fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cec8ad5c5-619f-4803-a9ad-c8495a4f5abb-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą

Przygotowanie

Spód:

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem
  • Odstawiamy na 10 min
  • Miksujemy blenderem
  • Mieszamy z wiórkami i tłuszczem
  • Powinna nam wyjść taka klejąca masa
  • Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić)
  • Nakładamy ciasto do foremek
  • Foremki wkładamy do zamrażarki

Masa serowa:

  • Nerkowce musimy namoczyć w zimnej wodzie na min. 8 godz.
  • Odcedzamy orzechy z wody
  • Do odcedzonych orzechów dodajemy sok z cytryny
  • Dodajemy miód
  • Miksujemy blenderem na gładką masę

Mini serniczki:

  • Wyjmujemy foremki z zamrażarki
  • Nakładamy równo porcje masy „serowej” do każdej foremki
  • Wkładamy na 30 min do zamrażarki
  • Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie wyjmujemy z foremek mufinkowych
  • Dekorujemy malinami, jeżynami i czekoladą 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

1 porcja to 1 serniczek.

Uwagi

Powyżej znajduje się równie smaczny przepis na przyrządzenie mini serniczków – koniecznie go wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • 5 sztuk suszonych daktyli (25 g)
  • 40 ml wrzątku

Masa serowa

  • 200 g nerkowców
  • Sok wyciśnięty z ½ cytryny (40 ml)
  • 1 łyżka miodu (25 g)

Dekoracja

  • 1 garść malin (70 g)
  • 1 garść jeżyn (65 g)
  • ¼ tabliczki czekolady (25 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka na muffiny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…

WIĘCEJ >

Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Shake z kaki

Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera Dodać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie  Odcedzone nasiona wkładamy do…

WIĘCEJ >