Siekany tatar z wołowiny
Siekany tatar z wołowiny
Przygotowanie
- Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach
- Dodać sól i pieprz, wymieszać
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
- Ogórka pokroić w drobna kostkę
- Oddzielić żółtko od białka (białko można później dodać do jajecznicy, mielonego itd.)
- Mięso uformować w kulkę, położyć na talerz
- Dookoła mięsa położyć posiekaną cebulę, ogórka, kapary
- W tatarze zrobić dziurkę i umieścić surowe żółtko
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy dodawać żółtka i pieprzu czarnego.
Uwagi
Najlepiej jest wykonać tatar z polędwicy. Jednak z racji, że jest droga, można użyć rostbefu lub ligawy.
Mięso powinno jak najświeższe. Tatar należy przyrządzić i od razu zjeść – nie przechowujemy w lodówce.
Autor
Lista składników
- 90 g wołowiny (polędwica, rostbef, ligawa)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ogórek kiszony (60 g)
- 1 łyżka kaparów (10 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szpinak pieczony w papryce
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy AIP
Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….
WIĘCEJ >Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym
Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…
WIĘCEJ >