Strudel serowo-warzywny
Strudel serowo-warzywny
Przygotowanie
- Marchewki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
- Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do marchewki i gotujemy przez kolejne ok. 5 minut (do miękkości)
- Następnie warzywa odcedzamy
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki oczyszczamy i odcinamy nóżki
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Zieleninę siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy marchewki z brokułem i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Ściągamy garnek z kuchenki, powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając, a następnie stawiamy garnek z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 3 minuty
- Dodajemy ser i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
- Dodajemy zieleninę, mieszamy i wyłączamy kuchenkę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- W garnku roztapiamy trochę tłuszczu
- Na blat kładziemy arkusz ciasta, smarujemy roztopionym tłuszczem i przykrywamy następnym arkuszem ciasta, znów smarujemy i tak do wykończenia całego ciasta
- Wzdłuż środka ciasta rozkładamy warzywa (zostawiamy po ok. 5 cm odstępu od brzegów) i zawijamy ciasto wzdłuż, a następnie zawijamy boki, tak aby otrzymać rulon
- Ciasto przekładamy na formę (złożeniem do dołu) i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Następnie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Ciasto Filo (360 g)
- Brokuł (250 g)
- Pieczarka (świeża) (250 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Marchew (150 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (105 g)
- Ser żółty (100 g)
- Masło (60 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Koper (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Figowe trufle czekoladowe
Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w której się moczyły (tyle ile podane w składnikach) i blendujemy na jednolitą masę Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >Bezglutenowa pizza z ziemniakami
Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy Następnie dolewamy tłuszcz oraz połowę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto mikserem…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pierogi ruskie
Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku zagotowujemy wodę (ze składników) Do mąk wlewamy tłuszcz oraz połowę zagotowanej wody i zaczynamy wyrabiać…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami
Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, goździki i jałowiec),…
WIĘCEJ >