fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa w sosie a’la beszamelowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbd912c0b-2dff-4638-bf34-588a83533190
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Warzywa w sosie a’la beszamelowym

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W małym garnku podgrzewamy mleko kokosowe z masłem. Dodajemy przyprawy.
  • Mleko mieszamy co jakiś czas, w tym czasie kroimy w cienkie plasterki bakłażana i cukinię.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy połowę talarków. Roztrzepujemy dwa jajka w misce i wylewamy na warzywa.
  • Mleko z przyprawami zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę jaglaną i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek.
  • Sos wylewamy na warzywa, a na nim układamy kolejną warstwę talarków.
  • Z wierzchu zapiekankę możemy posypać solą i skropić oliwą (opcjonalnie).
  • Pieczemy przez 1 godzinę.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia.

Uwagi

Powyżej w podpiętych, powiązanych przepisach możesz zainspirować się przygotowaniem warzyw w innym sosie – z boczkiem.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 cukinie (600 g)
  • 1 bakłażan (230 g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 2 jajka kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 5 łyżki mąki jaglanej (50 g)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ze szczypiorkiem

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i pomidora kroimy w kostkę W rondlu podgrzewamy na małym ogniu sok z cytryny z pastą kokosową Gdy pasta się rozpuści dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek….

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem kokosowym

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Odstawiamy na 10 minut, po czym jemy

WIĘCEJ >

Ryżanka Raffaello

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >