fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Siekany tatar z wołowiny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cadb48f9c-2fa1-44b0-bbea-2b7ee2f97c72-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Siekany tatar z wołowiny

Przygotowanie

  • Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach
  • Dodać sól i pieprz, wymieszać
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
  • Ogórka pokroić w drobna kostkę
  • Oddzielić żółtko od białka (białko można później dodać do jajecznicy, mielonego itd.)
  • Mięso uformować w kulkę, położyć na talerz
  • Dookoła mięsa położyć posiekaną cebulę, ogórka, kapary
  • W tatarze zrobić dziurkę i umieścić surowe żółtko 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy dodawać żółtka i pieprzu czarnego.

Uwagi

Najlepiej jest wykonać tatar z polędwicy. Jednak z racji, że jest droga, można użyć rostbefu lub ligawy.

Mięso powinno jak najświeższe. Tatar należy przyrządzić i od razu zjeść – nie przechowujemy w lodówce.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 90 g wołowiny (polędwica, rostbef, ligawa)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Domowy sok „kubuś”

Marchewki myjemy i obieramy ze skórki, jabłka natomiast jedynie dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, które zmieszczą się w naszej wyciskarce/sokowirówce. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki Wyciskamy sok z marchewek, jabłek i pomarańczy. Całość soku…

WIĘCEJ >

Puree selerowo – gruszkowe

Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera Gotujemy pod przykryciem około 30 min…

WIĘCEJ >

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >

Chleb marchewkowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…

WIĘCEJ >