fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Siekany tatar z wołowiny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cadb48f9c-2fa1-44b0-bbea-2b7ee2f97c72-1

Siekany tatar z wołowiny

Przygotowanie

  • Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach
  • Dodać sól i pieprz, wymieszać
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
  • Ogórka pokroić w drobna kostkę
  • Oddzielić żółtko od białka (białko można później dodać do jajecznicy, mielonego itd.)
  • Mięso uformować w kulkę, położyć na talerz
  • Dookoła mięsa położyć posiekaną cebulę, ogórka, kapary
  • W tatarze zrobić dziurkę i umieścić surowe żółtko 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy dodawać żółtka i pieprzu czarnego.

Uwagi

Najlepiej jest wykonać tatar z polędwicy. Jednak z racji, że jest droga, można użyć rostbefu lub ligawy.

Mięso powinno jak najświeższe. Tatar należy przyrządzić i od razu zjeść – nie przechowujemy w lodówce.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 90 g wołowiny (polędwica, rostbef, ligawa)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiwi

Kiwi obrać i pokroić w plastry Można też przekroić na pół i wydrążyć łyżką

WIĘCEJ >

Pieczony karp zaprawiany w warzywach

Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w półksiężyce Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy oliwą Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek Dodajemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowa z truskawkami

Panna cotta:  Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek…

WIĘCEJ >