fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina azjatycka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98b2e0f4-639c-4aaa-9fc8-e2ea3867e040-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wołowina azjatycka

Przygotowanie

  • Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Marchewkę i cukinię kroimy na 'makaron’ przy pomocy krajalnicy spiralnej, obieraczki do makaronu warzywnego lub zwykłej obieraczki (makaron wtedy przypomina tagiatelle).
  • Na patelnie wrzucamy masło. Dodajemy 'makaron’ z odrobiną soli i smażymy. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową.
  • Układamy jeden obok drugiego kawałki mięsa. Grillujemy je jak steki ok. 2-3 minuty z każdej strony. 
  • Po usmażeniu odstawiamy mięso na kilka minut, aby 'odpoczęło’ i podajemy z podsmażonym warzywnym makaronem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Jeśli ta potrawa przypadła Ci do gustu, możesz zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia wołowiny w równie smaczny sposób – zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Mięso

  • Wołowina udziec (500 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)

Marynata

  • Kolendra (świeża) (40 g)
  • Pasta curry czerwona (12 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Pasta z tamaryndowca (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - mały, Lodówka, Nóż, Obieraczka julienne, Patelnia, Patelnia grillowa, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomidorowa wołowina z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i…

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Gulasz:         Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…

WIĘCEJ >

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…

WIĘCEJ >

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >