Wołowina azjatycka
Wołowina azjatycka
Przygotowanie
- Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Marchewkę i cukinię kroimy na ‚makaron’ przy pomocy krajalnicy spiralnej, obieraczki do makaronu warzywnego lub zwykłej obieraczki (makaron wtedy przypomina tagiatelle).
- Na patelnie wrzucamy masło. Dodajemy ‚makaron’ z odrobiną soli i smażymy. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową.
- Układamy jeden obok drugiego kawałki mięsa. Grillujemy je jak steki ok. 2-3 minuty z każdej strony.
- Po usmażeniu odstawiamy mięso na kilka minut, aby ‚odpoczęło’ i podajemy z podsmażonym warzywnym makaronem.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Jeśli ta potrawa przypadła Ci do gustu, możesz zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia wołowiny w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- 500 g udźca wołowego
- 1 cukinia (300 g)
- 1 duża marchewka (60 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
Marynata
- 1 pęczek świeżej kolendry (40 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndy (8 g)
- 1 łyżeczka pasty curry (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy
Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >Burgery wołowe
Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą) Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do…
WIĘCEJ >Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…
WIĘCEJ >