fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9928e896-2e53-4e0d-8263-a0550e5ff6c0

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Przygotowanie

  • Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min
  • Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster)
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 15 min
  • Sałaty rozkładamy na talerzach
  • Pomidorki kroimy na połówki i kładziemy na sałatach
  • Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie plastry i posypujemy po sałatach
  • Polewamy sosem
  • Szparagi kładziemy obok sałatki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia szparagów. Powyżej zainspiruj się naszym domowym sosem vinaigrette z granatów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pęczek szparagów (380 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 10 – 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki pestek granatu (34 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 5 liści sałaty rzymskiej (175 g)
  • 7 pomidorków koktajlowych (140 g)
  • ½ cebuli czerwonej (50 g)
  • 6 łyżek sosu vinaigrette z granatów (60 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Paleo lasagna

Piekarnik ustawiamy na 175 st. C z opcją grzania „góra-dół” Zaczynamy smażyć mięso W tym czasie siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i dodajemy ze wszystkimi przyprawami do mięsa  Po chwili dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy…

WIĘCEJ >

Koktajl mango

Mango i banana obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….

WIĘCEJ >