fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-1-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Przygotowanie

Konfitura

  • Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia
  • Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
  • Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu
  • Odcedzamy grzyby na sicie
  • Wrzucamy grzyby do miski
  • Dodajemy ocet
  • Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
  • Mieszamy i odstawiamy i bierzemy się za tatar

Tatar

  • Mięso oczyszczamy z błon, czyli wycinamy wszystkie błony, żyły
  • Oczyszczone mięso siekamy nożem/tasakiem/ lub mielimy w maszynce do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Formujemy kulkę i kładziemy na talerzu
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i kładziemy obok mięsa
  • Na około rozkładamy borowiki
  • Dekorujemy świeżymi ziołami

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Tatar

  • 100 g udźca lub polędwicy z wołowiny
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ obranej cebuli (50 g)
  • 1 – 2 gałązki świeżego majeranku do dekoracji
  • 1 żółtko jaja kurzego roz. M (20 g)

Konfitura z borowików

  • 3 – 4 małe grzybki – około 120 g lub 1 większy, który pokroimy
  • 50 ml octu jabłkowego (wielkość kieliszka do wódki)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • ½ łyżeczki miodu (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >

Koktajl z natką pietruszki i ogórkiem

Myjemy natkę pietruszki, ogórka i jabłko Obieramy banana Umieszczamy wszystkie składniki do blendera i dolewamy szklankę wody Wszystko razem blendujemy

WIĘCEJ >

Bananowo-owsiane pancakes

Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…

WIĘCEJ >