Strudel z ricottą i wiśniami
Strudel z ricottą i wiśniami
Przygotowanie
- Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Do miski wrzucamy wiśnie, dosypujemy 2/3 ilości cukru, mieszamy i odstawiamy
- Do osobnej miski wsypujemy orzechy, dosypujemy 2/3 ilości cukru i mieszamy
- Pozostały cukier mieszamy z serkiem
- Płat ciasta filo smarujemy tłuszczem, oprószamy orzechami, kładziemy następną warstwę ciasta i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania całego ciasta i orzechów (zakańczamy warstwą ciasta)
- Serek rozsmarowujemy wzdłuż środka ciasta, na wierzch nakładamy warstwę wiśni i rolujemy strudel (w trakcie zawijamy końce, aby otrzymać zgrabny rulon z brzegiem na górze)
- W piekarniku rozgrzewamy formę do pieczenia, po czym kładziemy na nią strudel i pieczemy przez ok. 10 minut
- Następnie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia strudla w wersji wytrawnej.
Autor
Lista składników
- Ciasto Filo (350 g)
- Wiśnia mrożona (300 g)
- Ser Ricotta (200 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
- Migdał (50 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zapiekanka wiejska z wołowiną
Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Na patelnię kładziemy mięso, wrzucamy cebulę z marchewką i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż…
WIĘCEJ >Zapiekane nachos z warzywami i serem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – lisek
Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie składniki…
WIĘCEJ >Owoce morza ze szpinakiem
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….
WIĘCEJ >