fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-1-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Przygotowanie

Konfitura

  • Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia
  • Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
  • Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu
  • Odcedzamy grzyby na sicie
  • Wrzucamy grzyby do miski
  • Dodajemy ocet
  • Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
  • Mieszamy i odstawiamy i bierzemy się za tatar

Tatar

  • Mięso oczyszczamy z błon, czyli wycinamy wszystkie błony, żyły
  • Oczyszczone mięso siekamy nożem/tasakiem/ lub mielimy w maszynce do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Formujemy kulkę i kładziemy na talerzu
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i kładziemy obok mięsa
  • Na około rozkładamy borowiki
  • Dekorujemy świeżymi ziołami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Tatar

  • Wołowina udziec (100 g)
  • Cebula biała (50 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Majeranek (świeży) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Konfitura z borowików

  • Borowik (świeży) (120 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z wolnowaru

Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić. Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3…

WIĘCEJ >

Placki gruszkowe z sosem owocowym

Placki Gruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach do miski Dodajemy mąki oraz wybijamy jaja i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy porcję ciasta i smażymy małe placki po…

WIĘCEJ >

Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na połówki lub ćwiartki. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i pozostałe warzywa oraz grzyby i podsmażamy kilka…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >