fbpx
logo
Szukaj
open close

Strudel z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4ec228ca-7ec4-45bd-a27e-b9f74a90d5a2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strudel z jabłkami

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy owoce w kostkę, a następnie przenosimy do miski
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z jabłkami
  • Dodajemy sok z cytryny, bułkę tartą i połowę cukru
  • Orzechy drobno siekamy i przenosimy do osobnej miski
  • Dodajemy drugą połowę cukru i żurawinę
  • Na stolnicy kładziemy płat ciasta filo i smarujemy tłuszczem, następnie kładziemy kolejny płat ciasta i ponownie smarujemy tłuszczem (w sumie układamy warstwy z połowy ilości ciasta filo)
  • Ciasto posypujemy połową mieszanki orzechów z żurawiną, zostawiając ok. 5 cm odstępu od jego brzegów
  • Tak samo postępujemy z pozostałą ilością ciasta filo
  • Na środek ciasta nakładamy mieszankę jabłek, tworząc górkę, po czym zawijamy je razem z nadzieniem wzdłuż, wtykając końce do środka, aby uformować wałek
  • Ciasto kładziemy na blachę spodem do dołu
  • Następnie smarujemy ciasto tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut (pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru)
  • Po tym czasie wyciągamy strudel z piekarnika i odkładamy na kilka minut do ostygnięcia, po czym posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia strudli.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (540 g)
  • Ciasto Filo (360 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Orzech włoski (100 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (60 g)
  • Żurawina suszona (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Stolnica, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Strudel z ricottą i wiśniami

Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się Piekarnik rozgrzewamy do temp. (…)

WIĘCEJ >

Strudel serowo-warzywny

Marchewki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy (…)

WIĘCEJ >