fbpx
logo
Szukaj
open close

Strudel z ricottą i wiśniami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c90499230-2f76-4499-b305-80ab6ee24fbd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strudel z ricottą i wiśniami

Przygotowanie

  • Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do miski wrzucamy wiśnie, dosypujemy 2/3 ilości cukru, mieszamy i odstawiamy
  • Do osobnej miski wsypujemy orzechy, dosypujemy 2/3 ilości cukru i mieszamy
  • Pozostały cukier mieszamy z serkiem
  • Płat ciasta filo smarujemy tłuszczem, oprószamy orzechami, kładziemy następną warstwę ciasta i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania całego ciasta i orzechów (zakańczamy warstwą ciasta)
  • Serek rozsmarowujemy wzdłuż środka ciasta, na wierzch nakładamy warstwę wiśni i rolujemy strudel (w trakcie zawijamy końce, aby otrzymać zgrabny rulon z brzegiem na górze)
  • W piekarniku rozgrzewamy formę do pieczenia, po czym kładziemy na nią strudel i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Następnie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia strudla w wersji wytrawnej.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (350 g)
  • Wiśnia mrożona (300 g)
  • Ser Ricotta (200 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
  • Migdał (50 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Miska, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie  Odcedzone nasiona wkładamy do…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – zajączek, kotek i piesek

Z kromki chleba wycinamy kółka, które następnie smarujemy serem topionym Ogórka kroimy w paski Z sera żółtego wycinamy kółko Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt promieni słońca, uszek i wąsów Oliwkę kroimy…

WIĘCEJ >

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem Na patelni…

WIĘCEJ >

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…

WIĘCEJ >