logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz20-1-2

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz20-1-2

Przygotowanie

  • Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia
  • Posypać z każdej strony solą
  • Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki
  • Wyjąć mięso
  • Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)
  • Wytrzeć mięso w ręcznik papierowy do sucha
  • Posypać czosnkiem i pieprzem z każdej strony
  • Zawinąć w gazę tak, żeby mięso było w pionie lub włożyć do siatki wędliniarskiej
  • Powiesić na haczyku na minimum tydzień
  • Im dłużej będzie wisieć, tym będzie lepsze, po 2 tygodniach zacznie się jednak robić bardzo twarde

Rady dietetyka

Pamiętaj o dodatku warzywnym do posiłku. Możesz wykonać również powyższe danie wykorzystując np. suszoną szynkę parmeńską (kupną).

Uwagi

Suszony schab możesz zjeść wkrojony do sałatki warzywnej lub w postaci plastrów z dodatkiem ogórka kiszonego, możesz skorzystać z powiązanego przepisu

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg schabu
  • 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 3 łyżki pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki czosnku niedźwiedziego (w proszku)

Potrzebny sprzęt

Gaza, Naczynie płaskie
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Wieniec z makreli z granatem

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Na sałacie układamy kawałki ryby z usuniętymi ośćmi Dodajemy przekrojone na połówki (…)

WIĘCEJ >

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą (…)

WIĘCEJ >

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl