logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-1-2

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-1-2

Przygotowanie

Konfitura

  • Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia
  • Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
  • Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu
  • Odcedzamy grzyby na sicie
  • Wrzucamy grzyby do miski
  • Dodajemy ocet
  • Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
  • Mieszamy i odstawiamy i bierzemy się za tatar

Tatar

  • Mięso oczyszczamy z błon, czyli wycinamy wszystkie błony, żyły
  • Oczyszczone mięso siekamy nożem/tasakiem/ lub mielimy w maszynce do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Formujemy kulkę i kładziemy na talerzu
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i kładziemy obok mięsa
  • Na około rozkładamy borowiki
  • Dekorujemy świeżymi ziołami

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Tatar:

  • 100 g udźca z sarny (dostaniesz w skupie dziczyzny)
  • sól, pieprz
  • ½ obranej cebuli
  • 1 – 2 gałązki świeżego majeranku do dekoracji
  • żółtko jajka

Konfitura z borowików

  • 3 – 4 małe grzybki – około 120 g lub 1 większy, który pokroimy
  • 50 ml octu jabłkowego – to tyle ile ma kieliszek do wódki
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Grillowane owoce

Gruszki i jabłka umyć pod bieżącą wodą Pokroić w plastry Ananasa obrać ze skóry Pokroić w plastry i ze środka (…)

WIĘCEJ >

Mix sałat z makrelą i awokado

Sałaty rozłożyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Awokado obrać i pokroić w paski Paprykę pokroić w paseczki Wszystkie pokrojone (…)

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl