fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Strudel z ricottą i wiśniami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c90499230-2f76-4499-b305-80ab6ee24fbd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Strudel z ricottą i wiśniami

Przygotowanie

  • Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do miski wrzucamy wiśnie, dosypujemy 2/3 ilości cukru, mieszamy i odstawiamy
  • Do osobnej miski wsypujemy orzechy, dosypujemy 2/3 ilości cukru i mieszamy
  • Pozostały cukier mieszamy z serkiem
  • Płat ciasta filo smarujemy tłuszczem, oprószamy orzechami, kładziemy następną warstwę ciasta i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania całego ciasta i orzechów (zakańczamy warstwą ciasta)
  • Serek rozsmarowujemy wzdłuż środka ciasta, na wierzch nakładamy warstwę wiśni i rolujemy strudel (w trakcie zawijamy końce, aby otrzymać zgrabny rulon z brzegiem na górze)
  • W piekarniku rozgrzewamy formę do pieczenia, po czym kładziemy na nią strudel i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Następnie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia strudla w wersji wytrawnej.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (350 g)
  • Wiśnia mrożona (300 g)
  • Ser Ricotta (200 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
  • Migdał (50 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Miska, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl (shake) kokosowo – bananowy z ananasem

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ, żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę, żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…

WIĘCEJ >

Pudding ryżowy z cynamonem

W garnku roztapiamy tłuszcz Dolewamy mleko, dodajemy tłuszcz, sól oraz cynamon mielony, mieszamy i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (bez pokrywki), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką Dodajemy cukier i…

WIĘCEJ >

Tartaletki z papryką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż skórka poczernieję) Następnie wyciągamy papryki z piekarnika i wkładamy do plastikowej torebki, aby…

WIĘCEJ >

Ciasteczka dyniowe

Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę,…

WIĘCEJ >