Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi w szynce parmeńskiej
Przygotowanie
- Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy.
- Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm.
- Każdego szparaga owijamy plastrem szynki.
- Winogrono płuczemy, przekładam do miski i mieszamy z oliwą oraz szczyptą soli.
- Szparagi i winogrono układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i przekładamy każdego szparaga na drugą stronę. Pieczemy jeszcze około 6 minut, aż szynka będzie ładnie zrumieniona, ale uważamy, żeby nie zaczęła się palić.
Autor
Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 3
Trudność: Łatwy
Lista składników
- 250 g cienkich zielonych szparagów (około 12 sztuk)
- 6 plastrów szynki parmeńskiej (przekrojonych wzdłuż na połowę)
- 1 garść czerwonych winogron
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli himalajskiej
Potrzebny sprzęt
Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik
Podobne tematy
Rosół z sarny z żółtkiem
Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę (…)
WIĘCEJ >Chleb gryczany z pastą warzywną
Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych
WIĘCEJ >Surówka z selera korzeniowego z ananasem
Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera (…)
WIĘCEJ >Miks wędlin z miksem sałat
Wędliny układamy na talerzu Obok układamy sałaty i polewamy sosem
WIĘCEJ >