Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą
Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą
Przygotowanie
Konfitura
- Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia
- Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
- Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu
- Odcedzamy grzyby na sicie
- Wrzucamy grzyby do miski
- Dodajemy ocet
- Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
- Mieszamy i odstawiamy i bierzemy się za tatar
Tatar
- Mięso oczyszczamy z błon, czyli wycinamy wszystkie błony, żyły
- Oczyszczone mięso siekamy nożem/tasakiem/ lub mielimy w maszynce do mięsa
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Formujemy kulkę i kładziemy na talerzu
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i kładziemy obok mięsa
- Na około rozkładamy borowiki
- Dekorujemy świeżymi ziołami
Rady dietetyka
Jeśli szkodzą Ci grzyby – rozważ ich użycie. Możesz przyrządzić samego tatara. Dopasuj wszystkie składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji.
Uwagi
Możesz przyrządzić tatar wołowy w taki sam sposób – sięgnij do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się.
Autor
Lista składników
Tatar
- 100 g udźca z sarny (dostaniesz w skupie dziczyzny)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- ½ obranej cebuli (50 g)
- 2 gałązki świeżego majeranku do dekoracji (ok. 2 g)
- 1 żółtko jaja kurzego (ok. 20 g)
Konfitura z borowików
- 3-4 małe grzybki (ok. 120 g)
- 50 ml octu jabłkowego (wielkość kieliszka do wódki)
- 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- ½ łyżeczki miodu (6 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krewetki tygrysie z anchois i kaparami
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…
WIĘCEJ >Tarta szparagowa z sarną
Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, doprawiamy i zalewamy pomidorami. Dolewamy tyle wody by przykryła warzywa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (30-40 min.)
WIĘCEJ >Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…
WIĘCEJ >