
- Nakładamy ciasto do foremek
- Foremki wkładamy do zamrażarki
Masa serowa:
- Nerkowce musimy namoczyć w zimnej wodzie na min. 8 godz.
- Odcedzamy orzechy z wody
- Do odcedzonych orzechów dodajemy sok z cytryny
- Dodajemy miód
- Miksujemy blenderem na gładką masę
Mini serniczki:
- Wyjmujemy foremki z zamrażarki
- Nakładamy równo porcje masy „serowej” do każdej foremki
- Wkładamy na 30 min do zamrażarki
- Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie wyjmujemy z foremek mufinkowych
- Dekorujemy malinami, jeżynami i czekoladą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inną propozycję na przyrządzenie mini serniczków z nerkowców.
Autor
Lista składników
Spód
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Woda (50 ml)
- Daktyl (25 g)
Masa serowa
- Orzech nerkowca (200 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Sok z cytryny (bio) (20 ml)
Mini serniczki
- Malina (70 g)
- Jeżyna (65 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (25 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zapiekanka z dynią i kiełbasą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…
WIĘCEJ >Rosół z jajecznymi lanymi kluskami
Do misy wolnowaru wrzucamy mięso wraz z warzywami i przyprawami oprócz soli Zalewamy misę ze składnikami wodą i ustawiamy na tryb low, na ok. 7h lub więcej (dobrze jest przygotować rosół dzień wcześniej) Rano przelewamy do…
WIĘCEJ >Pasta z wątróbki z gruszką
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli Zasmażamy…
WIĘCEJ >