logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-1

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Przygotowanie

Konfitura

  • Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia
  • Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
  • Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu
  • Odcedzamy grzyby na sicie
  • Wrzucamy grzyby do miski
  • Dodajemy ocet
  • Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
  • Mieszamy i odstawiamy i bierzemy się za tatar

Tatar

  • Mięso oczyszczamy z błon, czyli wycinamy wszystkie błony, żyły
  • Oczyszczone mięso siekamy nożem/tasakiem/ lub mielimy w maszynce do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Formujemy kulkę i kładziemy na talerzu
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i kładziemy obok mięsa
  • Na około rozkładamy borowiki
  • Dekorujemy świeżymi ziołami

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Tatar:

  • 100 g udźca lub polędwicy z wołowiny
  • sól, pieprz
  • ½ obranej cebuli
  • 1 – 2 gałązki świeżego majeranku do dekoracji
  • żółtko jajka

Konfitura z borowików

  • 3 – 4 małe grzybki – około 120 g lub 1 większy, który pokroimy
  • 50 ml octu jabłkowego – to tyle ile ma kieliszek do wódki
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z orzechami włoskimi i awokado

Sałatę strzępiastą i radicchio podrzeć w palcach Dodać rukolę Pomidora opłukać i pokroić na ćwiartki Ogórek przekroić wzdłuż na pół (…)

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa (…)

WIĘCEJ >

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy (…)

WIĘCEJ >

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę Żeberka (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl