fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa w sosie a’la beszamelowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbd912c0b-2dff-4638-bf34-588a83533190
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Warzywa w sosie a’la beszamelowym

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W małym garnku podgrzewamy mleko kokosowe z masłem. Dodajemy przyprawy.
  • Mleko mieszamy co jakiś czas, w tym czasie kroimy w cienkie plasterki bakłażana i cukinię.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy połowę talarków. Roztrzepujemy dwa jajka w misce i wylewamy na warzywa.
  • Mleko z przyprawami zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę jaglaną i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek.
  • Sos wylewamy na warzywa, a na nim układamy kolejną warstwę talarków.
  • Z wierzchu zapiekankę możemy posypać solą i skropić oliwą (opcjonalnie).
  • Pieczemy przez 1 godzinę.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Bakłażan (230 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Mąka jaglana (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu Solimy i pieprzymy Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę…

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i miętą

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gdy gryczanka trochę ostygnie – dodajemy posiekane listki mięty

WIĘCEJ >

Witariańskie pomidorki nadziewane

Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na miazgę. Mieszamy go z sokiem z limonki, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy razem wszystkie składniki…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >