Siekany tatar z wołowiny
Siekany tatar z wołowiny
Przygotowanie
- Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach
- Dodać sól i pieprz, wymieszać
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
- Ogórka pokroić w drobna kostkę
- Oddzielić żółtko od białka (białko można później dodać do jajecznicy, mielonego itd.)
- Mięso uformować w kulkę, położyć na talerz
- Dookoła mięsa położyć posiekaną cebulę, ogórka, kapary
- W tatarze zrobić dziurkę i umieścić surowe żółtko
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy dodawać żółtka i pieprzu czarnego.
Uwagi
Najlepiej jest wykonać tatar z polędwicy. Jednak z racji, że jest droga, można użyć rostbefu lub ligawy.
Mięso powinno jak najświeższe. Tatar należy przyrządzić i od razu zjeść – nie przechowujemy w lodówce.
Autor
Lista składników
- 90 g wołowiny (polędwica, rostbef, ligawa)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ogórek kiszony (60 g)
- 1 łyżka kaparów (10 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Domowy sok „kubuś”
Marchewki myjemy i obieramy ze skórki, jabłka natomiast jedynie dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, które zmieszczą się w naszej wyciskarce/sokowirówce. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki Wyciskamy sok z marchewek, jabłek i pomarańczy. Całość soku…
WIĘCEJ >Puree selerowo – gruszkowe
Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera Gotujemy pod przykryciem około 30 min…
WIĘCEJ >Dynia smażona z salcesonem i pomidorami
Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…
WIĘCEJ >Chleb marchewkowy
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…
WIĘCEJ >