fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa w sosie a’la beszamelowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbd912c0b-2dff-4638-bf34-588a83533190

Warzywa w sosie a’la beszamelowym

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W małym garnku podgrzewamy mleko kokosowe z masłem. Dodajemy przyprawy.
  • Mleko mieszamy co jakiś czas, w tym czasie kroimy w cienkie plasterki bakłażana i cukinię.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy połowę talarków. Roztrzepujemy dwa jajka w misce i wylewamy na warzywa.
  • Mleko z przyprawami zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę jaglaną i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek.
  • Sos wylewamy na warzywa, a na nim układamy kolejną warstwę talarków.
  • Z wierzchu zapiekankę możemy posypać solą i skropić oliwą (opcjonalnie).
  • Pieczemy przez 1 godzinę.

Autor

Maja Wlazły
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 cukinie (600 g)
  • 1 bakłażan
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej

Potrzebny sprzęt

Garnek, Naczynie żaroodporne, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z wątróbki z cebulą

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę (…)

WIĘCEJ >

Krem z grochu żółtego

Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia. Następnie (…)

WIĘCEJ >

Morele

Morele umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami

Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl