Szparagi z łososiem na sałacie
Szparagi z łososiem na sałacie
Przygotowanie
- Sałaty układamy na talerzu
- Pomidorki przekrawamy na połówki
- Szparagi kroimy na 4 części
- Z plastrów cebuli robimy krążki
- Wszystkie składniki układamy na sałacie
- Dodajemy łososia na wierzch
- Polewamy sosem
Rady dietetyka
Jeśli obecnie nie ma sezonu na szparagi możesz kupić w zalewie ze słoika (czytaj skład) lub po prostu ich nie dodawaj. Sałatka będzie równie smakowita.
Jeśli nie lubisz cebuli lub innego składnika, po prostu go nie dodawaj albo zamień na inny ulubiony.
Uwagi
Przepisy na sosy vinaigrette znajdziesz w przepisach powiązanych. Pamiętaj by sprawdzić je pod względem składu w kontekście diety jaką obecnie stosujesz.
Łososia możesz wymienić na inną rybę lub kawałki mięsa.
Autor
Lista składników
- 100 g łososia wędzonego
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 3 liście sałaty strzępiastej (karbowanej) (30 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- 1 pęczek ugotowanych szparagów lub ze słoika (380 g)
- ½ cebuli czerwonej (50 g)
- 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym
Gulasz: Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…
WIĘCEJ >Puree z batata
Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i orzechami laskowymi
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi orzechami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >