Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą
Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą
Przygotowanie
Konfitura
- Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia
- Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
- Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu
- Odcedzamy grzyby na sicie
- Wrzucamy grzyby do miski
- Dodajemy ocet
- Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
- Mieszamy i odstawiamy i bierzemy się za tatar
Tatar
- Mięso oczyszczamy z błon, czyli wycinamy wszystkie błony, żyły
- Oczyszczone mięso siekamy nożem/tasakiem/ lub mielimy w maszynce do mięsa
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Formujemy kulkę i kładziemy na talerzu
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i kładziemy obok mięsa
- Na około rozkładamy borowiki
- Dekorujemy świeżymi ziołami
Autor
Lista składników
Tatar
- 100 g udźca lub polędwicy z wołowiny
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- ½ obranej cebuli (50 g)
- 1 – 2 gałązki świeżego majeranku do dekoracji
- 1 żółtko jaja kurzego roz. M (20 g)
Konfitura z borowików
- 3 – 4 małe grzybki – około 120 g lub 1 większy, który pokroimy
- 50 ml octu jabłkowego (wielkość kieliszka do wódki)
- 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- ½ łyżeczki miodu (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kruszon truskawkowo – bananowy
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…
WIĘCEJ >Koktajl z natką pietruszki i ogórkiem
Myjemy natkę pietruszki, ogórka i jabłko Obieramy banana Umieszczamy wszystkie składniki do blendera i dolewamy szklankę wody Wszystko razem blendujemy
WIĘCEJ >Bananowo-owsiane pancakes
Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…
WIĘCEJ >