fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Strudel serowo-warzywny

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-84
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Strudel serowo-warzywny

Przygotowanie

  • Marchewki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do marchewki i gotujemy przez kolejne ok. 5 minut (do miękkości)
  • Następnie warzywa odcedzamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki oczyszczamy i odcinamy nóżki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Zieleninę siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy marchewki z brokułem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Ściągamy garnek z kuchenki, powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając, a następnie stawiamy garnek z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy ser i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
  • Dodajemy zieleninę, mieszamy i wyłączamy kuchenkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • W garnku roztapiamy trochę tłuszczu
  • Na blat kładziemy arkusz ciasta, smarujemy roztopionym tłuszczem i przykrywamy następnym arkuszem ciasta, znów smarujemy i tak do wykończenia całego ciasta
  • Wzdłuż środka ciasta rozkładamy warzywa (zostawiamy po ok. 5 cm odstępu od brzegów) i zawijamy ciasto wzdłuż, a następnie zawijamy boki, tak aby otrzymać rulon
  • Ciasto przekładamy na formę (złożeniem do dołu) i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Następnie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (360 g)
  • Brokuł (250 g)
  • Pieczarka (świeża) (250 g)
  • Mleko krowie (200 g)
  • Marchew (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (60 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Koper (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – lisek

Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie składniki…

WIĘCEJ >

Owocowa owieczka

Banana kroimy w plastry (razem ze skórką) Z kiwi wycinamy kawałki na kształt uszek i nóżek Winogrono kroimy w bardzo cienkie plastry Jabłko kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt owieczki, tak…

WIĘCEJ >

Penne z boczkiem i chili

Boczek kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i…

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…

WIĘCEJ >