fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz20-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Przygotowanie

  • Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia
  • Posypać z każdej strony solą
  • Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki
  • Wyjąć mięso
  • Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)
  • Wytrzeć mięso w ręcznik papierowy do sucha
  • Posypać czosnkiem i pieprzem z każdej strony
  • Zawinąć w gazę tak, żeby mięso było w pionie lub włożyć do siatki wędliniarskiej
  • Powiesić na haczyku na minimum tydzień
  • Im dłużej będzie wisieć, tym będzie lepsze, po 2 tygodniach zacznie się jednak robić bardzo twarde

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (500 g)
  • Sól kamienna (20 g)
  • Czosnek niedźwiedzi (16 g)
  • Pieprz ziołowy (4 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Gaza, Lodówka, Naczynie płaskie, Ręcznik papierowy, Siatka wędliniarska

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka z szynkowaru

Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i wcieramy je dokładnie w mięso Wkładamy mięso do szynkowaru, a szynkowar na min. 12 godz. do lodówki Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z lodówki i odstawiamy na ok….

WIĘCEJ >

Szaszłyk z kurczaka na batatach

Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm Cebulę kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Chałwa sezamowo-makowa

Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym. Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i…

WIĘCEJ >

Dip ze świeżymi ziołami

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >