fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina azjatycka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98b2e0f4-639c-4aaa-9fc8-e2ea3867e040-1

Wołowina azjatycka

Przygotowanie

  • Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Marchewkę i cukinię kroimy na ‚makaron’ przy pomocy krajalnicy spiralnej, obieraczki do makaronu warzywnego lub zwykłej obieraczki (makaron wtedy przypomina tagiatelle).
  • Na patelnie wrzucamy masło. Dodajemy ‚makaron’ z odrobiną soli i smażymy. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową.
  • Układamy jeden obok drugiego kawałki mięsa. Grillujemy je jak steki ok. 2-3 minuty z każdej strony. 
  • Po usmażeniu odstawiamy mięso na kilka minut, aby ‚odpoczęło’ i podajemy z podsmażonym warzywnym makaronem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli ta potrawa przypadła Ci do gustu, możesz zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia wołowiny w równie smaczny sposób.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g udźca wołowego
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 duża marchewka (60 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)

Marynata

  • 1 pęczek świeżej kolendry (40 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndy (8 g)
  • 1 łyżeczka pasty curry (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Obieraczka julienne, Patelnia, Patelnia grillowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi na miksie sałat

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę rozdzielamy na krążki i kładziemy na sałacie Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Szparagi przekrawamy na pół lub na 3 części i podsmażamy na…

WIĘCEJ >

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski Dynię kroimy w cienkie plastry i…

WIĘCEJ >

Sałata z boczniakami

Por przekroić wzdłuż na pół Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było Pokroić w paseczki Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki…

WIĘCEJ >

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą. Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa)…

WIĘCEJ >