fbpx
logo
Szukaj
open close

Strudel z ricottą i wiśniami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c90499230-2f76-4499-b305-80ab6ee24fbd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strudel z ricottą i wiśniami

Przygotowanie

  • Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do miski wrzucamy wiśnie, dosypujemy 2/3 ilości cukru, mieszamy i odstawiamy
  • Do osobnej miski wsypujemy orzechy, dosypujemy 2/3 ilości cukru i mieszamy
  • Pozostały cukier mieszamy z serkiem
  • Płat ciasta filo smarujemy tłuszczem, oprószamy orzechami, kładziemy następną warstwę ciasta i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania całego ciasta i orzechów (zakańczamy warstwą ciasta)
  • Serek rozsmarowujemy wzdłuż środka ciasta, na wierzch nakładamy warstwę wiśni i rolujemy strudel (w trakcie zawijamy końce, aby otrzymać zgrabny rulon z brzegiem na górze)
  • W piekarniku rozgrzewamy formę do pieczenia, po czym kładziemy na nią strudel i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Następnie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia strudla w wersji wytrawnej.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (350 g)
  • Wiśnia mrożona (300 g)
  • Ser Ricotta (200 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
  • Migdał (50 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Miska, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zapiekanka wiejska z wołowiną

Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Na patelnię kładziemy mięso, wrzucamy cebulę z marchewką i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Zapiekane nachos z warzywami i serem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – lisek

Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie składniki…

WIĘCEJ >

Owoce morza ze szpinakiem

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….

WIĘCEJ >