Suszony schab w czosnku niedźwiedzim
Suszony schab w czosnku niedźwiedzim
Przygotowanie
- Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia
- Posypać z każdej strony solą
- Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki
- Wyjąć mięso
- Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)
- Wytrzeć mięso w ręcznik papierowy do sucha
- Posypać czosnkiem i pieprzem z każdej strony
- Zawinąć w gazę tak, żeby mięso było w pionie lub włożyć do siatki wędliniarskiej
- Powiesić na haczyku na minimum tydzień
- Im dłużej będzie wisieć, tym będzie lepsze, po 2 tygodniach zacznie się jednak robić bardzo twarde
Rady dietetyka
Pamiętaj o dodatku warzywnym do posiłku. Możesz wykonać również powyższe danie wykorzystując np. suszoną szynkę parmeńską (o jak najlepszym składzie) – powyżej powiązany przepis.
Uwagi
Suszony schab możesz zjeść z warzywną sałatką lub w postaci plastrów z dodatkiem ogórka kiszonego.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg schabu
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej (30 g)
- 2 łyżki pieprzu ziołowego (2 g)
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (6 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Chleb kokosowy
Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić bochenek i poczekać, aż całkowicie ostygnie na stojaku przed podaniem.
WIĘCEJ >Makaron warzywny z sosem bolognese
Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami
Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…
WIĘCEJ >Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze
Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne Pieczemy 10 min Warzywa…
WIĘCEJ >