fbpx
logo
Szukaj
open close

Strudel serowo-warzywny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc6fcf282-5ea4-4454-8b2d-efe09aee6f18
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strudel serowo-warzywny

Przygotowanie

  • Marchewki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do marchewki i gotujemy przez kolejne ok. 5 minut (do miękkości)
  • Następnie warzywa odcedzamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki oczyszczamy i odcinamy nóżki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Zieleninę siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy marchewki z brokułem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Ściągamy garnek z kuchenki, powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając, a następnie stawiamy garnek z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy ser i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
  • Dodajemy zieleninę, mieszamy i wyłączamy kuchenkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • W garnku roztapiamy trochę tłuszczu
  • Na blat kładziemy arkusz ciasta, smarujemy roztopionym tłuszczem i przykrywamy następnym arkuszem ciasta, znów smarujemy i tak do wykończenia całego ciasta
  • Wzdłuż środka ciasta rozkładamy warzywa (zostawiamy po ok. 5 cm odstępu od brzegów) i zawijamy ciasto wzdłuż, a następnie zawijamy boki, tak aby otrzymać rulon
  • Ciasto przekładamy na formę (złożeniem do dołu) i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Następnie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Ciasto Filo (360 g)
  • Brokuł (250 g)
  • Pieczarka (świeża) (250 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Marchew (150 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (60 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Koper (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w której się moczyły (tyle ile podane w składnikach) i blendujemy na jednolitą masę Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy Następnie dolewamy tłuszcz oraz połowę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto mikserem…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi ruskie

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku zagotowujemy wodę (ze składników) Do mąk wlewamy tłuszcz oraz połowę zagotowanej wody i zaczynamy wyrabiać…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami

Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, goździki i jałowiec),…

WIĘCEJ >