fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa w sosie a’la beszamelowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbd912c0b-2dff-4638-bf34-588a83533190
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Warzywa w sosie a’la beszamelowym

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W małym garnku podgrzewamy mleko kokosowe z masłem. Dodajemy przyprawy.
  • Mleko mieszamy co jakiś czas, w tym czasie kroimy w cienkie plasterki bakłażana i cukinię.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy połowę talarków. Roztrzepujemy dwa jajka w misce i wylewamy na warzywa.
  • Mleko z przyprawami zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę jaglaną i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek.
  • Sos wylewamy na warzywa, a na nim układamy kolejną warstwę talarków.
  • Z wierzchu zapiekankę możemy posypać solą i skropić oliwą (opcjonalnie).
  • Pieczemy przez 1 godzinę.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia.

Uwagi

Powyżej w podpiętych, powiązanych przepisach możesz zainspirować się przygotowaniem warzyw w innym sosie – z boczkiem.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 cukinie (600 g)
  • 1 bakłażan (230 g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 2 jajka kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 5 łyżki mąki jaglanej (50 g)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka z nasionami

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy cynamon i siemię lniane Gotujemy przez 3 minuty, cały czas mieszając Zestawiamy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka Przelewamy…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Czekoladki herbaciane

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >