Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Przygotowanie
- Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min
- Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster)
- Układamy w naczyniu żaroodpornym
- Wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 15 min
- Sałaty rozkładamy na talerzach
- Pomidorki kroimy na połówki i kładziemy na sałatach
- Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie plastry i posypujemy po sałatach
- Polewamy sosem
- Szparagi kładziemy obok sałatki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia szparagów. Powyżej zainspiruj się naszym domowym sosem vinaigrette z granatów.
Autor
Lista składników
- 1 pęczek szparagów (380 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 10 – 12 plastrów szynki parmeńskiej
- 2 łyżki pestek granatu (34 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 5 liści sałaty rzymskiej (175 g)
- 7 pomidorków koktajlowych (140 g)
- ½ cebuli czerwonej (50 g)
- 6 łyżek sosu vinaigrette z granatów (60 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bulion grzybowy
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…
WIĘCEJ >Boczek z dzika z kaszą i kapustą
Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…
WIĘCEJ >Zupa gulaszowa
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…
WIĘCEJ >Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami
Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w…
WIĘCEJ >