Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Przygotowanie
- Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min
- Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster)
- Układamy w naczyniu żaroodpornym
- Wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 15 min
- Sałaty rozkładamy na talerzach
- Pomidorki kroimy na połówki i kładziemy na sałatach
- Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie plastry i posypujemy po sałatach
- Polewamy sosem
- Szparagi kładziemy obok sałatki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szparagów.
W tym przepisie możesz użyć dowolnych, ulubionych sałat.
Autor
Lista składników
- Szparag (380 g)
- Sałata rzymska (175 g)
- Szynka parmeńska (150 g)
- Pomidor koktajlowy (140 g)
- Sos vinaigrette z granatów (60 ml)
- Cebula czerwona (50 g)
- Granat (40 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Rukola (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…
WIĘCEJ >Żeberka z dynią makaronową
Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Pierś z kaczki
Piersi z kaczki myjemy i posypujemy oregano Gotujemy na parze około 30 minut lub pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach Podajemy z pokrojonym w kostkę i skropionym cytryną awokado i szpinakiem z kiełkami…
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >