Strudel z jabłkami
Strudel z jabłkami
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy owoce w kostkę, a następnie przenosimy do miski
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z jabłkami
- Dodajemy sok z cytryny, bułkę tartą i połowę cukru
- Orzechy drobno siekamy i przenosimy do osobnej miski
- Dodajemy drugą połowę cukru i żurawinę
- Na stolnicy kładziemy płat ciasta filo i smarujemy tłuszczem, następnie kładziemy kolejny płat ciasta i ponownie smarujemy tłuszczem (w sumie układamy warstwy z połowy ilości ciasta filo)
- Ciasto posypujemy połową mieszanki orzechów z żurawiną, zostawiając ok. 5 cm odstępu od jego brzegów
- Tak samo postępujemy z pozostałą ilością ciasta filo
- Na środek ciasta nakładamy mieszankę jabłek, tworząc górkę, po czym zawijamy je razem z nadzieniem wzdłuż, wtykając końce do środka, aby uformować wałek
- Ciasto kładziemy na blachę spodem do dołu
- Następnie smarujemy ciasto tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut (pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru)
- Po tym czasie wyciągamy strudel z piekarnika i odkładamy na kilka minut do ostygnięcia, po czym posypujemy cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia strudli.
Autor
Lista składników
- Jabłko (540 g)
- Ciasto Filo (360 g)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Orzech włoski (100 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (60 g)
- Żurawina suszona (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Mazurek kajmakowy
Kruche ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Cukier mielimy w młynku do kawy Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i siekamy, po czym zagniatamy ciasto Gotowe ciasto rozwałkowujemy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na…
WIĘCEJ >Shake gruszkowo – imbirowy z wodą kokosową
Gruszkę obrać, przekroić i usunąć gniazdo nasienne Pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera Imbir obrać, posiekać i dodać do blendera Dolać mleko kokosowe Miksować 15 sek.
WIĘCEJ >Karczek z grilla
Marynata Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Karczek z grilla Mięso dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm Plastry mięsa wkładamy do…
WIĘCEJ >