fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-1-3

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Przygotowanie

Konfitura

  • Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia
  • Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
  • Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu
  • Odcedzamy grzyby na sicie
  • Wrzucamy grzyby do miski
  • Dodajemy ocet
  • Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
  • Mieszamy i odstawiamy i bierzemy się za tatar

Tatar

  • Mięso oczyszczamy z błon, czyli wycinamy wszystkie błony, żyły
  • Oczyszczone mięso siekamy nożem/tasakiem/ lub mielimy w maszynce do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Formujemy kulkę i kładziemy na talerzu
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i kładziemy obok mięsa
  • Na około rozkładamy borowiki
  • Dekorujemy świeżymi ziołami

Rady dietetyka

Jeśli szkodzą Ci grzyby – rozważ ich użycie. Możesz przyrządzić samego tatara. Dopasuj wszystkie składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

Możesz przyrządzić tatar wołowy w taki sam sposób – sięgnij do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Tatar

  • 100 g udźca z sarny (dostaniesz w skupie dziczyzny)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ obranej cebuli (50 g)
  • 2 gałązki świeżego majeranku do dekoracji (ok. 2 g)
  • 1 żółtko jaja kurzego (ok. 20 g)

Konfitura z borowików

  • 3-4 małe grzybki (ok. 120 g)
  • 50 ml octu jabłkowego (wielkość kieliszka do wódki)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • ½ łyżeczki miodu (6 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Marokański gulasz

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do (…)

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem (…)

WIĘCEJ >

Świąteczny tort marchewkowy

Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy (…)

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 min Ogórki kroimy w (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl