fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina azjatycka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98b2e0f4-639c-4aaa-9fc8-e2ea3867e040-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wołowina azjatycka

Przygotowanie

  • Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Marchewkę i cukinię kroimy na 'makaron' przy pomocy krajalnicy spiralnej, obieraczki do makaronu warzywnego lub zwykłej obieraczki (makaron wtedy przypomina tagiatelle).
  • Na patelnie wrzucamy masło. Dodajemy 'makaron' z odrobiną soli i smażymy. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową.
  • Układamy jeden obok drugiego kawałki mięsa. Grillujemy je jak steki ok. 2-3 minuty z każdej strony. 
  • Po usmażeniu odstawiamy mięso na kilka minut, aby 'odpoczęło' i podajemy z podsmażonym warzywnym makaronem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli ta potrawa przypadła Ci do gustu, możesz zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia wołowiny w równie smaczny sposób.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g udźca wołowego
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 duża marchewka (60 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)

Marynata

  • 1 pęczek świeżej kolendry (40 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndy (8 g)
  • 1 łyżeczka pasty curry (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Obieraczka julienne, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z boczniakami

Por przekroić wzdłuż na pół Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było Pokroić w paseczki Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…

WIĘCEJ >

Fritatta szpinakowa

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min Dodajemy szpinak, dusimy…

WIĘCEJ >

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >