fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9928e896-2e53-4e0d-8263-a0550e5ff6c0
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Przygotowanie

  • Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min
  • Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster)
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 15 min
  • Sałaty rozkładamy na talerzach
  • Pomidorki kroimy na połówki i kładziemy na sałatach
  • Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie plastry i posypujemy po sałatach
  • Polewamy sosem
  • Szparagi kładziemy obok sałatki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia szparagów. Powyżej zainspiruj się naszym domowym sosem vinaigrette z granatów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pęczek szparagów (380 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 10 – 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki pestek granatu (34 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 5 liści sałaty rzymskiej (175 g)
  • 7 pomidorków koktajlowych (140 g)
  • ½ cebuli czerwonej (50 g)
  • 6 łyżek sosu vinaigrette z granatów (60 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć. Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić…

WIĘCEJ >

Zupa koktajlowa

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…

WIĘCEJ >

Rozgrzewająca wołowina

Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do wywaru dodajemy mieloną wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę i łączymy z wołowiną. Całość gotujemy aż…

WIĘCEJ >