fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Strudel z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4ec228ca-7ec4-45bd-a27e-b9f74a90d5a2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Strudel z jabłkami

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy owoce w kostkę, a następnie przenosimy do miski
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z jabłkami
  • Dodajemy sok z cytryny, bułkę tartą i połowę cukru
  • Orzechy drobno siekamy i przenosimy do osobnej miski
  • Dodajemy drugą połowę cukru i żurawinę
  • Na stolnicy kładziemy płat ciasta filo i smarujemy tłuszczem, następnie kładziemy kolejny płat ciasta i ponownie smarujemy tłuszczem (w sumie układamy warstwy z połowy ilości ciasta filo)
  • Ciasto posypujemy połową mieszanki orzechów z żurawiną, zostawiając ok. 5 cm odstępu od jego brzegów
  • Tak samo postępujemy z pozostałą ilością ciasta filo
  • Na środek ciasta nakładamy mieszankę jabłek, tworząc górkę, po czym zawijamy je razem z nadzieniem wzdłuż, wtykając końce do środka, aby uformować wałek
  • Ciasto kładziemy na blachę spodem do dołu
  • Następnie smarujemy ciasto tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut (pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru)
  • Po tym czasie wyciągamy strudel z piekarnika i odkładamy na kilka minut do ostygnięcia, po czym posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia strudli.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (540 g)
  • Ciasto Filo (360 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Orzech włoski (100 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (60 g)
  • Żurawina suszona (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Stolnica, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone pierogi z warzywami

Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski Dodajemy mąkę, sól oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto (powinno być zwarte) Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę Pieczarki oczyszczamy…

WIĘCEJ >

Racuchy z maślanką

Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie przelewamy do miski z jajem Do miski z jajem wlewamy maślankę i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Burger z dziczyzny

Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy okrągłego burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera i smażymy przez ok. 9-12 minut z każdej strony (na małym ogniu)

WIĘCEJ >

Napój daktylowy

Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na jednolitą konsystencję (z daktyli usuwamy pestki – jeśli są)

WIĘCEJ >