logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina azjatycka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98b2e0f4-639c-4aaa-9fc8-e2ea3867e040

Wołowina azjatycka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98b2e0f4-639c-4aaa-9fc8-e2ea3867e040

Przygotowanie

  • Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Marchewkę i cukinię kroimy na ‚makaron’ przy pomocy krajalnicy spiralnej, obieraczki do makaronu warzywnego lub zwykłej obieraczki (makaron wtedy przypomina tagiatelle).
  • Na patelnie wrzucamy masło. Dodajemy ‚makaron’ z odrobiną soli i smażymy. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową.
  • Układamy jeden obok drugiego kawałki mięsa. Grillujemy je jak steki ok. 2-3 minuty z każdej strony. 
  • Po usmażeniu odstawiamy mięso na kilka minut, aby ‚odpoczęło’ i podajemy z podsmażonym warzywnym makaronem.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g udźca wołowego
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka masła klarowanego

Marynata:

  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndy
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • sól himalajska

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Obieraczka julienne, Patelnia, Patelnia grillowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a (…)

WIĘCEJ >

Pomelo

Pomelo myjemy, obieramy i dzielimy na cząstki

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl