Suszony schab w czosnku niedźwiedzim
Suszony schab w czosnku niedźwiedzim
Przygotowanie
- Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia
- Posypać z każdej strony solą
- Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki
- Wyjąć mięso
- Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)
- Wytrzeć mięso w ręcznik papierowy do sucha
- Posypać czosnkiem i pieprzem z każdej strony
- Zawinąć w gazę tak, żeby mięso było w pionie lub włożyć do siatki wędliniarskiej
- Powiesić na haczyku na minimum tydzień
- Im dłużej będzie wisieć, tym będzie lepsze, po 2 tygodniach zacznie się jednak robić bardzo twarde
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (500 g)
- Sól kamienna (20 g)
- Czosnek niedźwiedzi (16 g)
- Pieprz ziołowy (4 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Karkówka z szynkowaru
Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i wcieramy je dokładnie w mięso Wkładamy mięso do szynkowaru, a szynkowar na min. 12 godz. do lodówki Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z lodówki i odstawiamy na ok….
WIĘCEJ >Szaszłyk z kurczaka na batatach
Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm Cebulę kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Chałwa sezamowo-makowa
Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym. Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i…
WIĘCEJ >