Strudel z ricottą i wiśniami
Strudel z ricottą i wiśniami
Przygotowanie
- Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Do miski wrzucamy wiśnie, dosypujemy 2/3 ilości cukru, mieszamy i odstawiamy
- Do osobnej miski wsypujemy orzechy, dosypujemy 2/3 ilości cukru i mieszamy
- Pozostały cukier mieszamy z serkiem
- Płat ciasta filo smarujemy tłuszczem, oprószamy orzechami, kładziemy następną warstwę ciasta i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania całego ciasta i orzechów (zakańczamy warstwą ciasta)
- Serek rozsmarowujemy wzdłuż środka ciasta, na wierzch nakładamy warstwę wiśni i rolujemy strudel (w trakcie zawijamy końce, aby otrzymać zgrabny rulon z brzegiem na górze)
- W piekarniku rozgrzewamy formę do pieczenia, po czym kładziemy na nią strudel i pieczemy przez ok. 10 minut
- Następnie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia strudla w wersji wytrawnej.
Autor
Lista składników
- Ciasto Filo (350 g)
- Wiśnia mrożona (300 g)
- Ser Ricotta (200 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
- Migdał (50 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl (shake) kokosowo – bananowy z ananasem
Z góry kokosa odcinamy biały miąższ, żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę, żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…
WIĘCEJ >Pudding ryżowy z cynamonem
W garnku roztapiamy tłuszcz Dolewamy mleko, dodajemy tłuszcz, sól oraz cynamon mielony, mieszamy i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (bez pokrywki), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką Dodajemy cukier i…
WIĘCEJ >Tartaletki z papryką
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż skórka poczernieję) Następnie wyciągamy papryki z piekarnika i wkładamy do plastikowej torebki, aby…
WIĘCEJ >Ciasteczka dyniowe
Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę,…
WIĘCEJ >