logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Siekany tatar z wołowiny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cadb48f9c-2fa1-44b0-bbea-2b7ee2f97c72

Siekany tatar z wołowiny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cadb48f9c-2fa1-44b0-bbea-2b7ee2f97c72

Przygotowanie

  • Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach
  • Dodać sól i pieprz, wymieszać
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
  • Ogórka pokroić w drobna kostkę
  • Oddzielić żółtko od białka (białko można później dodać do jajecznicy, mielonego itd.)
  • Mięso uformować w kulkę, położyć na talerz
  • Dookoła mięsa położyć posiekaną cebulę, ogórka, kapary
  • W tatarze zrobić dziurkę i umieścić surowe żółtko 

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy żółtka i pieprzu

Uwagi

Najlepiej zrobić tatar z polędwicy, ale że jest droga to można użyć rostbefu, lub ligawy (co prawda tatar można zrobić z wszystkiego i z konia i z dorsza, pstrąga, łososia, jelenia itd., ale w tym przypadku robimy tatar wołowy)
Mięso MUSI być bardzo świeże, zrobić tatar i od razu zjeść, nie zostawiać na później
Niektórzy dają do tatara sardynki, ale nie każdemu ryba z mięsem pasuje

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 90 g wołowiny (polędwica, rostbef, ligawa)
  • pół cebuli
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 (…)

WIĘCEJ >

Amok – danie Kambodżanskie

Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód (…)

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy (…)

WIĘCEJ >

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl