fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi w szynce parmeńskiej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c393bf8c0-fa6b-452d-824b-55c44e306189-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagi w szynce parmeńskiej

Przygotowanie

  • Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy.
  • Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm.
  • Każdego szparaga owijamy plastrem szynki.
  • Winogrono płuczemy, przekładam do miski i mieszamy z oliwą oraz szczyptą soli.
  • Szparagi i winogrono układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i przekładamy każdego szparaga na drugą stronę. Pieczemy jeszcze około 6 minut, aż szynka będzie ładnie zrumieniona, ale uważamy, żeby nie zaczęła się palić.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 250 g cienkich zielonych szparagów (około 12 sztuk)
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej (90 g)
  • 1 garść czerwonych winogron (70 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jednoporcjowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…

WIĘCEJ >

Shake kiwi

Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę kokosową Zmiksować przez 30 sekund

WIĘCEJ >

Krem z cukinii i kurczaka

Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzewamy go. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy nożem. Wrzucamy cebulę i czosnek na olej i smażymy delikatnie przez około 5 minut. W trakcie posypujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem

Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone składniki Posypujemy krążkami cebuli Polewamy sosem

WIĘCEJ >