Szparagi na miksie sałat
Szparagi na miksie sałat
Przygotowanie
- Sałaty układamy na talerzu
- Pomidorki przekrawamy na połówki i kładziemy na sałacie
- Cebulę rozdzielamy na krążki i kładziemy na sałacie
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Szparagi przekrawamy na pół lub na 3 części i podsmażamy na patelni przez 3-4 min
- Przekładamy szparagi na sałatę
- Polewamy sosem vinaigrette
Rady dietetyka
Jeśli aktualnie szparagi są trudno dostępne, możesz wykorzystać marynowane szparagi ze słoika (czytaj ich skład).
Dopasuj wszystkie składniki potrawy do Twojej diety i towarzyszących nietolerancji.
Uwagi
Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się naszymi pomysłami na przyrządzenie szparagów na różne i smaczne sposoby.
Autor
Lista składników
- 5 ugotowanych szparagów lub konserwowych z słoika (150 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (ok. 70 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- ½ cebuli czerwonej (50 g)
- 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach
Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…
WIĘCEJ >Owsiana granola domowa
Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…
WIĘCEJ >Pieczony banan z malinami i truskawkami
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Banana najlepiej położyć w keksówce , tak żeby wygiętą stroną był ku górze Banana nacinamy wzdłuż skóry Wkładamy między skórę maliny i posypujemy kakao Wkładamy banana do piekarnika Pieczemy 12-15…
WIĘCEJ >Zupa jarzynowa z topinamburem
Włoszczyznę obieramy i kroimy w paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy włoszczyznę Dodajemy oczyszczony topinambur Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości ok. 20 – 25 min
WIĘCEJ >