fbpx
logo
Szukaj
open close

Wiejski kociołek z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb4daad4-3abc-4afe-b535-15b322b24afc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wiejski kociołek z boczkiem

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm x 2 cm i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Dodajemy przyprawy oraz tłuszcz, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie dolewamy do naczynia wodę
  • Pieczarki oczyszczamy, kroimy na pół i dodajemy do naczynia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Kiełbasę kroimy w plastry
  • Z piekarnika wyciągamy naczynie, na wierzch boczku kładziemy kalafior i plastry kiełbasy, całość posypujemy serem i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inną propozycje przyrządzenia kociołku.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (125 ml)
  • Kalafior (120 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Kiełbasa śląska (40 g)
  • Ser żółty (15 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pączki bekonowe

Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy 'lukrem’ z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.

WIĘCEJ >

Wołowina w balsamicznej marynacie z karmelizowaną cebulą

Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski Do miski dolewamy ocet i 2/3 ilości tłuszczu, dodajemy musztardę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy (tak aby cukier się rozpuścił) Mięso kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pieczarki kroimy…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii z ziołami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy Cukinię kroimy wzdłuż…

WIĘCEJ >