Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą
Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą
Przygotowanie
Konfitura
- Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia
- Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
- Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu
- Odcedzamy grzyby na sicie
- Wrzucamy grzyby do miski
- Dodajemy ocet
- Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
- Mieszamy i odstawiamy i bierzemy się za tatar
Tatar
- Mięso oczyszczamy z błon, czyli wycinamy wszystkie błony, żyły
- Oczyszczone mięso siekamy nożem/tasakiem/ lub mielimy w maszynce do mięsa
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Formujemy kulkę i kładziemy na talerzu
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i kładziemy obok mięsa
- Na około rozkładamy borowiki
- Dekorujemy świeżymi ziołami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Tatar
- Wołowina udziec (100 g)
- Cebula biała (50 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Majeranek (świeży) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Konfitura z borowików
- Borowik (świeży) (120 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
- Miód lipowy (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chlebek bananowy
Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników….
WIĘCEJ >Fajita z karkówki
Mięso i papryki kroimy w kawałki Układamy w misce, dodajemy przyprawy, limonkę i sól Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godz., tak by mięso i warzywa się zamarynowały Dusimy na rozgrzanym tłuszczu przez około…
WIĘCEJ >Chleb ziemniaczany
Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…
WIĘCEJ >Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni
WIĘCEJ >